Фото: Википедија
Занимљивости

БЕОГРАДСКА МИСТЕРИЈА: Шта је ТАЈАНСТВЕНИ СТУБ који се види на СТАРИМ ФОТОГРАФИЈАМА ТЕРАЗИЈА? (ФОТО)

Заљубљеници у историју и старе фотографије сигурно су до сада безброј пута видели ове фотографије предратних Теразија. Ипак, чак и међу њима, велику недоумицу представља, постојање тајанственог "обелиска" који се на неким старим фотографијама јасно види док га на другим нема. Истражили смо о чему је заправо била реч.

Преко београдских Теразија протутњале су многе деценије. Ту се градило, рушило, дограђивало, насељавало и расељавало, а гледајући старе фотографије, чини се да је једино хотел „Москва“ константа овог места. Чак и други симбол овог трга – Теразијска чесма, није увек био ту.

Ипак, ништа не збуњује заљубљенике у историју и старе фотографије када су у питању Теразије као тајанствени „торњеви“ који се на неким сликама виде, а на другима из истог временског периода их једноставно нема.

Теразије 1937. и „торањ“ насред њих, Фото: Википедиа

У покушају да одгонетнемо ову „теразијску мистерију“ обратили смо се Фејсбук страни Црно-бели Београд на којој је и могуће наћи фотографије овог „стећка“.

– Такве „обелиске“ постављала је управа града приликом обележавања рођендана младог краља Петра ИИ Карађорђевића тридесетих година прошлог века – објашњавају админи ове стране за портал Дневно.рс.

Дакле, „торњеви“ који се виде на неких старим сликама нису заправо били једини и постављани

Торањ постављен на Теразијама у част краљевог рођендана 1940. године, Фото: Архива Политике

су на Теразијама као декорација поводом прославе краљевог рођендана. Били су углавном од дрвета, али осликани тако да су изгледали као да су од камена или неког трајнијег материјала. За тај посао углавном су ангажовани позорични сценографи.

– Рођендан младог краља је био веома важан догађај у предратној држави. И легендарне трке око Калемегдана које су еквивалент данашњој Формули 1 3. септембра 1939. године одржане су у част рођендана краља Петра ИИ Карађорђевића – истичу аутори стране Црно-бели Београд.

Више о томе како су изгледале ове инсталације на Теразијама проналазимо у опису прославе рођендана Петра ИИ из Политике 6. септембра 1940. године.

– Предвече јуче, уочи рођендана младог краља престоница је добила свој чаробни изглед. Најлепши утисак оставиле су Теразије са својим централним стубом сред водоскока који је са четири стране украшен државним грбом, круном и статуама сокола. Државне тробојке пламсале су у мору сијалица. Преко пута водоскока, на скверу на четири стуба високо подигнути блистали су грбови града Београда и две круне – наводи оновремена Политика.

Извор: Дневно

Оставите коментар