Регион

Најзагађенија земља Европе је у нашем комшилуку и то је…

Слике из Сарајева упоређиване су са призорима Пекинга, када су тамошње власти, као и кинеске, одлучиле да све школе у Кантону Сарајево буду затворене.

Бањалука – „Окрените камеру према горе и видите, изнад Зенице нема плавог неба”, опаска је Дине Тихића, председника Уније студената на питање Радија Слободна Европа јесу ли власти довољно брижне кад је реч о загађењу ваздуха, на шта је у поражавајућем извештају упозорила Светска здравствена организација (СЗО).

БиХ је, упозорава СЗО, по свим параметрима ваздухом најзагађенија земља у Европи, у ионако загађеној источној Европи, а одмах за њом следе Македонија и Црна Гора.

Заједно са Бугарском, Албанијом и Украјином, БиХ спада у земље са највишом стопом морталитета због високе концентрације штетних честица.

Због загађености ваздуха у БиХ је, поткрепљује СЗО, 2012. умрла 231 особа на 100.000 становника. Горе резултате имала је једино Северна Кореја. Тамо је било 238 умрлих на 100.000 становника.

“Децембра 2015. становници Сарајева су носили маске због енормног загађења“

Но ипак, мало је коме сасвим јасно како је то малој земљи попут БиХ, препуној шума и угашених фабричких димњака, а која ни пре рата није могла да се подичи посебно развијеном индустријом, уопште пошло за руком да се удене на врх колоне најзагађенијих земаља света. Па упозорења кредибилних светских институција и експерата од медија анкетирани грађани неретко доживљавају с неком врстом скепсе и помало склони веровати како у ваздуху можда лебде и неки други интереси.

Ипак, у већим центрима, попут Сарајева, где постоји каква-таква индустрија, редовно се дешавају ситуације, попут оне с краја минуле године, да се због алармантног загађења ваздуха штетним честицама прашине проглашава узбуна и увођење посебних мера, међу којима и забрана кретања моторних возила, по принципу пар–непар.

А и годину раније, слике Сарајева упоређиване су са призорима Пекинга, када су тамошње власти, као и кинеске, одлучиле да све основне и средње школе у Кантону Сарајево буду затворене због загађења ваздуха. Биле су вишеструко повећане концентрације честица ПМ10, једног од најопаснијих загађивача – смесе дима, чађи, прашине, соли.

Таман када су грађани мало удахнули ваздух после узнемирујућих података СЗО, пре неки дан стижу нове анализе. И у њима исте процене – БиХ је земља која има најзагађенији ваздух у Европи. Портал „Еко” преноси закључке нове студије невладиних организација из БиХ и Чешке, које су дошле до закључка како је један од разлога за то „неефикасан систем околинских дозвола за индустријске објекте и низак ниво техничких стандарда”. Њихова препорука јесте увођење интегрисаног процеса издавања дозвола и покретање јавно доступне базе података о загађењу, а органима власти сугеришу да морају поштовати административне процедуре и укључити грађане у доношење одлука које се односе на животну средину. Из чешке организације „Арника” скрећу пажњу на то да већина индустријских објеката не испуњава стандарде БиХ, као ни европске, па иако су тик уз границу ЕУ „узрокују огромно загађење ваздуха, тла и воде, што има озбиљне последице на здравље људи”.

Нова студија анализира практична искуства у издавању околинских дозвола, на примерима термоелектрана у Тузли и Бановићима, постројења за прераду аутомобилских гума у Лукавцу и металуршког комплекса Арцелор Митал у Зеници. „Власти често крше административне процедуре, пробијају рокове и чине уступке индустрији, иако су наши технички стандарди знатно нижи од оних у ЕУ, а улагања у најбоље расположиве технике се не сматрају обавезним”, објашњава Самир Лемеш, експерт невладине организације Еко форум Зеница и додаје: „Железара Арцелор Митал у Зеници је три године радила без важеће дозволе. Када су дозволе коначно издате, ограничења емисија су постављена још блаже него што то прописују већ благи државни прописи.”

Зеница је, поред Сарајева и Тузле, један од оних градова у БиХ који се неретко у медијима помињу као забрињавајући у погледу загађености. „Тужбе против загађивача и институција које не раде посао”, нуди Лемеш неке опције борбе против загађења.

Скепсу дела грађана спрам налаза о алармантној загађености дели и економиста Зоран Павловић. Уверен је у то да посрнула привреда и неколико преосталих постројења која ионако раде у смањеном обиму не могу бити до те мере проблематични за загађење, иако поједини урбани центри могу имати проблеме. Разуме оправдану забринутост Европе за екологију у којој су бројни други проблеми решени и где има места за бригу о екологији, али за наш лист понавља оно што неретко сугерише и западним представницима у креирању подршке за поједине фондове који треба да помогну стварним и приоритетним проблемима земље – „оснажите подршку малим и средњим предузећима у БиХ”.

Кад је реч о РС, најчешће су у том контексту помињани Рафинерија Брод и ТЕ Угљевик, али су тамо наводно у току преговори или процеси модернизације, па у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС „не знају које су штетне честице они (СЗО) анализирали, с обзиром на то да према редовним мерењима Хидрометеоролошког завода РС, нема драстичних прекорачења толерантних вредности појединих загађујућих материја”.

Али да је стање из године у годину све горе и да је уочљив тренд пораста загађења, тврде у Центру за екологију и енергију из Тузле, у којем указују на то да власти одуговлаче усклађивање са директивама ЕУ, које треба да допринесу смањењу емисија три главна загађивача сумпордиоксида, азотних оксида и прашине и напомињу: „Сви знамо да ниво мерења и мониторинзи ваздуха показују да се у Тузли, Лукавцу, Зеници и Сарајеву не може живети.”

Директорка овог центра Џемила Агића РСЕ открива како „надлежне институције планом интервентних мера, штите себе”. „У ствари, стављају грађане у такву ситуацију да живе у загађеном амбијенту, а да их нико не упозорава на то”, упозорила је.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШИПТАРСКА ПРОВОКАЦИЈА: Довели дете у мајици ,,Велике Албаније“ на лечење у нишкој болници

Сазнајте које је кодно име користио Владимир Путин у КГБ-у и друге занимљивости његовог живота

Обележено 200 година од смрти Карађорђа (ВИДЕО)

Рама објавио Вучићев текст о Косову као причу дана

 

Извор: Политика

Оставите коментар