Фото: Фејсбук
Регион

Бакир спрема Бошњаке на рат

Усред тензија око Хага члан Председништва БиХ учествује у формирању илегалне војске. Тајну војну обуку до сада прошло најмање 9.000 Бошњака. Резиме тајне операције разматран на састанку на Јабаланичком језеру.

Члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић спроводи илегалну обуку паравојних формација коју је до сада прошло најмање 9.000 младих Бошњака – сазнају „Новости“.

СТУДЕНТИ ИЗ СРБИЈЕ НАПАДНУТИ У МОСТАРУ: Двадесет маскираних особа ПРЕСРЕЛО ИХ НА ПАРТИЗАНСКОМ ГРОБЉУ!

Према сазнањима нашег листа, више од 9.000 бошњачких младића старости од 18 до 35 година током ове године прошло је школу пуцања и основних тактичких борбених радњи, а 5.000 њих је задужило и униформу и основну војну опрему.

Информација о илегалној војној обуци у режији Бакира Изатбеговића и врха Странке демократске акције долази у јеку напетости у БиХ после изрицања првостепене пресуде Ратку Младићу у Хашком трибуналу. Босански лонац, према информацијама „Новости“ из безбедносних кругова, иако привидно хладан, опасно се греје и прети да угрози регинални мир.

Да је ситуација преко Дрине далеко од идиличне, али и да Бошњаци систематски приступају припремама за могуће сукобе, упозорава саговорник „Новости“ близак безбедносним службама Србије:

– Генерали бивше Армије БиХ, већином чланови СДА, одржали су почетком новембра састанак на Јабланичком језеру, коме је присуствовао и Бакир Изетбеговић. Једина тема тог скупа био је резиме обуке младих Бошњака у периоду од маја прошле до октобра ове године.

(ВИДЕО) ЗЛА НОВИНАРКА Си-Ен-Ен-а БИЛА ЗАЉУБЉЕНА У РАТКА МЛАДИЋА?! Кад је генерал одбио, ПОЧЕЛА ЈЕ ДА ПЉУЈЕ ПО СРБИМА!

Илегална војна обука, ван система Оружаних снага БиХ, спровођена је под велом деловања више невладиних организација и удружења. У план војне обуке укључено је и више стрељачких клубова, који су, према обавештајним подацима, и основани само у том циљу. Коришћењу пешадијског наоружања млади Бошњаци су, од седам до 12 дана, обучавани у стрељанама и на полигонима у Сарајеву, Тузли, Зеници, Бихаћу, Бужима, Маглају и Живиницама.

Да је реч о темељним припремама за сукобе, осим учешћа највише рангираних бошњачких ратних команданата, сведочи и чињеница да је резервисан и новац, како би се договорени план обуке остварио у зимским месецима.

Информације „Новости“ недвослислено указују на то да је „мозак операције“ успостављања илегалне војске Бакир Изетбеговић.

– Он је обећао финансијску помоћ, јер процењује да ова врста припрема може да буде кључна за очување положаја Бошњака у Босни – указује добро обавештени саговорник нашег листа. – Изетбеговић је чак именовао и одговорне особе за обезбеђивање средстава и надзор. Поставио је и одговорне за спровођење операције по регионима.

Познаваоце обавештајне слике Балкана и стручњаке за безбедност, информације „Новости“ – не чуде. Професор факултета безбедности Радомир Милашиновић подсећа и да је рату у Хрватској претходила скривена обука младих Хрвата.

– Информације о спавајућим паравојним снагама и обуци у БиХ враћају нас у 1990. и 1991. И тада су оснивани стрељачки клубови у којима су се окупљали националисти. У њима су не само обучавани за ратовање, већ су и политички индоктринирани. На Балкану постоје отворени конфликти и некоме је дефинитивно стало до тога да уноси нестабилност и провоцира, како би се сукоби заоштрили. То, међутим, никоме не би ништа добро донело.

Да међу Бошњацима тиња дух нових сукоба, својим изјавама последњих година доказивали су ратни лидери босанских муслимана, који су отворено претили Републици Српској. На формирање паравојних формација почетком године директно је позвао некадашњи командант Петог корпуса бивше Армије БиХ генерал Атиф Дудаковић. Он је, гостујући у Луксембургу на скупу посвећеном Сребреници, јасно и гласно позвао младе Бошњаке да се наоружају.

(ВИДЕО) ВОЛИ ДА УНИШТАВА СРПСКЕ СВЕТИЊЕ: Ево ко је жена која је покушала да отме српску заставу испред Хашког трибунала

ДУПЛА ПОЛИТИКА

Операција војног обучавања младих Бошњака долази у јеку припрема чланова Председништва БиХ за посету Београду планирану за 6. децембар. Ставови званичног Сарајева формално се базирају на миру у региону и развоју добросуседских односа са Србијом. На „терену“ се, међутим, води знатно другачија политика.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ПУТИН ЗАПЛАКАО КАДА ЈЕ ВИДЕО КАКО У КОВЧЕЗИМА НОСЕ РУСКЕ БОРЦЕ: Снимак који обишао планету за месец дана видело више од милион људи!

Наши млади роботичари упозоравају: роботи узимају све више послова (ВИДЕО)

Нов почетак за ФАП и нада радника у боље сутра

Извор: Новости

Оставите коментар