Printscreen
Друштво Србија

БОЖЈЕ ЧУДО НА ДАНАШЊИ ДАН: Цело српско наслеђе нестало је у пламену, а права је МИСТЕРИЈА како су спасене само ОВЕ ДВЕ КЊИГЕ!

У бомбардовању Београда 6.априла 1941. године изгорела је писана баштина српског народа ­- 1.424 ћирилска рукописа настала између 12. и 18. века. Само две књиге спасиле су се сплетом срећних околности! Чудом!

Циркус у јутарњем програму: ШЕШЕЉ ХТЕО ДА ИШУТИРА МАРИЋА

У првом немачком налету на Београд погинуло је 2.274 људи, порушено 627, а оштећено више од 8.500 зграда. Најзначајнији споменик културе уништен у бомбардовању је Народна библиотека, тада смештена на Косанчићевом венцу – потпуно је изгорела, а са њом и 500.000 књига и часописа објављиваних од њеног оснивања 1832. године до тада.

НАЈБРУТАЛНИЈИ ПЛАЋЕНИ УБИЦА РАДИО ЗА ДРЖАВУ: Како се Сретко Калинић иживљавао над Легијиним војницима

Printscreen

Ненадокнадив губитак представљају нестале реткости и уникати: 1.424 ћирилска рукописа од 12. до 18. века, међу којима је и стотинак рукописних књига на пергаменту и инкунабула, књига штампаних пре 1500.године.

МИЛОШЕВИЋ У ИНТЕРВЈУУ АМЕРИЧКОМ НОВИНАРУ ОТКРИО: Шта се заиста дешавало у Рамбујеу, ко је наоружан покушао да пробије нашу границу!

Приликом предаје партизанима, немачки генерал Лер на питање о овом варварском чину изјавио је: „То је била заповест мог Фирера. Наредио ми је да порушимо Београд, да разбијемо Југославију. У првом налету требало је да срушимо Народну библиотеку Србије, па тек оно што је за нас војнички интересантно!“ Према дневнику Милана Шкера, тада преводиоца у партизанској делегацији, из којег ово цитирамо, на питање: „Зашто баш библиотеку?“, Лер је одговорио: „Зато што је у тој установи сачувано оно што је вековима чинило културни идентитет тог народа.“

ПАЖЊА! Ако имате ове симптоме у року од 30 дана прети вам инфаркт!

Printscreen

ТАКО СЕ ТО РАДИ – ШАМАР МОСКВЕ ПОДГОРИЦИ: Ево колико ће Црногорце коштати један протерани руски дипломата!

Само две старе књиге из Народне библиотеке тада су чудом избегле уништење.

Монах Марко, који се потписивао као „грешни таха монах Марко“ био је врстан писар, а до данашњих дана остало је у свету сачувано неколико његових књига. „Таха“ у потпису је израз скромности, и значи „наводни“, „тобожњи“, „кобајаги“, а употребљавали су га бројни писари-монаси како би истакли недостојност сопственом послушању.

„Зборник српских житија таха монаха Марка“, настао између 1370. и 1375. године на Светој Гори, садржи преписе неких од најважнијих дела српске средњовековне прозне књижевности. То су: „Житије св. Симеона“ од Савиног ученика Доментијана, затим, најстарији сачувани препис Теодосијевог „Житија св. Саве“ и „Похвала св. Симеону и св. Сави“ од истог писца, и „Хиландарски типик“ св. Саве.

ЕРДОГАН: ХАРАДИНАЈ ЈЕ ПИЈАНАЦ И НЕВЕРНИК! Турски председник у својим медијима ЖЕСТОКО НАПАДА ШИПТАРА!

„Зборник српских житија таха монаха Марка“ Народној библиотеци припада од 1914. године, али се у време априлског бомбардовања 1941. и уништења зграде на Косанчићевом венцу нашао неколико стотина метара даље, у Капетан-Мишином здању. Академик Владимир Ћоровић, историчар, однео је „Зборник“ у свој кабинет упркос забрани да се ова вредна књига износи из Библиотеке, и тај је чин недисциплине књигу спасио. После ослобођења, 1944. године, „Зборнику српских житија таха монаха Марка“ је враћен библиотеци. Сам Ћоровић, са групом југословенских политичара, напустио је пред окупаторима земљу, али су Немци 12. априла изнад Грчке оборили његов авион.

АМЕРИКА СТЕЖЕ ОБРУЧ ОКО СРБИЈЕ: Тензија и оштре речи између Вучића и Палмера

Printscreen

Друга рукописна књига из Народне библиотеке која је „преживела“ 6. април је „Призренски препис Душановог законика“.

НОВИ НАПАД НА ПУТИНА! Трамп увео санкције против 38 руских бизнисмена, званичника и компанија!

На почетку Првог светског рата, особље Библиотеке ову, и друге вредне књиге, спаковало је у металне кутије и утоварило на воз за Крагујевац. Композиција је, међутим, нападнута и запаљена, а немачки официр Фон Вилкенс наредио је да се из пламена спасава све шта може. Тако је сачувана и метална кутија са овим рукописом. Фон Вилкенс ју је предао локалним властима, а они су му је, не препознајући њену вредност, оставили за успомену. После рата, Фон Вилкенс је „Призренски препис“ понудио на продају. Тако га је, преко једне книжаре у Лајпцигу, заједно са неким другим вредним књигама, Народна библиотека купила, али није враћен Библиотеци већ – Уметничком музеју. На срећу, јер да јесте, изгорео би у бомбардовању.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ОВО ИМА САМО У БОСНИ: Кад се Босанац усељава, то изгледа овако!

ОБРУШИЛО СЕ ЦЕЛО БРДО: Одрон на Ибарској магистрали код Краљева

(ВИДЕО) ДРОНОМ СНИМИЛИ НАЈВЕЋИ РОВ НА СВЕТУ: Ову сиријску одбрану би пожелела свака војска(ФОТО) ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО Глумица показала новог дечка, сви су се згрозили када су видели о коме је реч

СЕЧА! ПУТИН СМЕНИО 11 ГЕНЕРАЛА: Према мишљењу председника Русије, више нису могли ДА ОСТАНУУ НА ПОЛОЖАЈИМА

Србија мора брзо да регује: Одлази човек који је погурао клатно на нашу страну

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
18°
Thu