Србија Хроника

„БИЛИ СУ БРУТАЛНИ, ЖЕЛЕО САМ ДА МЕ УБИЈУ“ Све језиве отмице познатих бизнисмена суровог ЗЕМУНСКОГ КЛАНА

Два полицајца приведена су јуче, 21 годину од отмице коју су организовали за озлоглашени "Земунски клан". Новак Стеванић (22), отети младић, након тортуре овог клана одузео је себи живот. Овај случај води се као прва отмица "Земунаца". У годинама после овог случаја оне су се низале...

НОРВЕШКА: Косово је држава, Русија непријатељ, Србија је у сваком случају на губитку

Правоснажном пресудом због три отмице на по осам година затвора осуђени су Милош и Александар Симовић, а Владимир Милисављевић на седам година, док је Ненад Опачић, који је био оптужен за једну отмицу, осуђен на три године.

ОТМИЦА БИЗНИСМЕНА МИРОСЛАВА МИШКОВИЋА

Најпознатија отмица „земунаца” сигурно је киднаповање Мирослава Мишковића, власника компаније “Делте” због које су седморица припадника ове криминалне групе осуђена на укупно 30 година и девет месеци затвора. Првостепени суд је у потврђеној пресуди навео да је отмицу Мишковића планирао и организовао вођа “земунског клана” Душан Спасојевић, а да су је реализовали, у међувремену такође убијени Миле Луковић, с браћом Милошем и Александром Симовићем, Владимиром Милисављевићем и за сада непознатим саучесницима.

БИЋЕ ПАПРЕНОГ УДАРАЊА ПО ЏЕПУ: Возачи, ово су нове измене Закона о безбедности саобраћаја! Ево колико ће вас сада коштати прекршаји!

FOTO: PRINTSCREEN

Они су 9. априла 2001. године око осам сати, на Булевару Арсенија Чарнојевића у Новом Београду, силом одвели Мишковића, с намером да га не пусте на слободу док од њега и његове породице уз претњу смрћу не изнуде новац. Истог дана исплаћено им је седам милиона немачких марака на уговореном месту, након чега су ослободили Мишковића.

После отмице Мишковића, “земунски клан” убрзо је ухапшен у Паризу, због поседовања лажних пасоша, а затим изручен Србији, по потерници наше полиције. Спасојевић је у Окружном затвору у Београду провео четири месеца и четири дана, док је Луковић остао нешто дуже, шест месеци и 14 дана.

Иначе, правоснажном пресудом је осуђенима наложено да у року од шест месеци Мишковићу, који је за откуп платио седам милиона марака, исплате 211,7 милиона динара.

Новосадски бизнисмен отет после седељке у кафићу

Новосадски бизнисмен Драгослав Вуковић, за чији је откуп плаћено два милиона марака, отет 2001. на предлог Ненада Опачића. Отмицу су планирали Душан Спасојевић и Миле Луковић а реализовала браћа Симовић и Влада Милисављевић.

Вуковић је отет после седељке у једном новосадском кафићу. Ушао је у свој аутомобил када је возилу пришао човек у полицијској униформи. Чим сам изашао из аутомобила, “полицајац” је Вуковића ударио пиштољем у главу, а одмах су се појавила још тројица отмичара која су бизнисмена савладала, улепили га селотејпом, убацили у њихово возило и одвезли у непознатом правцу. На одредишту су ми ставили лисице на руке и неколико пута га ударили у главу. Касније су му дали мобилни телефон и рекли да зове кога хоће, да каже да је отет и да треба да исплате пет милиона марака.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) БОКСЕР СЕ БОРИ ЗА ЖИВОТ: Од бруталних удараца добио излив крви у мозак!

Вуковић им је рекао да нема толико пара, да једва може да скупи два милиона, након чега су га опет изударали. После тога је позвао брата, а када је новац исплаћен отмичарима, они су га стрпали у аутомобил и избацили на њиву крај аутопута Београд- Нови Сад. Ту је убрзо дошао Вуковићев брат и одвезао га кући. Петнаестак дана после отмице уследили су телефонски позиви, претње и захтеви да исплати додатну суму новца.

Три милиона за откуп Суботичанина

Исте године, 2001. земунци су отели и Суботичанина Миленка Алексића за чији су откуп тражили три милиона марака. Када су утврдили да није имао да исплати тражени новац, пустили су га.

Власник „Верано моторса“ отет после утакмице

Милија Бабовић, власник “Верано моторса”, генералног заступника “Пежоа” за СРЈ отет је 24. марта 2002. у Београду, а после 40 дана заточеништва, земунски клан је за његов откуп наплатио 10,5 милиона евра.

Бабовића је отет увече, после фудбалске утакмице са коју је играо са пријатељима у Јужном булевару. После рекреације, на путу до кола, пресрела петорица, шесторица, представљајући се као полицајци. Скочили су на њега. Ударали га пиштољима по глави а затим су му ставили селотејп преко руку и очију.

Након отмице одвезли су га у село Вилово на салаш Миладина Сувајџића. Сретко Калинић и Милан Јуришић су га чували у подруму куће на салашу, а Бабовић је после десетак дана покушао да побегне. Када су га криминалци ухватили, три дана су га злостављали везаног за дрво у оближњој шуми. Након тога су га преместили на салаш у Крчедину, где су се Јуришићу и Калинићу придружили Сувајџић и Крсмановић. Преговоре с породицом водио је Миле Луковић Кум имитирајући албански нагласак, а откупнина је плаћена из два пута. Оба пута је Легија носио новац у Шилерову улицу.

FOTO: PRINTSCREEN

На суђењу, Бабовић је причао о паклу који је преживео, као и да се ослободио лисица и покушао да побегне.

– Отмичари су запуцали, сустигли ме и унередили од батина. Био сам израњаван, уништен и желео сам да ме убију – сведочио је Бабовић.

Продала све за откуп Вука Бајрушевића

За откуп Вука Бајрушевића, брата Бојане Бајрушевић, удовице Владе Ковачевића Трефа, “земунци” су у новембру 2000. године наплатили 1,5 милиона марака. Паре за откуп Вукова сестра је прикупила тако што је продала три аутомобила и кућу на Сењаку.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) БОКСЕР СЕ БОРИ ЗА ЖИВОТ: Од бруталних удараца добио излив крви у мозак!

Бајрушевићу је на паркингу пришло неколико маскираних и наоружаних особа, на паркингу, ставили му лисице и преко очију и ушију селотејп траку. Рекли су му да је отет, да им да Бојанин број и да јој каже да је његова судбина у њеним рукама.

У заточеништву је провео 20 дана и све време имао је повез преко очију, лисице на рукама, а ноћу су му ноге везивали ланцима.

Најмањи откуп за Сувада Мусића

Најмањи откуп “земунци” су тражили за пуштање на слободу Сувада Мусића и то “само” 350.000 евра. Њега су отели испред хотела “Славија” када му је пришло пет особа, обучених у полицијске униформе, са фантомкама на глави и наоружани. Убацили су га у кола и ставили му капу на главу.

(ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПАО ГРАЂЕВИНСКИ ИНСПЕКТОР ЗБОГ ПРИМАЊА МИТА: Узимао све по 500 ЕВРА! Изашао с ручка из кафане па му на улици тутнула у руке свежањ новчаница!

Наредних 15 дана су га тукли и тражили му десет милиона евра. Пошто није имао толики новац звали су његовог брата који им је дао 350.000 евра отмичарима, они су га стрпали у аутомобил и избацили на њиву крај аутопута Београд- Нови Сад. Ту је убрзо дошао Вуковићев брат и одвезао га кући. Петнаестак дана после отмице уследили су телефонски позиви, претње и захтеви да исплати додатну суму новца.

40 година за Легију

За отмице члановима ове криминалне организације суђено је у оквиру злочина “земунског клана”. Милорад Улемек Легија је осуђен на максималних 40 година затвора. Тридесет тројица оптужених осуђена су за 18 убистава, три отмице и терористичке нападе на седиште ДСС-а и предузеће „Дифенс роуд“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Украјина добила статус „земље-кандидата“ у НАТО-у

ЈАНКОВИЋ ИСПРОЗИВАО ЂИЛАСА: Подржали смо га за градоначелника, А НЕ ЗА МИНИСТРА ИНФОРМИСАЊА ИЛИ ГЛОДУРА РТС!

ПУТИН: Важно је показати моћ, али не ударати песницама

Извор: blic.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu