sputnik.rs
Политика Регион Србија

БИВШИ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК У БИХ: „Срби су најпаметнији, раде дипломатски, мудро и истрајно!“

Срби су данас најпаметнији, имају најбољу политику, политику која је супериорна, и они су ти у региону који ће бити победници, оцењује бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг је, говорећи о политичком стању у земљама Западног Балкана.

МОСКВА ЖЕСТОКО ОДБРУСИЛА БРИТАНЦУ: Срби имају другачије мишљење од Џонсона по питању насилног мењања граница!

Он је за немачки државни радио рекао да су Срби намеравали „да победе” и у време Милошевића, али су то покушали тада „катастрофалним средствима”.

„Данас то раде умешном дипломатијом, мудро и истрајно. И та истрајност, својствена игрању шаха, где знате да морате да размишљате не само о следећем, већ и о наредна два, три, четири потеза, одговорнима у ЕУ одузима сваку радост”, рекао је Шварц-Шилинг у интервјуу за „Дојчландфунк”, а преноси „Дојче веле”.

Шварц-Шилинг је изнео и оцену да већ данас имамо такву ситуацију да се не може рећи да је дошло до европеизације Босне и западног Балкана, него да је дошло до балканизације Европе.

„То би могао бити крај приче ако се у једном тренутку не приберемо и правилно не решимо ова питања у складу са нашим вредностима у БиХ и на западном Балкану”, казао је он.

„СРБИЈА“ У СРЦУ НЕМАЧКЕ: Лужички Срби крећу у борбу за очување својих права!

Новинар „Дојчландфунка” подсетио је да је Шварц-Шилинг у такозваној Коловој Републици био министар за телекомуникације и да ме крајем 1992. демонстративно напустио ту министарску позицију, пошто је био „бесан због тога што је коалиција демохришћана и либерала, по његовом мишљењу, учинила премало да заустави убијање током распада Југославије”.

Наводи се да је Шварц-Шилинг „сматрао да је Немачка била обавезна да заустави експанзију Србије на Балкану и то у оквиру НАТО”, а да је „као међународни медијатор и високи представник у БиХ касније покушавао да претвори БиХ у функционалну и одрживу државу”.

(ВИДЕО) ЗАВЕТНИЦИ: Залагаћемо се да здравствени систем стигне у свако насеље!

„Распад Југославије у почетку није имао никакве везе са нама. То је било унутрашњо-политичко питање на Балкану. Али, Милошевић је комунистичку идеологију заменио етничком идеологијом и рекао: Сваки део земље где живе Срби треба да постане српски. Сви ми смо мислили да он то не мисли озбиљно, али је он то уствари мислио врло озбиљно. Ми тада нисмо ништа урадили, иако смо на својој страни имали најјачу алијансу на свијету – НАТО”, рекао је Шварц-Шилинг у интервјуу.

РЕКЛАМА
ЗАВЕТНИЦИ: Залагаћемо се да здравствени систем стигне у свако насеље!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Украјина се спрема за рат широких размера с Русијом

(ФОТО) СЈАЈНЕ ВЕСТИ ИЗ МОНАКА: Ђоковић на терену са рекетом у руци!

Биткоин је званична валута на територији Србије, и то није све

Извор: politika.co.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
25°
Thu
28°
Fri
16°
Sat
20°
Sun