Printscreen
Економија Политика Србија

Брнабић: Циљ да Србијa догодине на Дуинг бизнис листи буде међу првих 30 земаља

НАЛЕД: Напредак на Дуинг листи, али има још да се ради.- Е-управа кључ успеха Србије на Дуинг бизнис листи

Премијерка Ана Брнабић је изјавила да је задовољна напредовањем Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке за 2018. годину, где је на 43. месту, и да очекује да догодине буде међу првих 30 земаља.

„Изазов је велики јер се све теже напредује како се земља приближава врху листе, али ми смо оптимисти јер за већину реформи ефекат на пласман на Дуинг бизнис листи се показује тек након три године од почетка њихове примене”, рекла је Брнабић на скупу у Београду поводом објављивања новог извештаја Светске банке на којем се рангирају земље по лакоћи пословања.

Она је подсетила да је на Глобалној листи конкурентности Светског економског форума Србија напредовала за 12 места као и да је Светска банка недавно прогласила Србију за најбољу земљу југоисточне Европе по спроведеним реформама.

„Ово су кредибилни показатељи колико се озбиљно ради на унапређењу пословне климе и условима за креирање нових инвестиција, чему је влада посвећена”, истакла је премијерка.

Навела је да је највећи напредак на Дуинг бизнис листи остварен у области издавања грађевинских дозвола где је Србија на 10. месту, а прошле године је била на 36. позицији, чему је допринело то што је број процедура за добијање одобрења за градњу смањен са 12 на 11, а број дана за добијање дозволе смањен за 46, на 110 дана, док је трошак те процедуре скоро преполовљен.

„Светска банка је позитивно оценила и унапређење поузданости катастра захваљујући покретању географског информационог система, што ће се додатно унапредити позицију Србије следеће године”, оценила је Брнабић.

Наводећи и друге успехе реформи она је казала да је у покретању бизниса Србија напредовала са 47. на 32. позицију захваљујући томе што је број дана за оснивање фирме смањен са седам на 5,5, а трошка је смањен скоро три пута.

Најавила је да ће у првом кварталу идуће године бити омогућена електронска регистрација предузетника и привредних друштава, а онима који то не буду желели биће омогућено да на једном шалтеру обаве све процедуре за 15 минута.

Премијерка је рекла да је влада покренула и потпуно укидање употребе печата и да ће пореским обвезницима бити омогућено да пореској инспекцији покажу електронске фактуре уместо да штампају потврде о плаћањима.

„У основи успеха на Дуинг бизнис листи је дигитализација и унапређење ефикасности администрације кроз разне електронске управе и то је и даље кључни приоритет владе”, казала је она и додала да је за то најбољи пример електронска грађевинска дозвола.

Подсетила је да је усвојен Закон о електронском пословању и да је завршена јавна расправа о Нацрту закону о е-управи, који би требало да буде усвојен до краја године.

„Оба та закона су основ за пуну примену Акционог плана за развој е-управе на чијој реализацији ће влада радити са НАЛЕД-ом”, казала је Брнабић.

Као добру 23. позицију Србије на Дуинг бизнис листи она је навела рангирање у категорији прекограничне трговине, као и напредовање на 60. позицију у области извршења уговора.

„У шест категорија смо могли и морали више. Другу годину заредом је Србија пала у области добијања прикључка за струју, а пропуштено је и да се напредује у области стечаја јер се дуго чекало да влада усвоји нови закон о стечају”, рекла је премијерка.

Указала је да је напредовање у рангирању по лакоћи пословања важно не само за привлачење инвеститора већ и за привреднике који већ послују у Србији.

Брнабић: Не бавим се парламентарним изборима

Председница владе Ана Брнабић изјавила је данас да одлука о могућим парламентарним изборима не зависи од ње, нити она стиже тиме да се бави.„У прошлости смо покренули важне реформе и важно ми је да те реформе спроведемо до краја, како би грађани живели у бољој и уређенијој држави”, рекла је премијерка одговарајући на питање о парламентарним изборима.Евентаулно одржавање парламентарних избора нема везе са успехом владе, додала је председница владе.

Брнабић: Закон о стечају до краја године

Премијерка Ана Брнабић нада се да ће до краја године бити усвојен закон о стечају који ће, каже, унапредити процедуре и ефикасност тог поступка.„Надам се усвајању закона до краја године и он ће унапредити процедуре и ефикасност стечаја” рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара уз оцену да ће усвајање закона допринети још већем напретку Србије на Дуинг бизнис листи.

Извор: Бета, Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић у Унеску: Сачувана четири драгуља на КиМ, стотине угрожене

Трамп укида лутрију за добијање зелене карте

Центар АБХО Војске Србије обучава иностране експерте

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat