Sputnik/ Maksim Blinov
Русија Свет

Без пардона: Прва реакција Русије на „Рајске папире“

Извештај који је објавио Међународни конзорцијум истраживачких новинара под називом „Рајски папири“ садржи велики број неистиности, а неразумљивим текстом обојеним емоцијама описује се у великој мери комерцијална делатност која се спроводи у оквиру закона, изјавио је шеф комитета за међународне односе руског Савета Федерације Константин Косачов.

Поводом оптужби наведених у извештају, између осталог и против руских компанија попут „Гаспрома“, ВТБ и „Сибур“, Косачов је рекао да је закључак овог текста једноставан — „не допустити комерцијалну делатност ни на једном тржишту, укључујући и тржиште информационих услуга“.

Руског сенатора је изненадила и фраза да је „Кремљ имао интерес за америчке медије“, запитавши се да ли то има икакве везе било са чим, и зашто је то у реду за поједине администрације, али не све?

Говорећи о „Гаспрому“, Косачов је рекао да је изузетно тешко разумети оптужбе, будући да се у документима описује законска комерцијална делатност која лежи у свим начелима западне демократије.

Он је изразио недоумицу и око формализације да је руска компанија „ВТБ без пардона пребацила 191 милион долара инвестиционом фонду ’ДСТ Глобал‘ како би купила удео у ’Твитеру‘ још 2011. године“.

„Чудесни и фантазмагоријски текст! ВТБ није фирма из Кремља, већ је изузетно велика банка у чијој структури део власништва има држава — осетите разлику. ’Пребацила без пардона‘ — очигледно је потребно пословати ’с пардоном‘ како вас не би повезивали са Кремљом“, рекао је Косачов.

Подсетимо, Међународни конзорцијум истраживачких новинара објавио је извештај у којем се разоткрива да су највеће светске компаније, шефови држава и људи од значаја на глобалном нивоу, али и звезде из света забаве и спорта, скривали своје богатство у тајним пореским рајевима.

У извештају се спомињу и руске компаније „Сибур“ и „Гаспром“, као и велика руска инвестициона банка ВТБ.

Извор: rs.sputniknews.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОТВРДА САРАДЊЕ министарстава одбране Србије и Мађарске

ИСПОВЕСТ КАПЕТАНА ДРАГАНА ИЗ ХРВАТСКОГ ЗАТВОРА: Усташе се ничега не стиде, али једном ће ПЛАТИТИ ЗА СВЕ ШТО СУ НАМ УРАДИЛИ!

СРПСКО СЕЛО СА 250 НЕЖЕЊА: Сви богати, а жене им долазе из Африке. А ЗАШТО?!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat