Православље Србија

Београд добија Руски духовни центар

Сређивањем простора око Цркве Светог Марка на Ташмајдану, започела је практично и реализација пројекта изградње Руског духовног центра у Београду, који ће уз подршку градских власти и Православне цркве бити изграђен у оквиру тог здања.

Тим поводом Руску цркву је ових дана посетио и градски менаџер Горан Весић заједно са министром за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем.

ГРОБАРИ СЕ ОГЛАСИЛИ: Навијачи Партизана открили ко су људи које су скинули голе и пребили. Објавили и њихове личне карте (ФОТО)

Весић је за портал Спутњик рекао да је том приликом поред изградње Духовног центра, договорен заједнички рад на промоцији и очувању овог, како је рекао, важног места.

„Причали смо и о експонатима који постоје у самој Цркви, да се следеће године, на годишњицу завршетка Великог рата, изложе. Да све што су Црква и руски емигранти између два рата дали Београду, нашој култури и традицији, образовању, кроз изложбу и наше сећање буде запамћено како би младе генерације знале да је тај утицај био јако велики“, каже Весић.

ЕПИЛОГ СЛУЧАЈА ЗБОГ КОГА ЈЕ СРБИЈА ЗАНЕМЕЛА: Откривено ко је заиста убио бебу пронађену на депонији у Врбасу

Подсећа да је по попису из 1931. године сваки шести становник Београда био Рус. Многи су били успешни лекари, архитекте, уметници, интелектуалци, који су Београду и нашем друштву уопште оставили неизбрисив, снажан траг.

Цео тај крај добиће изглед какав заслужује, каже градски менаџер Весић.

„У другој фази радова уредићемо и сам плато око Цркве Светог Марка, а радови ће обухватити и плато испред Руске цркве. То је прилика да урадимо и оно што је одавно требало. Сама ограда око цркве није баш адекватна, а моћи ћемо и да заменимо неке од објеката који су настали између два рата, који су неусловни. Желимо да уредимо тај простор и да Руска црква, која је део наше историје и традиције, добије своје право место, да буде сачувана“, каже Весић.

Главни град је, наиме, започео уређење простора испред Цркве Светог Марка, па је старешина Подворја Руске православне цркве у Београду Виталиј Тарасјев, одлучио да се обрати управи Београда да помогне како би се уредила порта Цркве Свете Тројице.

(ВИДЕО) ОВАЈ ДЕТАЉ ЈЕ ОТКРИО КИМОВУ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ: Северна Кореја случајно показала нешто од чега свет највише страхује!

План је, каже, да се прошири постојећа зграда црквене канцеларије и да се уреди Духовни центар, просторије за духовна и културна дешавања, његова изградња је наша насушна потреба, каже отац Виталиј за Спутњик.

Према његовим речима, на том месту биће једна мала сала са пар стотина места, где ће моћи да се одржавају предавања на разне духовне теме које су актуелне и за руски и за српски народ.

ОГЛАСИЛА СЕ И СУПРУГА ПРЕТУЧЕНОГ ХРВАТА: Није тачно да нисам тражила помоћ…

„Биће ту и просторије за веронауку, за учење руског језика и просторије које ће припадати Цркви као парохијском храму и као Представништву Руске православне цркве и Московске патријаршије у Београду“, објашњава отац Виталиј.

Реконструкцију прилаза Цркви Светог Марка на Ташмајдану град је покренуо у договору са Српском православном црквом.

Елфета ножем пресекла врат дечаку, Орић мирно гледао како га коље!

Место где су некада били „таксисти код ЈАТ-а“ биће претворено у трг који ће бити пешачка зона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПРЕДИЗБОРНЕ КАЛКУЛАЦИЈЕ: Дачић сад хоће ванредне изборе

Харадинај: Оружане снаге у марту

(ВИДЕО) ПАЛМА: Тешко грађанима ако Ђилас узме власт! Вероватно ће добијати батине на улици!

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri