Извор: pixabay.com
Друштво Србија

Борба против корупције у здравству, нема недодирљивих

Новоформирана петочлана комисија бориће се против корупције у здравству. Најављују да ће конторлисати заказивање интервенција, листе чекања, али и јавне набавке и спрегу државних институција са приватним ординацијама и фармацеутским компанијама.

,,Нулта толеранција према корупцији у здравству!“ – назив је плана и програма Министарства здравља, који ће спроводити петочлана антикорупциона комисија, коју је основао министар здравља.

Весна Димитријевић, која је на челу комисије, каже за РТС да су чланови из здравствене струке, али и да су у њој и правник и економиста.

,,Настојаће да свако са свог аспекта ради на сузбијању корупције. Радићемо провере јавних набавки, контроле у установама, где је потребно да направимо разлику између уговорених хирурушких интервенција, да ли су оправдане листе чекања, а посебан акценат ставићемо на захтевање новца да би се одрадила интервенција“, рекла је Димитријевићева.

Комисија неће радити само по пријавама, мада ће оне имати приоритет.

,,Комисија ће радити приоритетно по пријави пацијената и грађана ако примете коруптивну радњу, такође, комисија ће радити тајно. Нико у здравственој установи неће знати када ћемо доћи, све посете биће ненајављене, како би се стекао прави увид у стање на терену“, истакла је Димитријевићева.

Поред јавних набавки, листа чекања и заказивања интервенција, контролисаће се и спрега радника у државним институцијама са онима у приватним ординацијама, као и однос лекара са власницима фармацеутских компанија. Контролисаће се и приватне ординације и апотеке.

,,Многе приватне ординације не исупњавају услове за хируршке интервенције у тоталној анестезији. Многе ординације немају порекло апарата, атесте“, рекла је Димитријевићева.

Истиче да је кривично дело и давање и примање мита.

,,Апелујем на грађане да ако им лекари траже новац или поклон веће вредности да би извршили интервенцију, то пријаве МУП-у или комисији пре него што новац дају, а ми ћемо брзом акцијом успети да спречимо даљу коруптивну радњу“, рекла је Димитријевићева истакавши да је и лажно пријављивање кривично дело.

Грађани корупцију могу пријавити полицији на број 192, или Министарству здравља на мејл [email protected].

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ракић: Неће бити ,,Војске Косова“, ЗСО ће се формирати врло брзо

Српско-канадски филм добио награду у Торонту (ВИДЕО)

Турска купује систем С-400 од Русије

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat