Извор: wikipedia.com
Европа Свет

Аустријски политичар: Милерова је већ позната по антисрпским ставовима

Када сте гост у једној страној земљи не може на тако провокативан начин, без поштовања, домаћине колективно окарактерисати као ратне злочинце, рекао је функционер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) Давид Штокингер поводом ставова нобеловке, немачке књижевнице Херте Милер на Београдском сајму књига.

„Као неко ко је заинтересован за политички развој у нашем суседству, које обухвата, за нас Аустријанце и регион бивше Југославије, који је годинама у тим земљама, посебно у Србији и Црној Гори лично и политички добро умрежен, редовно читам српске медије. Моји пријатељи и ја установили смо да се такозване западне замисли о вредностима и политичка гледишта у све већој мери у Србији без питања и критике преузимају“, навео је Штокингер у ауторском тексту за франкфуртске „Вести“.

„Како, ако није тако, једна особа, као што је немачка добитница Нобелове награде за књижевност Херта Милер, на београдском Сајму књига може добити платформу за један прворазредни скандал? Херта Милер је и до сада већ много година била позната по својим антисрпским ставовима“, истиче аустријски политичар.

„Херта Милер је, у оквиру једне манифестације, коју је организовала Амбасада Немачке, позвана у Југословенско драмско позориште како би разговарала о својим књижевним делима и да из њих чита, а она је ту прилику истористилла за свој политички пледоаје, у којем је Србији и српском народу приписала једину кривицу за ратове услед распада Југославије. Српски народ има кривицу и са том истином мора Србија данас да живи. Поред тога, да је то историјски нетачно, и само преношење вештачки креиране једностране НАТО и ЕУ пропаганде деведесетих, то је, према мом мишљењу, и злоупотреба гостопримства“, нагласио је он.

Штокингер пита – шта заправо стоји иза овог скандала?

„Треба оно, што је кроз пропаганду, медије, али и преко многих уметника и интелектуалаца деведесетих дефинисана ‘истина’ сада да као ‘истину’ прихвати коначно и Србија“, подвлачи млади аустријски политичар.

„Овде је реч о духовној хегемонији. Срби треба коначно да признају да су ратни злочинци и швате да морају дозволити да буду ‘европеизовани’ и ‘демократизовани’. То је наравно апсурд, јер свако, ко се објективно информише зна да истина ван ‘црно-белог приказа’ изгледа другачије. Због тога овде имамо посла са правом провокацијом, ако се узме у обзир да је госпођа Милер грађанка једне НАТО државе, која је директно била учесник у рату и која је, супротно међународном праву, у првим редовима у једном нападачком рату бомбардовала, наступила у главном граду некада нападнуте земље“, сматра он.

„Она је подржавала НАТО агресију већ 1999. Очигледно да и интелектуалци нису поштеђени резистентности на учење. Не треба тражити од госпође Милер никакву сензибилност. Она јасно зна шта чини и каже. Рат се догодио тек пре пар година. Овде је још једном империјална духовна хегемонија, под плаштом културе, ширена, а одговорни у Београду требало би да стварно размисле да ли ће убудуће особе као Херту Милер позвати на тако важне традиционалне манифестације као што је Сајам књига у Београду“, закључио је Штокингер.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

„Признање Косова није неопозиво“ – став Међународне адвокатске коморе из Лондона

Стејт департмент позван да се укључи поводом убиства на Закинтосу

„Vogue“ о Храму Светог Саве – источноевропска Sagrada Família

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri