Shutterstock
Србија

Болести срца узимају данак: ИНФАРКТ УБИЈА СРБИЈУ!

Од акутног инфаркта миокарда прошле 2016. је лечено 3.297 житеља престонице. Најмлађи пацијент који је преминуо имао само 22 године. У Србији сваког дана чак 47 особа доживи инфаркт, а 15 га не преживи.

Број Београђана, оболелих од акутног инфаркта миокарда, који су са овом дијагнозом лечени у болницама, прошле године је био незнатно већи него у 2015, а подаци Градског завода за јавно здравље говоре да је у престоници број умрлих од ове болести у паду.
Према речима специјалисте социјалне медицине др Наташе Росић, начелнице Јединице за биостатистику ГЗЈЗ, прошле године је у болницама и клиникама од акутног инфаркта срца лечено 3.297 становника Београда, што је за четири више него у 2015. години.
– У престоници је прошле године умрло 825 грађана, док их је у 2015. било 835 – наводи др Росић. – Реч је о људима код којих је акутни инфаркт миокарда довео до смртног исхода, али не само у болницима, већ и код куће, на улици или неком другом месту, па је обдукцијом установљено да је реч о инфаркту. Најмлађи пацијент који је преминуо прошле године био је 1994. годиште, док је најмлађи у 2015. имао 23 године.
Наша саговорница истиче да су кардиоваскуларне болести међу водећим обољењима у свету, као и у врху по броју смртних исхода.
– Фактори ризика су пушење, физичка неактивност, нездрава исхрана, коришћење алкохола и стрес – наводи др Росић и додаје:
– Сви ови фактори проузрокују повећање крвног притиска, повећање телесне тежине, шећера у крви, холестерола, који могу узроковати појаву кардиоваскуларних обољења.
У Србији сваког дана 47 особа доживи инфаркт, а 15 особа га не преживи. Болести срца и крвних судова узрок су смрти сваке друге особе у нашој земљи, показују подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Извор: Информер, Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МИЛО ЗАСЛУЖАН ЗА „ВОЈСКУ КОСОВА“: Црногорци обезбеђују легитимитет шиптарским оружаним снагама!

КИМ БЕЗ МИЛОСТИ: Лидер Северне Кореје ОТКРИО ЗАВЕРУ, па ликвидирао течу и полубрата?!

За ношење бурке 100, за џихад 300 евра! ИСИС ОСВАЈА БИХ, а Алијин мали истражује откуд Срби и Хрвати у Босни!

Шокантно: Дете са заставом Исламске државе у Зеници!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri