Printscreen
Аналитика Политика Србија

БЕОГРАД НА ПОТЕЗУ: „Време је за повратак српских институција на КиМ!“

Одлука да "Српска листа" напусти тзв. Владу Рамуша Харадинаја и самостално крене у формирање Заједнице српских општина усталасала је политичку јавност у Србији али и свету. Тим поводом портал Говори Србија преноси вам реакцију Данијела Игреца, магистра права и члана руководства Српског сабора Заветници. Погледајте шта је Игрец рекaо о новонасталој ситуацији.

(ФОТО) ИДЕНТИФИКОВАН ВОЂА ОТМИЦЕ МАРКА ЂУРИЋА: Ево ко стоји иза акције бруталног хапшења!

„Пре непуних месец дана писао сам о покушајима Приштине да у оквиру бриселског „дијалога“ изведе још један по српске интересе погубан маневар, да наметне ревизију постојећег Споразума о Заједници српских општина и пред Београд изнесе свој, нови предлог који би уважио одлуку тзв. косовског Уставног суда (а тзв. Косову трасирао пут у УН).

Да подсетим, овај за Србију непостојећи и нелегитимни орган прогласио је Споразум о ЗСО из 2015. године „некомпатибилним“ са правним поретком тзв. Косова, налазећи замерке у погледу надлежности и организационе структуре ЗСО која „представља додатан слој самоуправе, који је нешто више и нешто изнад онога што у домену локалне самоуправе предвиђају закони и Устав Косова„. Према сепаратистичкој визији ЗСО мора да буде сведена на ниво обичног фолклорног друштва односно просечне невладине организације у оквирима независне „државе Косово„.

МИЛИЦА ЗАВЕТНИЦА ПОГОДИЛА ПРАВО У МЕТУ: Ево шта је рекла на Вучићево излагање о КиМ

ЗСО се према слову споразума из 2015. доделује право „вршења пуног надзора“ над подручјима здравства, социјале, урбанизма и образовања док о питањима обима и домета њених (могућих) законодавних и извршних надлежности споразум не садржи ниједну изричиту одредбу. Управо оваква терминолошка и садржајна недореченост била је и главни разлог што се овај споразум нашао на мети (сасвим оправданих) критика јер (на први поглед) ствара утисак да сва законодавна и извршна овлашћења у потпуности остају у рукама „централних власти“ у Приштини.

Међутим, оваква „сива зона“ не мора нужно да буде перципирана као апсолутно неповољна за Србију; Напротив, Београд би уз вешту правну и дипломатску тактику у преговорима могао да је искористи за наметање свог виђења структуре и надлежности ЗСО. Београд би могао да прибегне тзв. креативном тумачењу споразума; тумачењу које ће му омогућити да у највећој могућој мери заштити државне интересе и безбедност народа у јужној покрајини и не пређе ону црвену линију која би значила да је тзв. Косову признао пуни (унутрашњи и спољашњи) суверенитет.

(ВИДЕО) У КОШУЉИ ГА ДОВУКЛИ ДО ПРЕЛАЗА, ПА ПРОТЕРАЛИ: Брутално се иживљавали, па ОВАКО изручили Марка Ђурића на Мердаре!

Треба имати у виду да Србији нико не може да забрани да ЗСО формално третира као аутономију Срба у оквирима Уставом предвиђене АП КиМ. Поменуто креативно тумачење зато би ишло у смеру да је ЗСО правно-институционално везана за државу Србију. Она мора да постане фактички, од самопроглашених институција у Приштини независан „правно-политички ентитет„, административно-територијална јединица са широким извршним и законодавним овлашћењима која би задржала институционалне везе са државом Србијом и њеним правним поретком.

Најновији развој ситуације на терену и одлука да Срби са КиМ самостално крену у формирање ЗСО управо ставља у руке Србије нови противаргумент Приштини и могућност таквог креативног приступа; штавише, не само могућност већ и државну обавезу Србије. Београд има јединствену прилику да кроз процес оснивања ЗСО који би се темељио на државотворним принципима постепено поврати и све српске државне (административне, правосудне и безбедносне) институције (за почетак) на север КиМ, а после и јужније. Другим речима, ЗСО мора бити искориштена као нови адут Србије у отпору лажној држави „Косово„.

НАПИСАО ЈЕ ПОРУКУ, ПА СИНОЋ ПУЦАО У АНУ И ОСТАВИО ЈЕ У ЛОКВИ КРВИ: Ја сам је убио! Борко… Али судбина је хтела другачије и тад је наишла комшиница Милица!

Упоредо са тим Београд мора да ради на томе како би решавање питања КиМ добило своју ширу, глобалну, међународну димензију. Ово је идеалан тренутак да у процес решавања питања јужне покрајине привучемо све своје стратешке савезнике, првенствено Русију и Кину као сталне чланице СБ УН али и све оне земље које деле став Београда да одрживог решења за КиМ нема без уважавања легитимних интереса Србије и које су спремне да подрже нови преговарачки формат, базиран искључиво на међународном праву и одредбама Резолуције 1244 и да нам у том погледу на располагање ставе своје правне, дипломатске, безбедносне и геополитичке експерте и ресурсе.

Време је за почетак процеса повратка Косова и Метохије; пружа нам се прилика коју не смемо да пропустимо! На потезу је државни врх – да одлучи, хоће ли и жели ли да покаже државотворност у деловању или пак радије да настави путем уступака, а тиме и путем нестанка државе и нације.“

Данијел Игрец

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Састали се Вучић и Федерика Могерини

Данкан: Асанж је мали црв, Асанж: Боље црв него змија

Акција „заробити истину“: Хрвати би да отму од Србије доказе о злочинама усташа

Тачи: Одлука Српске листе доказује да је све било провокација Београда

ЧЕПУРИН СВЕ ОБЈАСНИО У ТРИ РЕЧЕНИЦЕ: Бахата Приштина, сагласност западних покровитеља и НЕСПОСОБНИ БРИСЕЛ!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
24°
Mon
27°
Tue
25°
Wed
19°
Thu