Хроника

Бившем председнику општине Алибунар шест година затвора

Апелациони суд у Београду осудио је на шест година затвора бившег председника општине Алибунар Данијела Кишмартона због продуженог кривичног дела злоупотреба службеног положаја.

Том одлуком преиначена је првостепена пресуда Вишег суда у Панчеву којом је био ослобођен за једно дело злоупотребе службеног положаја, а за друго осуђен на три године затвора.

Апелациони суд му је утврдио казну затвора од три и по године, па му је изрекао јединствену казну затвора у трајању од шест година, у коју му је урачуната и раније изречена казна затвора у трајању од три године на коју је правоснажно осуђен због примања мита и злоупотребе службеног положаја.

Такође, пресудом Апелационог суда Кишмартон је обавезан да општини Алибунар исплати накнаду штете од 1,35 милиона динара, док је у преосталом делу имовинско-правног захтева за накнаду штете општина Алибунар упућена на парницу.

Апелациони суд је у одлуци напоменуо да је против ове пресуде дозвољена жалба у трећем степену.

Кишмартон је осуђен јер је 1. до 5. октобра 2010. године, у Алибунару, као председник општине Алибунар наложио трошење износа од 5.600.000 динара које је Комесаријат за избеглице уплатио на посебан подрачун општине Алибунар за набавку грађевинског материјала намењеног побољшању живота интерно расељених лица и за помоћ породицама избеглих и интерно расељених лица у економском оснаживању и осамостаљивању.

Такође је осуђен јер је од 1. децембра 2010. године до 1. октобра 2011. године, у Алибунару и Владимировцу, искоришћавањем службеног положаја и прекорачењем граница службених овлашћења прибавио себи имовинску корист у износу од 214.444 динара.

То је учинио тако што је у име општине Алибунар организовао извођење радова на реконструкцији и адаптацији пословног простора у Владимировцу на локалу „Центар 2“ без претходно спроведеног поступка јавних набавки и прибављања пројектно-техничке документације и одобрења за изградњу, као и без закљученог уговора са извођачем радова.

У образложењу пресуде Апелационог суда се наводи да је одлучујући о врсти и висини казне од олакшавајућих околности ценио његову породичност, нарушено здравствено стање и чињеницу да у време извршења кривичног дела није био осуђиван.

За отежавајућу околност суд је узео то што је при извршењу кривичног дела Кишмартон злоупотребио функцију председника општине коју је, уместо да је врши на стручан, поштен и одговоран начин, грубо злоупотребљавао између осталог и на рачун најугроженије категорије становништва.

На тај начин проузроковао је далекосежне последице које се огледају у чињеници да општина Алибунар у наредном периоду управо због учињених неправилности у додели средстава избеглим и расељеним лицима неће моћи да аплицира и оствари право на доделу помоћи тој категорији становништва, закључио је Апелациони суд.

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu