youtube
Аналитика

Баба Јанина поука о ђаволима који тек долазе

Машине су одавно замијениле људе у обављању физичких послова. Компјутери су озбиљно угрозили супериорност људског интелекта. Роботи замјењују човјека у бројним областима, а виртуелна реалност може да избрише свијет за који држимо да је стварно постојећи.

БИЋЕШ МОЈА ИЛ’ БОЖИЈА, РЕКАО ПА УБИО: Мој је, али ми га није жао! Очајна мајка младића који је избо девојку у свлачионици

Људи постају сувишни у све већем броју привредних грана и, ваљда и због тога, све се теже међусобно подносе.

Како ће човјечанство преживјети овај технолошки скок у магловиту будућност?

Можда може да помогне прича о „баба Јани“.

Јаница Марковић, једна од првих (непризнатих) феминисткиња, рођена је почетком 20. вијека на Стијени Пиперској, Црна Гора. Поред свакодневне сиромаштине, прегурала је два балканска и два свјетска рата. У брдовитим Кучима, изродила је петоро, а „однивила“ четворо дјеце. Три кћери и сина. Прерано обудовјела, Господу се представила у лијепој старости, окружена љубављу и пажњом бројног порода. Умрла је мирна и поносна, на рукама свог унука, тадашњег предсједника њене државе.

БРИТАНЦИ СПРЕМАЈУ НАПАД НА СРБИЈУ И СРПСКУ: Чак 600 припадника формације САС, тек пристигле из Сирије, чека сигнал за акцију!

Као дијете је чула да постоји некаква електрична струја и сијалица која свијетли боље од иједне лампе на гас. Рекли су јој и да је могуће разговарати са човјеком којег не видиш и који је далеко, на другом крају свијета. Због некаквих жица. Када је чула радио, знала је да у њему нема малих људи који причају, мада би јој било много лакше да тиме објасни звук који је долазио из дрвене кутије. Вољела је да гледа телевизију, када је и на њу дошао ред у тој „паради чуда“. Ипак, једном гледајући цртани филм о Тому и Џерију није издржала и пресудила је: „Ако има ђавола — ово су!“

Не ратови и погибије! Њих је одувијек било у овим крајевима. Не тежак рад, стална сиротиња и ријетки тренуци радости! Ђаво се показао у оживјелим цртежима сталне вратоломне јурњаве једног мачка и паметног миша.

ОТКРИВЕНО ЗАШТО ЈЕ ИЗБИЛА МАСОВНА ТУЧА КОД НИША: Радиле секире због отете младе! ПРЕСРЕЛИ ЈЕ НА УЛИЦИ ПА СТРПАЛИ У КОЛА, А ОНДА…

Тако је то када се пређе праг издржљивости на технолошке изуме који мијењају човјеков живот, независно од његових жеља и намјера.

Одиграти модерну видео-игрицу. Савладати још једну апликацију на свом мобилном уређају. Примијенити нови рачунарски програм. Научити живјети поред робота. Схватити када почиње и гдје се завршава виртуелна реалност. Прихватити квантну физику и видјети рачунар који је базиран на овој невјероватној (а, изгледа истинитој) теорији…

Све то јесте страшно компликовано, заморно и тешко. Све се чешће стиче утисак да се многи приближавају новом прагу способности да прихвате свијет који се мијења невјероватном брзином. Да ли ће и како садашње генерације успјети у својој цивилизацијској мисији? Јаница Марковић, скромна и обична црногорска жена, у свом вијеку је савладала и сијалицу и телефон и радио и телевизију. Ондашња „чуда невиђена“. Чуда због којих су они који би их предвидјели и о њима говорили били сматрани за људе који нису при здравој памети.

Погледајте ког политичара највише цензуришу на Фејсбуку

Модерна чуда су тек одшкринула врата будућности. И чекају…


РЕКЛАМА
ЗАВЕТНИЦИ: Становници Калуђерице су од Града добијали само намете и дажбине!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЗЛОУПОТРЕБА МОЋИ? Сирија позива УН да осуде нови напад коалиције на челу са УН

(ФОТО) ОПРОШТАЈ ОД ХЕРОЈА: На сахрани руског пилота 30.000 људи

БРИСЕЛ ОМОГУЋИО ХРВАТИМА ДА УЦЕЊУЈУ СРБИЈУ! Усташе ће тражити АПАТИН, СОМБОР И БАЧКУ ПАЛАНКУ, ако не дамо БЛОКИРАЋЕ НАС У ЕУ!

Нова ујдурма: Брисел згазио сопствена правила да би уценио Србију – против Русије

Борба за нафтна поља: Циљ Вашингтона — одузимање сиријских богатстава

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri