Извор: wikipedia.org
Свет

Бразилски председник оптужен за вођење криминалне групе

Бразилски председник Мишел Темер оптужен је за ометање правде и вођење криминалне организације, а поред њега оптужено је још осморо људи, међу којима двоје чланова његовог кабинета и шесторо бизнисмена и политичара који су већ у затвору.

Државни тужилац Родриго Жанот оптужио је јуче Темерову Партију бразилског демократског покрета да је примила око 190 милиона долара мита како би трговала утицајем.

„Темер је дао потребну стабилност и сигурност криминалном апарату, појављујући се истовремено као лидер и оснивач организације“, навео је Жанот у оптужници пред врховним судом Бразила.

У писаној изјави, Темер је навео да су оптужбе апсурдне и да државни тужилац наставља „своју неодговорну политику да би прикрио своје пропусте“, а његова партија такође је одбацила изнете оптужбе.

Као актуелни председник, Темер ће бити процесуиран само ако две трећине Доњег дома бразилског парламента гласа да он буде смењен са функције. Када је Темер оптужен у августу, парламент је „кочио“ судски процес.

Исти тужилац у среду је саопштио да је бразилска влада годинама вођена као картел, још од времена администрације председника Луиса Ињасиа Луле де Силва, од када се новцем поткупљује политички утицај.

Подсетимо, Темер је на власт у Бразилу дошао након обојене револуције у којој је свргнута социјалистички оријентисана председница Дилма Русеф.

Извор: Говори Србија, Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић: Биће занимљива кампања – народ против тајкуна

Овако је изгледао сусрет руских и америчких космонаута на МСС (ВИДЕО)

Генералштаб ипак неће бити Музеј српског средњег века

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
29°
Sat