Printscreen
Европа Свет

Брамерц: Злочини у Олуји су чињеница,коју Хрватска радо негира

Историјска је чињеница да су над припадницима српског народа у Олуји почињени злочини, изјавио је главни хашки тужилац Серж Брамерц и додао да ту историјску чињеницу „хрватска страна радо негира”.

Брамерц је у интервјуу за словеначко Дело истакао да је потребно да се политичари ограде од починитеља злочина и да не користе националистичку реторику, чиме „оживљавају тамне духове из 90-их година”.

У томе је, каже, важно и деловање невладиних организација.

Брамерц понавља да Хашки трибунал није политичка установа и да се на њему није судило народима, него одговорнима за тешке ратне злочине и кршење Женевске конвенције.

Одговор Арно Гујона на напад са америчке Н1

„Осуђени починитељи нису војници који су се борили за домовину, своја села или породице, него заповедници који су убијали ратне заробљенике заштићене Женевском конвенцијом”, рекао је Брамерц и додао да „нема ништа херојског у спаљивању села, исељавању људи из њихових домова или подстицању војника на масовно сексуално насиље. У разговору вођеном приликом његовог боравка у Словенији, на недавно одржаном семинару за младе правнике, непосредно након изрицања пресуде Ратку Младићу, он је рекао да је осуда Ратка Младића, осуда Младића и само Младића, а не осуда народа.

„Врло је важно да заједница из које је починилац разуме да ми то знамо разликовати”, рекао је Брамерц, додајући да треба истицати како осуђеници у Хагу нису хероји, него они који се лажно приказују браниоцима свог народа, а заправо су искористили и издали његово поверење за своје властите личне и политичке интересе.

Брамерц је рекао да ће наставити са својим радом у Хашком трибуналу, како би се закључио прелаз са Трибунала на такозвани резидуални механизам.

На тај механизам ће, како наводи, прећи и преостали поступци у случајевима бившег шефа Државне безбедности, Јовице Станишића и бившег обавештајца и команданта специјалних снага Службе државне безбедности, Франка Симатовића.

НОВИ ШОК У ХАГУ! У ПРАЉКОВОЈ ЋЕЛИЈИ ПРОНАЂЕНА МИСТЕРИОЗНА КОВЕРТА: Пре самоубиства оставио још једно писмо, ево за кога!

„Само у БиХ је више од 3.000 нерешених случајева ратних злочина. Наш кабинет има девет милиона страница докумената о конфликту у некадашњој Југославији и све су те информације на располагању националним истражним канцеларијама”, рекао је Брамерц.

Према његовим речима, данашња ситуација у погледу суђења за ратне злочине као део процеса помирења није позитивна.

Поступци који се воде у Србији, Хрватској и БиХ су спори, а квалитет сарадње међу тужилаштвима тих држава слабији је него пре неколико година, због изостанка политичке воље, између осталог.

„У БиХ и Србији морају тек да утврде нову стратегију тужилаштва за истраживање ратних злочина. То ћемо питање сигурно унети у наш извештај који припремамо за Савет безбедности Уједињених нација. Квалитет и обим сарадње међу државама некадашње Југославије на том се подручју нажалост смањује”, казао је Брамерц.

Додаје како му разлог за оптимизам у погледу будућности тих процеса у регији даје чињеница да је с потпором Европске комисије програм образовања у задњих девет година прошло 120 правника из региона.

„То је млада генерација, они су изблиза видели како Хаг делује и поглед на њих даје ми разлог за оптимизам. Код нас су након шест мјесеци увидели да нисмо политичка установа иако код нас није све идеално”, рекао је Брамерц.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Израел напао сиријске војне положаје

Облачно и хладно, снег и до 20 центиметара на планинама

Амерички конгрес усвојио пореску реформу која иде у прилог богатима

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue