Фото: РТРС
Регион

Бакир Изетбеговић: Срби и Хрвати у Босни су измишљене нације

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић устврдио је да су се у прошлости сви становници Босне називали Бошњанима. Наведени Изетбеговићев излет у историју и тврдња да су Срби и Хрвати у БиХ измишљене нације догодио се у Цазину.

Тамо је бошњачки члан Председништва БиХ боравио поводом обележавања годишњице оснивања једне од бригада тзв. Армије РБиХ.

Превазишао и Туђмана

У маниру покојног хрватског председника Фрање Туђмана, који је, иначе, према властитом признању волео да лута „беспућима повијесне збиљности“, Изетбеговић је у Цазину, између осталог, открио и то да су БиХ кроз историју бранили не само Бошњаци и Бошњани, већ и давно изумрли Илири, Келти и Јаподи.

– Наши су и Илири и Келти и Словени и Јаподи, и средњевековни краљеви су наши. Поштујемо и оно што су Османлије и Аустро-угарска учинили за ову земљу. Југославија је била наша и партизани су наши, дакле свако ко је градио и бранио ову земљу. Пре се у Босни нико другачије и није звао него Бошњанин. Данас је то другачије и ми то прихватамо – открио је Изетбеговић окупљеним цазинским Бошњацима строго чуване историјске тајне.

Коментаришући за „ЕуроБлиц“ Изетбеговићева открића, посебно она у којима тврди да су се у прошлости сви становници Босне називали Бошњанима, српски историчар Предраг Лозо истиче да се ту ради о најобичнијим будалаштинама, које, према његовим речима, немају ниједно упориште у званичној историографији.

– Такве измишљотине већ дуго се могу чути од разних псеудоисторичара из Сарајева, који покушавају да из ничег створе вишевековну бошњачку историју. Трагикомична прича о „добрим Бошњанима“, који су, наводно, прави староседоци Босне, док су Срби измишљена нација, могла би да заголица нечију машту да не постоји један мали проблем. Наиме, сви средњевековни документи босанских и дубровачких владара помињу искључиво Србе као становништво у БиХ, као и у једном мањем делу Хрвате – каже Лозо.

Академско лудило

Додаје да се назив „Бошњани“ у старим историјским списима користио искључиво у смислу географске припадности, а никако као одредница која дефинише национални идентитет становништва.

– Идеју о босанској нацији и непостојању Срба, али и Хрвата као аутохтоних народа на овим просторима први су лансирали Аустријанци за време окупације БиХ. Сада се за ту пропалу идеју покушавају везати разни бошњачки псеудоинтелектуалци, који су Изетбеговићу очигледно издиктирали те глупости – закључује Лозо.

О напорима појединих бошњачких интелектуалаца да се Срби по сваку цену избаце из „босанске историје“ сведочи и бизарни рад бошњачког академика Ибрахима Пашића, који је крајем прошле године устврдио да су Срби у БиХ Власи.

Пашићеве тврдње изазвале су подсмех комплетне стручне јавности у Српској и Србији.

Извор: ИН4С

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РАЗГОВАРАЛИ ВУЧИЋ И ЗАЕВ: Ево шта су се председник Србије и премијер Македоније договорили

Руси праве авион за рат у космосу (ВИДЕО)

ШОЈГУ УПОЗОРИО ЗАПАД: Схватите, премештање терориста неће трајати довека

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun