logo
Политика Србија

БИТКА ЗА ИНТЕРПОЛ: Може ли тзв. Косово да постане члан међународне полицијске асоцијације?

Догађај који ових дана привлачи највећу пажњу домаће али и међународне јавности је несумњиво 87. редовно заседање Интерпола које се овога пута одржава у далеком Дубаију. Једно од кључних питања које ће се наћи на дневном реду заседања је и захтев тзв. Косова за пуноправно чланство у овој међународној полицијској асоцијацији. Тим поводом портал Говори Србија ексклузивно вам открива каква атмосфера влада у Интерполу у праскозорје гласања о чланству тзв. Косова и какви су изгледи да ова сепаратистичка творевина намакне двотрећинску већину за улазак у међународни полицијски савез.

Основан 1923. године у Бечу Интерпол данас окупља 192 земље, од којих су све осим Палестине уједно и пуноправне чланице Уједињених нација. У оснивачким актима ове организације јасно стоји да само „независне државе“ могу да аплицирају за чланство. У прилог томе говори и тзв. Корелова резолуција коју је прошле године усвојила Генерална скупштина Интерпола, а у којој се јасно каже да право чланства могу да остваре само земље чланице УН или оне са статусом сталног посматрача.

Без обзира што не испуњавају ни један од поменутих услова косовски Албанци већ трећи пут подносе захтев за чланство; први пут су покушали да постану чланови Интерпола 2010. године, па 2015, док су се 2017. године повукли, како је то министар спољних послова такозваног Косова Беџет Пацоли саопштио, из тактичких разлога, а уз подршку САД. Вероватно видевши да је расположење чланица, које су прошле године у чланство примиле Палестину, противно ставу САД, косовски политички лидери одустали су од кандидатуре.

Ове године, очигледно, процењују да се ситуација променила и да имају шансе да лажну државу Косово прогурају у међународну полицијску организацију. У том покушају Приштина није бирала средства – албански лобисти широм света већ месецима покушавају да уз помоћ својих западних покровитеља уцене и натерају многе земље које не признају тзв. Косово да промене свој став и да им на седници Интерпола пруже глас подршке. Приштински лобисти ишли су чак тако далеко да су представницима из сиромашних афричких и азијских земаља нудили скупоцене поклоне и новац како би им платили трошкове пута и боравка у Дубаију не би ли добили подршку за своје чланство у Интерполу.

Агресивна дипломатска офанзива за угуравање Приштине у Интерпол наставила се и на самом заседању где су већ након првог дана забележени озбиљни пропусти у раду. Кршењем процедуре од стране челних људи Интерпола игнорисане су примедбе Србије и низа других земаља које указују да би разматрање приштинске апликације било кршење међународног права. Додатне тензије подигло је и понашање представника тзв. приштинске делегације који су читаво време заседања провоцирали српску делегацију како у самој сали, тако и изван ње.

Посебан скандал представља и понашање појединих западних земаља које су спремне на све како би њихов пројекат независног Косова добио своју афирмацију и на нивоу међународне полицијске организације. Наиме, представници САД, Турске и Велике Британије кренули су да врше снажан притисак, пре свега на поједине афричке државе, да гласају за пријем такозваног „Косова“ у Интерпол. Задатак неких чланова делегација ових трију земаља је да, у паузама заседања Генералне скупштине Интерпола, у стопу прате представнике из Африке како би их, уз бројне претње, натерали да подрже током гласања тзв. „Косово“.

Поред тога на делу су и покушаји Приштине и њених савезника да злоупотребе механизам гласања за пријем нових чланова. План је да се, уколико у првом кругу гласања тзв. ’Косово‘ не добије потребну већину за улазак, потом одреди пауза, а тек онда да се иде на ново гласање. То је потпуно супротно правилима која јасно говоре да ће се одржати два гласања, без помињања икакве паузе. Очигледно да ће сви покушаји бити уложени да се у тој паузи изврши додатан притисак на земље чланице и обезбеди потребна већина уколико је не буде било у првом гласању.

