Фото: youtube.com
Политика Србија

Аутномни женски центар тражи од Брнабићеве скандалозан закон

Време је да се усвоји нови Закон о родној равноправности, сматра Аутономни женски центар и од премијерке Ане Брнабић траже да спречи додатно одлагање усвајања Закона са којим се већ значајно касни.

Центар наводи да их је изненадила информација да министар рада Зоран Ђорђевић предлаже формирање нове радне групе и израду треће верзије нацрта Закона, с обзиром на то да су представници министарства на чијем је челу били укључени у израду тренутног нацрта Закона.

Такође, израда новог нацрта захтевала би додатна издвајања из буџета Републике Србије и неминовно би одложила његово усвајање, указују у Центру.

Зато АЖЦ тражи да се премијерка Ана Брнабић огласи и спречи додатно одлагање усвајања Закона са којим се већ значајно касни.

Подсећају да је недавно потпредседница Владе, министарка Зорана Михајловић, изјавила да је „припремљен Закон о родној равноправности који ће ускоро бити усвојен“ и око ког је постигнут „широк друштвени консензус“.

Такође, подсећају да је Михајловићева тада рекла да још нема позитивног мишљења од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства одбране.

„Изгледа да нацрт Закона неће ни добити очекивано ‘позитивно мишљење’. Наше питање је зашто? Да ли се овде ради о (мушкој) доминацији и жељи да се успостави контрола над правима жена, односно у области која дубоко погађа традиционално српско друштво? Да ли је намера да се оно не промени, или бар не тако брзо како је предложила министарка Михајловић?“, наводи се у саопштењу.

Како истичу, због свега тога траже реакцију премијерке.

Подсећају да израда новог Закона о родној равноправности траје од половине 2015. године.

Фебруара 2016. је из скупштинске процедуре повучена прва верзија нацрта, тада Закона о равноправности жена и мушкараца, након оштре реакције организација цивилног друштва, међу којима је био и Аутономни женски центар.

„Можда овај нацрт Закона није најбољи, али изражавамо сумњу да ће наредни бити бољи, стога тражимо да се што пре нађе у скупштинској процедури“, закључује се у саопштењу.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић: У Бриселу ће их болети глава од питања, ово је застрашивање

(ФОТО) УЖАС КОД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ: Аутобус ударио жену, а онда је ПОДЛЕТЕЛА ПОД ДРУГИ!

Спреман нови закон, за прву бебу 100.000 динара

Ким лансирао пројектил и ПРЕСТРАВИО Јапанце да би прославио РОЂЕЊЕ ТРЕЋЕГ ДЕТЕТА

ИЗРЕШЕТАН ВОЂА РАКОВИЧКОГ КЛАНА: Небојша Стојковић Стојке убијен, Јуса Чупави тешко рањен у пуцњави у Барселони

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon