Pixabay
Занимљивости

АСТРОНОМИ У ЧУДУ: Пронађена галаксија без тамне материје

Астрономи су пронашли далеку галаксију у којој нема тамне материје, мистериозног и невидљивог "костура" универзума, за који се сматра да чини око 27 одсто свемира.

Тамна материја се тако назива зато што се не може видети, а научници за њено постојање знају на основу посматрања њеног утицаја на кретање небеских трела која могу да виде, као што су звезде.

(ВИДЕО) ЉУДИ МОЈИ ДА ЛИ ЈЕ ОВО МОГУЋЕ: Голман погодио мрежу са 70 метара и донео бод свом Жељу у последњем минуту меча

Претпоставља се и требало би да тамне материје има свуда.

Међутим, астроном с универзитета Јејл Питер ван Докум и његове колеге су откриле велику и стару галаксију с релативно малим бројем звезда које се крећу без видљивог утицаја тамне материје, наводи се у студији данас објављеној у часопису Нејчер.

То откриће ипак неће потрести темеље физике, већ ће, како кажу научници, недостатак тамне материје помоћи доказивању њеног постојања.

ТАЈНЕ ЧУВАНЕ ВЕКОВИМА: 3 открића која би могла да промене свет! Једно од њих је у ВАТИКАНУ!

Астроном Стејси Мекго, која није била део истраживачког тима, откриће је назвала „интригантним“ и додала да је реч о „уврнутој галаксији“.

Ван Докум проучава дифузне галаксије, просторно огромне, али с малим бројем звезда. Због тога су направили и свој телескоп, „Драгонфлај“.

(ВИДЕО) ПЕСМА НА УСКРС САМ СЕ РОДИЛА БИЛА ЈЕ СУДБИНСКА: Али дуго је патила и плакала у животу, а мало ко зна шта се догодило са њеним ТЕЛОМ после смрти

Помоћу „Драгонфлаја“ су пронашли галаксију у сазвежђу Кит, велику као Млечни пут али са само један одсто његових звезда. Мерењима брзине кретања звезданих јата дошли су до закључка да је то брзина која се остварује када нема тамне материје. Такође, мерењем укупне масе галаксије закључено је да је у целини чине звезде.

(ВИДЕО) ПОРОДИЦА У КОЈОЈ ЈЕ 38 ЧЛАНОВА ЖИВЕЛО У БЛУДУ ГЕНЕРАЦИЈАМА: Никад нећу превазићи оно што сам видела! Случај који је ЗГРОЗИО свет!

Други научници, независно од става о самој тамној материји, не доводе у питање калкулације, али наводе да су резултати збуњујући.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОТПУНО ЛУД ПЛАН! Саудијска Арабија прави мега-канал и ОДСЕЦА КАТАР ОД АРАБИЈСКОГ ПОЛУОСТРВА!

(ВИДЕО) ЧУДО ИЗ БУКТИЊЕ: Још једну колевку Срба највише помажу Руси, а није Косово

СРЕДЊОШКОЛАЦ ЗЕМЉОРАДНИК ЗА ПРИМЕР: Школарац Матеја Богдановић (16) већ газда фарме живине

(ФОТО) ПРАВОСЛАВНИ ОБИЧАЈИ ЗА КОЈЕ НИСТЕ ЧУЛИ: Ево како се широм света слави Васкрс!

(ВИДЕО/ФОТО) ДА ЛИ ОВО СВЕТ ВИДИ?! Срби у јужној Митровици Васкрс дочекују ОПАСАНИ БОДЉИКАВОМ ЖИЦОМ!

Извор: Бета

Оставите коментар