MUP Srbije

У таквој ситуацији сви напори званичног Београда усмерени су ка томе да спречи Приштину у намери да осигура потребну двотрећинску већину гласова подршке. Српска делегација тако је већ јутрос поднела захтев Генералној скупштини Интерпола да се апликација тзв. Косова скине са сутрашње агенде заседања. Ову иницијативу наше земље подржале су Кина, Шпанија, Кипар, Аргентина и Суринам, који је, подсетимо, своју одлуку о признању Приштине повукао крајем децембра прошле године.

Србија своје противљење уласку Приштине у Интерпол заснива на доследном поштовању међународног права и Резолуције 1244, Уставу Интерпола али и чињеници да би пријем тзв. Косова представљао бруталну политизацију међународне полицијске организације и послао поруку да је она постала уточиште за терористе и ратне злочинце.

Став наше државе је да не постоји ниједан политички, правни и полицијски аргумент који би оправдао чланство тзв. „Косова“ и да би евентуална одлука о пријему била преседан са несагледивим последицама по безбедност јер би се Интерполове базе података нашле у рукама људи који се и сами налазе на потерницама због озбиљних кривичних дела.

Српска делегација истиче да већ само разматрање захтева тзв. „Косова“ за чланство представља апсолутни правни преседан и кршење одредаба статутарних докумената Интерпола и правно обавезујуће Корелове резолуције. У захтеву поднетом Генералној скупштини Београд истиче да је генерални секретар Интерпола потпуно самоиницијативно узео у разматрање пријаву тзв. „Косова“, кршећи право чланица Интерпола да о томе буду информисане и да заузму сопствени став везано за апликацију.

Погледајмо укратко какво је тренутно расположење међу земљама чланицама Интерпола према питању косовског чланства.

Од 193 земље чланице Уједињених нација њих 192 има своје представнике и у Интерполу. Једини изузетак је Северна Кореја која не признаје једнострано проглашену независност тзв. Косова, али није чланица Интерпола и стога нема право гласа у овој организацији.

Wikipedia

Према расположивим подацима Министарства иностраних послова од постојећих 192 чланице Интерпола тзв. косовску државу не признаје њих 87. Које земље су у питању можете видети на доњем списку:

1. Алжир

2. Ангола

3. Аргентина

4. Азербејџан

5. Бахами

6. Барбадос

7. Белорусија

8. Бутан

9. Боливија

10. Босна и Херцеговина

11. Боцвана

12. Бразил

13. Венецуела

14. Вијетнам

15. Грузија

16. Грчка

17. Гватемала

18. Унија Комора

19. ДР Конго

20. Еквадор

21. Екваторијална Гвинеја

22. Еритреја

23. Етиопија

24. Замбија

25. Зимбабве

26. Индија

27. Индонезија

28. Иран

29. Ирак

30. Израел

31. Јамајка

32. Јерменија

33. Јужна Африка

34. Јужни Судан

35. Кабо Верде

36. Камбоџа

37. Камерун

38. Казахстан

39. Кенија

40. Кина

41. Кипар

42. Киргистан

43. Република Конго

44. Куба

45. Лаос

46. Либан

47. Мали

48. Маурицијус

49. Мексико

50. Молдавија

51. Монголија

52. Мароко

53. Мозамбик

54. Мјанмар

55. Намибија

56. Непал

57. Никарагва

58. Нигерија

59. Оман

60. Парагвај

61. Румунија

62. Русија

63. Руанда

64. Сент Винсент и Гренадини

65. Сао Томе и Принсипе

66. Сејшели

67. Словачка

68. Соломонска Острва

69. Судан 70. Суринам

71. Сирија

72. Таџикистан

73. Тринидад и Тобаго

74. Тунис

75. Туркменистан

76. Уганда

77. Украјина

78. Уругвај

79. Узбекистан

80. Филипини

81. Централноафричка Република

82. Чиле

83. Шпанија

84. Шри Ланка

85. Лесото

86. Палестина

87. Бурунди

Међу њима се налази неколико политички и економски најважнијих земаља света: две сталне чланице Савета безбедности Русија и Кина, регионалне силе попут Бразила, Јужноафричке Републике, Аргентине, Индије, Ирана и Индонезије, али и пет чланица ЕУ – Шпанија, Кипар, Словачка, Румунија и Грчка.

Међу државама које према наводима српских званичника неће гласати за улазак Приштине у Интерпол налази се и десет земаља које су у протеклих годину дана повукле своје признање тзв. Косова – Суринам, Гвинеја Бисао, Либерија, Бурунди, Папуа Нове Гвинеја, Лесото, Доминика, Унија Комора, Сао Томе и Принципе и Гренада.

Како је за пријем у чланство неопходна 2/3 већина позитивних гласова земаља које присуствују седници онда је Приштини, под претпоставком да заседању присуствују све чланице Интерпола, неопходно да сакупи 128 гласова подршке. Према постојећој атмосфери јасно се види да косовски Албанци те подршке немају јер број чланица Интерпола које подржавају њихову самозвану државу износи 105.

Ова слика нам указује да уколико државе које се противе тзв. независности не поклекну пред притисцима Приштине и њених савезника и на самом гласању подрже Србију тзв. Косово и овога пута може да се поздрави са уласком у Интерпол.

Оно што је посебно занимљиво је и чињеница да западни званичници по ходиницима у Дубаију јуре и представнике оних земаља које су признале тзв. Косово, али код којих постоји воља да ипак не гласају за његов пријем у Интерпол. Такви примери су афричка Гвинеја и блискоисточни Бахрајн чији представници су се жалили да их западни званичници прате по ресторанима, ходницима, а за њима иду чак и у тоалет и не презају ни од чега како би их уценили и променили њихову одлуку.

Такође вреди напоменути и да земље као што су Кукова острва, Нијуе, Палау, Тувалу и Вануату које су признале тзв. Косово своју подршку Приштини неће моћи да изразе и на заседању Интерпола јер нису пуноправне чланице ове организације.

Све ово нам указује да је концепт тзв. независног Косова на стакленим ногама и да Приштина чак ни међу земљама које је признају нема сигурну подршку за улазак у Интерпол.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) АМЕРИЧКИ БОМБАРДЕР Ф-35 НАДУВАНА ПРИЧА АМЕРИЧКЕ АВИЈАЦИЈЕ: Одличан авион, са САМО 966 НЕДОСТАТАКА које Пентагон упорно крије!

(ВИДЕО) ПРЕЖИВЕЛИ ПАКАО У ПОМАХНИТАЛОМ ЛИФТУ: Пропадали смо са 95. спрата, мислили смо да умиремо! Једва се зауставили код 11. нивоа највишег небодера у Чикагу!

УБИЈАО СРЕДИНОМ ДЕВЕДЕСЕТИХ, ТУКАО ПОЛИЦАЈЦЕ, ДЕВОЈЦИ БАЦИО БОМБУ НА ВРАТА… Ко је „кавчанин“ који је ликвидиран у Подгорици?

(ВИДЕО) РАЗОТКРИВЕН НЕВИЂЕНИ СКАНДАЛ: Велика европска банка опрала 150 милијарди долара, а умешане и две америчке банке!

АМЕРИ НАПРАВИЛИ ПЛАН ДА КИЈЕВ ОСВОЈИ ДОНБАС: Блокирати границу, искључити им и струју и воду, натерати их да крену против Русије…

УЖАС У КЊАЖЕВЦУ: Родитељи оптужени да су изгладнели бебу од 3 месеца ДО СМРТИ! Када је полиција стигла у кућу, дочекао их је НОВИ ШОК!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
29°
Sat