Foto: AP/Tanjug, flickr/Lee Bryant
Регион

Био сам у Праљковом логору, заробљеници су изгледали као костури, пили су сопствени урин! Новинар Гардијана о сусрету са ратним злочинцем

ЛУКАШЕНКО СРБИЈИ ШАЉЕ МНОГО ВИШЕ МИГОВА НЕГО ШТО СЕ ПРИЧАЛО: Србија постаје убедљиво НАЈЈАЧА ВОЈНА СИЛА У РЕГИОНУ!

Танјуг/АП

Описујући до детаља ту посету логору, Вилиами пише да су затвореници били „мршави попут костура, очи су им биле нефокусиране, а многи су имали проблема с кожом“

ХОРОР У БЕОГРАДУ: Девојчицу (14) другови силовали дршком од метле

Новинар Гардијана Ед Вилиами, који је сведочио у чак десетак суђења у Хашком суду, описао је сусрет са генералом Слободаном Праљком, који се убио испијањем отрова у судници тог суда након што му је потврђена пресуда на 20 година затвора за ратни злочин на подручју тзв. Херцег-Босне, у БиХ.

У чланку за Гардијан, Вилиами је описао тај сусрет са Праљком из септембра 1993. у самопроглашеној „републици“ Херцег-Босни, када му је било дозвољено да са још двојицом страних новинара посети концентрациони логор Дретељ код Чапљине, у којем су, како каже, босански муслимани били заточени, малтретирани и убијани.

(ВИДЕО) СРАМНО: Бахати београдски редитељ се подсмехивао српским жртвама и патријарху, Србе поредио са нацистима!

Foto: Tanjug/AP

– Уз сву пажњу јавности коју је привукла пресуда Ратку Младићу, генералу босанских Срба, многи су заборавили да се у Босни водио још један рат, у којем су бошњачки Хрвати покушали да створе свој “етнички чисту“ територију – пише Вилиами, који је први новинар од чувеног суђења у Нинбергу који је сведочио на неком међународном суду за ратне злочине.

ПРАЉКА СТИГЛА СУЛЕЈМАНОВА КЛЕТВА! Зла коб генерала који је срушио СТАРИ МОСТАРСКИ МОСТ!

Загребачки портал Индеџ је пренео да је Вилиами, као искусни репортер из ратне БиХ сведочио, између осталог, на суђењима Радовану Караџићу и Ратку Младићу, али и Слободану Праљку.

Он је, како се наводи, том приликом на суду испричао да је 1993. године био у Босни и Херцеговини истражујући информацију према којој су услови у логорима у којима су хрватске снаге држале заточене бошњачке муслимане нису били у складу са Женевском конвенцијом.

ОТМИЦА У БЕОГРАДУ: Младићи стрпали дечака у ауто, па га мучили у Малом Мокром Лугу!

Foto: Tanjug/AP

Новинарима међу којима је био и Вилиами више пута је забрањен улаз у логор Дретељ, а онда је генерал Праљак, из разлога који су били познати само њему, потписао одлуку да се новинари ипак пусте у Дретељ, наводи Гардијан, преноси загребачки портал.

ОНО ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О ПРАЉКУ: Најбољем пријатељу Србину је преотео жену, а богатство је оставио…

“Онда је генерал Праљак из само њему познатих разлога, потписао наређење да се новинари ипак пусте. Кад смо дошли до бивше базе ЈНА и показали Праљкову дозволу управник логор је био згранут, али је испоштовао наређење и пустио нас унутра. У једном складишту видели смо стотине уплашених људи који су седели и чучали. Неки су иза затворених врата били 72 сата, а стражари су их оставили да се гуше у врућини и смраду. Пили су властити урин. Потом смо отишли према два хангара која су била укопана у брдо. Врата су била отворена, али унутра је било мрачно“.

ПОЧЕЛО ЈЕ: Албанија и тзв. Косово зацртали рок за уједињење

Описујући до детаља ту посету логору, Вилиами пише да су затвореници били „мршави попут костура, очи су им биле нефокусиране, а многи су имали проблема с кожом“.

МЕТЕОРОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ, НА СНАЗИ НАРАНЏАСТИ МЕТЕОАЛАРМ! За викенд снег и у Београду, ево где ће бити најхладније!

– Испричали су нам како су врата била често закључана и да су једне ноћи пијани стражари запуцали кроз њих, при чему је неколико затвореника било убијено и рањено. Видели смо рупе од метака у вратима… Затвореници су били муслимани, а многи од њих су се борили у склопу ХВО-а под Праљковом командом против заједничког српског непријатеља, а сада су били у заточеништву својих бивших сабораца – посведочио је Вилиами.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДОДИК О ХАШКОМ ТРИБУНАЛУ: Јасно је да им је намера да се народи на овим просторима НИКАД НЕ ПОМИРЕ!

Стефан Стаменковски: Војно-техничка сарадња са Русијом је предуслов за решавање ситуације на КиМ

КИТАРОВИЋКА У ХАГУ ПОНОВИЛА УСТАШКУ МАНТРУ: Хрватска није агресор, бранила се од великосрпске агресије

НЕЗАПАМЋЕН СКАНДАЛ НА ГРАДСКОМ ГРОБЉУ У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ: Гробари украли минђуше са мртве бабе!

Извор: Телеграф-рс/Танјуг

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon