Фото: yumama.com
Друштво

Борба за наталитет, субвенцијама до више беба

Према последњем попису у Топличком округу живи десет процената становника мање него претходне деценије. Само у Куршумлијској општини скоро је двоструко већи број оних који умру од оних који се роде. Зато се општине труде да подстичу рађање новчаном субвенцијом за свако рођено дете, а укључила се и држава која је Прокупљу и Блацу дуплирала средства које оне за ове намене издвајају из буџета.
„Супруг ради, ја не радим, нема посла. Добро нам је дошла помоћ од општине“, каже Наташа.
Фото: принтскрин

И општина Блаце новчано подстиче рађање деце. Ове године из буџета је издвојено пет милиона динара, а од Владе Републике Србије добили су још скоро толико за побољшање демографске слике.

„Ако се одлучимо за неку другу бебу мало касније, биће боље. Чујем да су услови бољи“, наводи Наташа Ралужан, из Трбуња код Блаца.

Зоран Јозић, председник Општине Блаце, наводи да ће све незапослене мајке приликом рађања детета добити новчану помоћ.

„Све незапослене мајке приликом рађања детета ће у наредном периоду уместо 10.000 динара добијати 20.000 динара месечно. Затим ће као једнократну помоћ уместо 30.000 добијати 50.000 динара, и за треће дете ће та помоћ износити 100.000 динара“, објашњава Јозић.

Фото: принтскрин

Просторно највећа, топличка општина Куршумлија, годинама бележи негативан природни прираштај. Број умрлих скоро је двоструко већи од оних који се роде. Пету годину заредом, из буџета се подстиче рађање деце и њихово образовање, за шта се годишње издваја око 60 милиона динара што је 10 одсто укупних општинских средстава.

„Сваке године имамо повећан број рађања. Тако у 2016. години имамо 45 деце више рођено него 2012.“, наводи Радољуб Видић, председник Општине Куршумлија.

У Топличком округу, према последњем попису мање је 10.000 становника. Незапослени је сваки четврти радно способни житељ. У локалним самоуправама се надају да ће пролазак ауто-пута Ниш–Приштина довести и нове инвеститоре, који ће вратити роде у ове крајеве.

 

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue