РТС Publc
Свет

Битка за Раку у завршној фази

Сиријске демократске снаге (СДФ) саопштавају да је битка за Раку, главно упориште Исламске државе у Сирији, ушла у "завршну фазу". Арпаски и курдски борци СДФ су у изненадној офанзиви на северни део града успели да заузму последње складише жита које су држали екстремисти.

Невладина организација Сиријска опсерваторија за људска права је навела да су САД и њихови партнери у међународној коалицији појачали нападе из ваздуха на последње „џепове“ под контролом Исламске државе.

По подацима те НВО, у Раки је преостало око 300 до 400 џихадиста, а СДФ контролишу 90 одсто града.

Опсерваторија је оптужила коалицију да је од уласка СДФ у Раку у јуну убила више од 1.000 цивила приликом бомбардовања.

Коалиција тврди да се ослања само на најновије обавештајне податке и гађа искључиво војне циљеве да би смањила број цивилних жртава. Хиљаде цивила су блокиране у екстремистичкој енклави на северу града где их користе као живи штит, тврде СДФ.

Од јуна је битка натерала у бекство десетине хиљада људи који су највећим делом завршили у лошим условима логора СДФ близу турске границе.

Претежно курдски СДФ наводи да жели своју аутономну територију у оквиру федералне Сирије. Они делују независно од владе у Дамаску коју подржавају Русија и Иран.

Влада, СДФ и њихови савезници би могли да се сукобе у провинцији Деир Езор, где обе стране журе да преузму што више територије од Исламске државе.

Џихадисти и даље контролишу велике делове источне Сирије и мању територију у Ираку.

 Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОТВРЂЕНО: Трамп долази у Србију!

БОРБА ПРОТИВ СЕПАРАТИЗМА: Шпанска полиција ухапсила 12 особа у рацијама у Каталонији

Ураган „Марија“ носи кровове и чупа дрвеће у Порторику

Вулин и Скот о војној сарадњи Србије и САД

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue