Uncategorized

Брига о здрављу мозга може да спречи деменцију

До 2050. године више од 130 милиона људи у свету живеће са деменцијом, а један од свака три случаја могао би да буде спречен ако би људи у већој мери бринули о здрављу мозга, показало је истраживање објављено у медицинском часопису Лансет (The Lancet).

Међу кључним факторима ризика за настанак деменције су недостатак образовања, губитак слуха, конзумирање дувана и физичка неактивност, наведено је у чланку.

Процењује се да 47 милиона људи у свету има деменцију. Истраживање је представљено на конференцији Међународног удружења „Алцхајмер“ у Лондону.

Извештај је сачинило 24 светских стручњака који наводе да начин живота појединца може да има велику улогу у повећању или смањењу ризика за настанак деменције.

„Мада се деменција дијагностикује касније у животу, промене углавном почињу да се развијају годинама пре тога“, рекао је професор Лондонског универзитетског колеџа Гил Ливинстоун.

Истраживање је показало да су особе које нису у могућности да заврше средњу школу у већем ризику од деменције, а аутори чланка саветују наставак учења током целог живота како би се повећале когнитивне резерве.

Још један велики ризик је губитак слуха у средњем добу, што може довести, како наводе истраживачи, до друштвене изолације и депресије, који су међу могућим факторима ризика за деменцију.

Стручњаци су навели још једну кључну поруку – оно што је добро за срце, добро је и за мозак.

Живот без без пушења, уз физичку активност, одржавање здраве телесне тежине, лечење високог крвног притиска и дијабетеса могу да смање ризик од деменције, као и кардиоваскуларних болести и рака, пише у извештају.

Истраживачи су додали да нису имали довољно података који укључују утицај исхране или алкохола, за које сматрају да су значајни.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Због напада „педеруса“ у Србији све више посета лекару

Само храбри сада посећују „најопасније светско чудо“

Због овог оружја Америка НИКАД није смела, нити ће смети да нападне Русију! (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
24°
Sun