wikipedia.org
Друштво Економија Србија

Бела куга нам одузима „још једно Косово“

У 86 одсто села у Србији се смањује број становника, а око 1.200 њих је у фази потпуног нестајања, док је њихова укупна површина величине Косова и Метохије.

Уз негативни демографски тренд, један од кључних проблема данашњег села је и његов лош економски положај, уситњеност поседа и све бројнија старачка домаћинства, а највећи проблеми су у брдско-планинским регионима, истакао је на Форуму ,,Храна за Европу“ председник Одбора за село Српске академија наука Драган Шкорић.

Лазански: Срби у строју са Хрватима? Нема шансе

,,У Србији има више од 50.000 празних кућа и још три пута толико које су ван употребе“, навео Шкорић податке из студије САНУ о пропадању села у Србији.

Шкорић објашњава да од 4.709 насеља, чак 1.200 је у фази нестајања јер свако то село има мање од 100 становника, а чак у 86 одсто села се смањује број становника.

Пошту, наводи он, нема 2.000 њих, око 500 нема асфалтни пут и везу са светом, у 2.700 не постоји дечји вртић, 230 села нема основну школу, а 173 школе похађа само по један ђак.

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ШЉИВАНЧАНИНА: Истина о покољу у Вуковару!

Само у области сточарства када је реч о потенцијалу, српска села би могла да остваре 24 милијарде долара до 2040. године, напоменуо је Шкорић.

На дводневном 7. форуму ,,Храна за Европу“ по први пут се представља и нацрт Студије о економском и друштвеном развоју ,,Србија 2040″.

Директор Економског института Драган Шаговновић истако је отварајући Форум, да Студија представља документ припреман са циљем да буде ,,објективан према прошлости и достојан да буде путоказ за будућност“.

,,Уверени смо и да је Србији такав документ неопходан, а да су Економски институт и САНУ достојни и позвани да буду ‘центар саборности’ у његовој изради“, оценио је директор Института.

У даљем раду Форума чествоваће и представници Привредне коморе Србије, представници Владе, министарстава, генерални директори и менаџери пољопривредних и прехрамбених компанија и задруга.

Организатори Форума су београдски Економски инститиут и Друштво аграрних економиста Србије, а партнери су Српска академија наука и уметности (САНУ), Перутнина Птуј, Викторија група, Атлантик група, Делта аграр, Ал Равафед Србија и Градске пијаце.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Линта: Хрватска да се одрекне лажног вуковарског мита

НАСА: Овим градовима прете поплаве

Охридска архиепископија СПЦ добила спор против Македоније

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun