Изглед централне Раке након борби, извор: wikipedia.org
Блиски исток Свет

Би Би Си: Мрачне тајне акције у Раки – џихадисти су слободни?

Рака је ослобођена, Исламска држава је пред сломом, али њихов траг остаје, наводи Би Би Си и истиче да су из Раке побегле стотине џихадиста.

У конвоју дугом неколико километара своје уточиште су нашли и бројни страни џихадисти, заједно с тонама муниције и оружја.

У почетку су сви негирали своју уплетеност у договор. Американци, као највећи војни савезници локалних курдских снага, прво нису хтели да коментаришу. Са своје стране, барем тако тврди Би Би Си, ни Курди нису били ништа вољнији рећи шта се тачно догодило. Неких 250 бораца ИД добило је допуштење да напусте Раку, с 3.500 чланова њихових породица.

(ВИДЕО) ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Руси модернизују српску пругу! Ево шта су урадили и шта још планирају

„Нисмо хтели да ико оде“, казао је пуковник Рајан Дилон, портпарол операције ,,Inherent Resolve“, коалиције држава против ИД, додајући: „Али то иде у срж наше стратегије и сарадње с локалним вођама на терену. Све се своди на Сиријце – они су ти који се боре и умиру, доносе одлуке о операцијама.“

Док је западњачки официр присуствовао преговорима, они нису учествовалии у расправама. Пуковник Дилон, међутим, тврди да су Раку напустила само четворица страних бораца и сада су у притвору СДФ-а, сиријских побуњеника предвођених курдским борцима.

СЕКС СА ДЕЦОМ ОД 13 ГОДИНА БИЋЕ ДОЗВОЉЕН?! У Европској унији се на мала врата ЛЕГАЛИЗУЈЕ ПЕДОФИЛИЈА!

Би Би Си, ипак, открива и другу страну приче. Абу Мусаб Хутаифа био је један од најпознатијих ликова у Раки као шеф обавештајне службе ИД. Он је био у конвоју на путу изван града 12. октобра. Али сада је иза решетака, а његова прича одражава последње дане смрвљеног калифата.

Исламска држава никад не преговара. Убице без компромиса – то је непријатељ који игра по другачијим правилима. Барем тако иде мит. Али у Раки није се понашао другачије од било које друге губитничке стране. Сатерани у угао, исцрпљени и у страху за своје породице, борци ИД су сели за преговарачки сто под претњом америчких бомби.

„Ваздушни напади су су трајали готово 10 сати. Убили су око 500 или 600 људи, бораца и њихових породица. Након 10 сати поновно су започели преговори. Они који су прво одбацили споразум променили су своје мишљење. И тако смо напустили Раку“, каже Абу Мусаб Хутхаифа.

Како је утврђена војна неутралност Србије?

Три су претходна покушаја преговарања о мировном споразуму пропала.

„Само смо понели наше лично оружје и оставили иза себе сва тешка оружја. Али ионако нисмо имали тешка оружја“, каже Абу Мусаб.

Сада у затвору на турско-сиријској граници, он је открио детаље о ономе што се догађало конвоју када је сигурно стигао на територију ИД. Каже да је конвој отишао у села источне Сирије, недалеко од границе с Ираком. Хиљаде су побегле, каже он.

Покушај бега Абу Мусаба служи као упозорење Западу због претње ослобођених из Раке. Како је један од најзлогласнијих џихадиста могао побећи кроз непријатељску територију и готово избећи заробљавање?

Абу Мусаб имао је добар план, одлучио је да плати кријумчарима људи и да се узда у њихову помоћ.

Међутим, кријумчари су га напустили негде у беспућима Сирије и покушавао се сам снаћи. Није му то успело и завршио је у рукама Слободне сиријске војске и они су га предали у руке Турској, где се и данас налази.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Српски геј манекен који се ,,удао“ за мушкарца извређао хетеросексуалце: ,,УМРЕЋЕТЕ ЈАДНИ И ИСФРУСТРИРАНИ“

„И други мисле као ја о КиМ и 1999, али се плаше да кажу“

Изведени скокови српских и америчких падобранаца (ФОТО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu