Printscreen
Америка Свет

Бошњаци у Америци руше обележја Дражи

Фејсбук група "Босански Американци" позвала је добровољце да им помогну у организацији рушења америчких споменика генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у отаџбини.

Први на удару је његов споменик поред Храма Светог Саве у Либертивилу, у Илиноису, поред ког се традиционално обележава Дражиндан, 17. јула, када се верује да је Михаиловић убијен, 1946. Код овог манастира епископ канадски др Митрофан Кодић држао је парастос и овог 17. јула.

Амерички муслимани са територије бивше Југославије решили су да искористе еуфорију око рушења споменика припадницима Конфедерације у Америчком грађанском рату, који је почео немирима у Шарлотсвилу. Крајња десница успротивила се уклањању споменика генералу Лију, вођи снага Конфедерације, после чега је, 15. августа, срушен споменик Конфедерације у Дараму, у Северној Каролини.

„С обзиром да градоначелници и гувернери америчких градова склањају спомен-обележја Конфедерацији, наша заједница у Илиноису предлаже да се исто тако третирају и споменици Дражи, вођи тзв. Трећег српског устанка“, пише на фејсбук-страници ове групе. Они лидера ЈуВО називају „претходником босанског геноцида“ и више пута поручују – „Ово мора да буде урађено!“

Зато траже помоћ добровољаца да споменик буде „легално срушен“ тако што ће бити „прочешљани“ локални, државни и федерални прописи и нађене правне могућности, од позивања на то да је Дража ратни злочинац, до чињенице да су црква и држава у САД одвојене… Овај позив претворио се у позив на линч, јер су неки одмах затражили адресу где се споменик налази, не би ли га сами срушили. Истовремено, избио је прави вербални рат на друштвеним мрежама, у који су се укључили не само житељи бивше Југославије, већ и Американци.

Саопштењем се одмах огласила и Организација српских четника „Равна Гора“ из Чикага, која је навела да „изгледа да бошњачка заједница нишани на споменике ђенерала Драже Михаиловића код манастира Св. Саве у Либертивилу, манастира Нове Грачанице на Трећем језеру и код Саборне цркве Св. Саве у Милвокију“.

Иначе, овај манастир годинама је био познат као вечна кућа песника Јована Дучића, чији су посмртни остаци пренети 2000. у Требиње. Ту је 14. новембра 1970. сахрањен и краљ Петар Други Карађорђевић, а до 1991. ту је почивао и владика Николај Велимировић.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић: Србија би могла да промени став о имену Македоније

ПУТИНОВА ПРОВОКАЦИЈА: Оvo je нови амбасадор Русије у Америци

Мркоњић би Слоби дао и споменик и булевар

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun