Wikipedia
Европа Кина Свет

КО ЋЕ ПРЕ У БЕОГРАД — ЕУ или Кина?

Званична посета председника Србије Александра Вучића Бечу имала је велики одјек и у свим медијима јој је посвећена велика пажња, а најтиражнији бечки дневник „Кронен цајтунг“ бавио се и питањем да ли ЕУ губи трку за Србијом и регионом, пошто Кина својом стратегијом одлично напредује.

Ево зашто је Глоговац одбио Анђелину Џоли

„ЕУ пречесто не зна шта чини, а Кина то одлично зна и делује одрживо. Стратези Кине су на путу ка Европи — са истока преко новог Пута свиле и са југа преко Грчке у Србију. Луку Пиреј су изнајмиле кинеске фирме и од тада је поново почела да ради. Сада следи лука у Солуну“, указује лист, додајући да је кинески председник Си Ђинпинг Грчку назвао „вратима ка Европи“.

„Кронен цајтунг“ подсећа да се то све одвија уз изградњу инфраструктуре у правцу Београда и потом Будимпеште, а и иза плана да се изгради нова лука на Дунаву у Београду такође стоје кинески инвеститори.

Пекинг не жали паре када је реч о великом мастерплану за придобијање нових тржишта, додаје лист, указујући да је Кина данас четврти трговински партнер Србије.

Инцидент током излагања амбасадора САД у Нишу: „Убице!“, „Косово је Србија!“

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, с тим у вези, навео је да данас не постоји динамичнија и одрживије планирајућа нација од Кине.

„Наши европски партнери морају да припазе да не преспавају своје шансе“, упозорио је он.

ЕУ размишља и размишља како да се суочи са кинеским продором на Балкан. У бројним приступним преговорима са Србијом је до сада отворено 12 од 35 поглавља од којих су два затворена, подсећа бечки лист.

„’На Београду је‘, поручују из Брисела, ’На ЕУ је‘, поручују из Београда“, преноси дневник, додајући да је председник Аустрије Александер ван дер Белен оценио да је Србија на добром путу.

ЧУДОТВОРАН ЛЕК СТАР 2.500 ГОДИНА! Ево зашто ТИБЕТАНЦИ не знају за ТУМОРЕ, ИМПОТЕНЦИЈУ, БОЛЕСТИ СРЦА…

Лист, међутим, указује да се на путу Србије у ЕУ налази још пар препрека, као што је „логични услов ЕУ“ да Србија мора да се коначно одвоји од своје изгубљене покрајине Косово.

Признање независности за Србију не долази у обзир у догледно време и у Београду указују да пет држава-чланице ЕУ нису признале Косово, додаје „Кронен цајтунг“ .

Лист указује да је Вучић најавио план којим жели да регулише заједнички живот са Косовом, али о томе треба да буде одлучено на референдуму.

У интервјуу бечком дневнику Вучић је казао да Србија жели да буде миротворац на Балкану.

Вљора Читаку поручила Заветницима: ,,Нећете малтретирати Наташу Кандић, она је храбра!“

„Питање је: да ли Кина или ЕУ? За Србију Русија није никаква алтернатива, иако постоји емоционална повезаност са православном браћом. Руска привреда има премало тога да понуди“, оцењује дневник.

„Желимо да играмо у првој лиги“, кажу гађани нове генерације у Србији, преноси „Кронен цајтунг“, додајући да се у Србији каже: „Срце куца за браћу са Истока, али новчаник вуче ка Западу“.

РЕКЛАМА
Заветници: Истераћемо антисрпске НВО из београдских пословних простора!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Трамп одобрио обелодањивање поверљивог документа, па поручио: Срамота, многи би требало да се стиде

Тирана:Бивши грчки полицајац убио албанског дилера дроге

Ево зашто је Глоговац одбио Анђелину Џоли

СВЕТ У СТРАХУ ОД НУКЛЕАРНОГ РАТА! Кина, Русија и САД се утркују у наоружању!

Извор: sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri