ВИДЕО Занимљивости

(АУДИО) У ТАЈАНСТВЕНОМ ПЛЕМЕНУ ОТКРИВЕН ПОТПУНО НОВ ЈЕЗИК: Говори га мање од 300 људи, а ево како звучи

У малом селу, покрај реке Пергау у Малезији лингвисти су пронашли људе који говоре језиком који је до сада био непознат. Језик се зове једек и говори га око 280 људи.

За ово племе би се могло рећи да је у неким стварима и погледима на живот пуно напредније од многих развијенијих култура. У овој заједници влада већа равноправност полова него у западњачким друштвима. Не одобравају насиље као ни такмичење међу децом.

СРБИЈА ДОБИЛА УЛТИМАТУМ И ИЗ САРАЈЕВА: Предајте Дрину, па у ЕУ!

Управо такав начин живота се одразио и на њихов језик у којем не постоје речи које означавају појам поседовања као што су, на пример, купити, продати, позајмити или украти. Они, међутим, имају пуно речи које означавају размену, дељење и сарадњу.

Лингвисти Никлас Биренхалт и Џоан Јегер са Универзитета Линд у Шведској су открили овај језик док су проучавали језик јахаи на том истом подручју. Истраживачи су већ одавно открили ово племе и његови чланови нису у потпуности изоловани од спољашњег свијета. Многи људи и научници су их посетили и проучавали, али нико није забележио да причају на досад непознатом језику.

(ВИДЕО) Капитен Реала изазвао ПОМЕТЊУ: На тренинг стигао у ФИЋИ

„Схватили смо да велики део људи у селу говори другачијим језиком. Користили су фонеме, речи и граматичке структуре које нису постојале у језику јахаи“, кажу они.

Како глобализација све више узима маха, непознати језици све више изумиру.

ДРАМА НА БУЛЕВАРУ: Грађани се окупили испред стана породице Маурер да спрече исељење, али извршитељи нису дошли! За све крив ПОДСТАНАР ПРЕВАРАНТ!

Тренутно се у свету говори преко 6000 језика, а од тога 40% језика би ускоро могло да нестане. Према мишљењу научника, у следећих 100 година сасвим је могуће да више од половине ових језика више неће да постоји.

ЦРНА УДОВИЦА УБИЛА МУЖА УСРЕД СУБОТИЧКЕ БОЛНИЦЕ: Кришом ушла у собу и убризгала му ЦИЈАНИД

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Бела кућа: Трамп жели конкретне потезе Пјонгјанга пре састанка са Кимом

Пентагон: Америчке подморнице могу да униште Русију

Лавров: Упозорење Лондона је пропаганда и није озбиљно

Извор: Курир

Оставите коментар