Foto: Ministarstvo odbrane
Друштво Србија

БЕНЕФИЦИЈЕ ЗА УНИФОРМУ: Ко добровољно одслужи војску имаће ВЕЛИКЕ ПОВЛАСТИЦЕ

Државни и војни врх Србије разматра поновно увођење обавезе служења војске који би трајао од три до шест месеци, а они који испуне дужност Имаће предност при запошљавању. Стручњаци сматрају да само то гарантује безбедност државе.

ПЕДОФИЛ ИЗ КРАГУЈЕВЦА НАСТАВЉА ДА ПРЕТИ СИЛОВАЊЕМ ПО ФЕЈСБУКУ! НАДЛЕЖНИ ЋУТЕ!

Да се у војно-безбедносним круговима анализирају могућности да Србија поново има регрутни састав оружаних снага, о чему се већ дуго спекулише у јавности, у уторак је потврдио председник Републике Србије Александар Вучић. Коначна одлука о будућем устројству војске, ипак, још није донета, а како је шеф државе најавио, зависиће од анализа и процена Министарства одбране и расположивих финансијских средстава, пише „Вечерње новости“.

ИСПОВЕСТ МАЈКЕ ТИНЕЈЏЕРА (15) ИЗ НОВОГ САДА КОЈИ СЕ ОБЕСИО О РАДИЈАТОР: Чули смо се пола сата пре трагедије! Ово су биле Робертове ПОСЛЕДЊЕ РЕЧИ

– Радимо све да бисмо сачували мир, да бисмо превентивно могли да делујемо против свакога ко би покушао да поведе агресију на нас. Не плаше нас медијске кампање против евентуалног служења војног рока. Наш народ довољно је паметан да препозна добре намере и рад у општем интересу – рекао је у уторак Вучић на аеродрому Батајница.

Вучић је подсетио на прошлогодишње медијске нападе због тога што Србија нема једногодишњи војни рок.

– Данас, када се разматра могућност поновног увођења војне обавезе на три месеца, говоре ми да желим да уведем земљу у рат. Критичари би требало прво да се сами са собом договоре за шта су, а чему се противе – навео је Вучић.

ХАОС! ОТКРИВЕНА НАЈВЕЋА ТАЈНА МУНДИЈАЛА: Лука Миливојевић је у Русији ПОКУШАО ДА ИЗАЗОВЕ ПУЧ! Селектор Крстајић СПРЕМА ОСВЕТУ!

Иницијативе за поновно враћање обавезе служења војске у стручној јавности правдају се све озбиљнијим безбедносним изазовима, политиком војне неутралности, али и слабљењем ресурса за одбрану. У прилог овоме наводи се једноставна чињеница да се од 2011. године до данас, због неупућивања регрута и старења „другопозиваца“ бројно стање резервног састава истопило чак за 500.000!

Најаве врха државе поздравља некадашњи начелник Генералштаба Војске СЦГ генерал Драган Паскаш и истиче да је дошло време за промену одлуке о суспензији обавезе служења војног рока.

НЕСТАО МАРЈАНОВИЋ! Оставио МИСТЕРИОЗНУ ПОРУКУ на гроб Јелене и НИКО ГА ВИШЕ НИЈЕ ВИДЕО

– Само пуна војна обавеза, освежена модерним духом може бити гарант безбедности државе. Лично, сматрам најбољим модел шестомесечног војног рока, уз слободне викенде и савременији приступ обуци. Живот у касарни обавезно би требало да прате курсеви информатике, вожње, страних језика и осталих дисциплина. Боравак у таквој војсци не би био губљење времена, што се често чује међу младима.

И војни аналитичар Александар Радић оцењује да би враћање војног рока било корисно за друштво.

(ВИДЕО) Испливао снимак на ком Игуман САВА ЈАЊИЋ другује са шиптарским терористом Агимом Чекуом и његовим јастребовима из УЧК!

– То је једини механизам за стварање обавезе према држави код млађих генерација. Код нас је увек био проблем однос државе и појединца. Једноставно речено, ми смо народ који не поштује своју државу – оцењује Радић и напомиње да је тромесечна обука прекратка, али је шест месеци довољно за оспособљавање.

Генерал Миломир Миладиновић из Клуба генерала и адмирала истиче као најбољи комбиновани систем, који поред професионалаца укључује и војнике на служењу војног рока.

– Овај модел обезбеђује попуну, али и довољан број резервиста. Јер после обуставе обавезног служења и увођења добровољног концепта 2011. године за касарне се пријавило мање од 10.000 младића и девојака. Стање резервног састава, због тога, умањено је за око 180.000 војних обвезника. Истовремено, због прекорачења старосне границе, број обвезника из резервног састава смањен је за додатних око 300.000 особа – јасан је Миладиновић.

Војска без попуне

Попуна војницима највећи је изазов за сваку професионалну армију, а једина гаранција пуног строја јесте – војна обавеза.

– У јеку реформе оружаних снага 2010. дефинисано је бројно стање од 10.918 професионалних војника и 36.000 припадника мирнодопске војске. Пуна попуна јединица никада није до краја извршена. Професионални војник, уз то, може да раскине уговор кад год пожели. Са таквим кадром не може да се гради сигуран систем одбране – подсећа генерал Драган Паскаш.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У СВЕ СЕ МЕША: Амбасадор САД Кајл Скот о кампу на Златибору

ЈАНКОВИЋ, ЂИЛАС И ОБРАДОВИЋ ХОЋЕ МАКЕДОНСКИ СЦЕНАРИО! Опозиција би да их странци доведу на власт!

ВУЛИН О ХАРАДИНАЈЕВИМ ПРЕТЊАМА: Европска унија мора да га заузда и спречи сукобе

Закувава се „случај Асад“: Подгорица се сврстала у фронт за „преврат“ у Белој кући

ДЕЦА РОБОВИ РАДЕ НА ФАРМАМА КАНАБИСА! Ужас у британској престоници

(ФОТО/ВИДЕО) ЗАДАВИЛА ЈЕ НАШУ ДЕЦУ, ПА САМ ЈЕ УБИО ИЗ ОСВЕТЕ! У језиве речи убице који се терети за смрт своје породице, и полиција сумња!

(ФОТО) Из прве руке: Како је седети у неуништивој руској машини

ШОК У ВОЈВОДИНИ: Украли покојника гробарима с лопате! Нећете веровати ко је то учинио и колико се закомпликовало!

Ало

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
29°
Tue
30°
Wed
31°
Thu
26°
Fri