sputnik.rs
Србија

Брнабић: Београд се не колеба, желимо да будемо у ЕУ

Дијалог у региону је ту и никад није био јачи, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић на Панелу лидера у оквиру Бледског стратешког форума. Истиче да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је на Панелу лидера да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије и да је то место где, како је рекла, желимо да будемо, те одлучно истакла да нема места утиску да се званични Београд колеба по том питању.

„То је наш стратешки циљ… Србија је уложила пуно времена и напора у регионалну сарадњу и стабилност“, рекла је Брнабићева одговарајући на питање модератора да ли дели утисак да се Србија, имајући у виду, између осталог, и утицај и односе са Русијом, колеба када је у питању ЕУ.

Подсетивши да су у последња два месеца одржани изузетно важни регионални скупови на којима је економија била у фокусу, а пре свега повезивање и успостављање транспортне заједнице, Брнабићева је рекла: „Дијалог у региону је ту и никад није био јачи.“

Како је додала, то ће утицати на све, допринети да сви напредују, а за ЕУ ће бити сигнал посвећености европској интеграцији.

Говорећи о утицају Русије, премијерка је поновила да је за Србију ЕУ место где жели да буде, истакавши да су везе Србије и Русије традиционалне, верске и економске.

Њен став по том питању, рекла је, потпуно је јасан, те додала да је перцепција „чудна ствар“.

„Кажете војна сарадња са Русијом, а када погледате бројке, видећете да Србија има најинтензивнију сарадњу и највише вежби билатерлно са САД, потом са НАТО-ом у оквиру Програма за мир, па тек онда Русијом, али да је перцепција сасвим другачија“, рекла је Брнабићева.

Такође, подсетила је да Србија најактивније у региону подржава мировне мисије у свету, а у Европи је по том питању на седмом месту.

„То све утиче на другачији имиџ Србије“, поручује премијерка.

„Београд отворен за дијалог с Приштином“

Незаобилазно питање премијерки на панелу тицало се и решавања питања Космета, а она је поручила да је Београд отворен за дијалог са Приштином, да је учинио много у примени веома тешких и непопуларних одлука из Бриселског споразума и да би Приштина требало то такође да почне да ради, пре свега када је реч о формирању ЗСО.

„То би био корак у правом правцу“, нагласила је Брнабићева.

Такође је истакла значај иницијативе председника Србије да покрене унутрашњи дијалог о Косову.

Говорила је и о процесу дигитализације и иновација у Србији, истакавши да је веома важно да се грађанима и привреди омогући бољи приступ државној управи.

Сматра такође да дигитализација и иновације мењају све и да у томе и Србија може да пронађе своју велику шансу.

Осврнувши се на најаву модератора, који је рекао да је претходно била министар дигитализације, она је рекла да јој је драго што је тако препознају иако је била на челу другог ресора.

На панелу на којем је говорила учествовали су и потпредседник ЕК Франс Тимерманс, генерални секретар ОЕЦД-а Анхел Гурија и бивши словеначки председник Данило Тирк.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У трци за Крим Путин био бржи

Данас: Бели на локалу сарађује са СНС, а глуми опозицију

НАТО признао: ,,Не бисмо издржали руски напад“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue