Foto: Profimedia
Занимљивости

АСТРОНОМИ ОТКРИЛИ МИСТЕРИОЗНИ СИГНАЛ ИЗ ДУБОКОГ СВЕМИРА: Траје свега неколико милисекунди, а ево по чему се разликује од свега осталог што су досад уочили

Чудни и мистериозни звуци путују свемиром, а такви "брзи радио-пробоји", често само као недокучиви сигнали, откривени су пре неколико деценија.

СТРАВИЧНА ЕКСПЛОЗИЈА У ЗЕМУНУ! Подметнута бомба под аутомобил ДРЖАВЉАНКЕ ШПАНИЈЕ, она у тешком стању превезена на реанимацију!

Сигнали путују милијардама светлосних година како би стигли до наших телескопа и других машина. Иако их наши научници могу детектовати, нико од њих заправо не зна одакле такви звуци долазе.

И сада је телескоп чији је задатак био нешто сасвим друго, случајно набасао на још један од таквих звукова: ФРБ 180725А и забележио га као најнижи фреквенцијски ‘прасак’ икад откривен.

ПОСЛЕ ВИШЕ ОД ДВЕ ГОДИНЕ СРУШИЛА ЗИД ЋУТАЊА Нада Топчагић проговорила о УБИСТВУ ЈЕЛЕНЕ МАРЈАНОВИЋ

Иако је њихово порекло мистерија, научници претпостављају како је тај необичан прасак могао дође од неке звезде или делова попут међузвезданих облака, маглине или регије око црне рупе. Неки ће одмах помислити и како је то још један у низу доказа о постојању ванземаљаца.

ПАКЛЕНА СУБОТА! Током дана пржење, увече нас чека ТЕШКО НЕВРЕМЕ

Како би открили мистерију тог звука научници су употребили нови телескоп „Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment“ (CHIME). Сигнал је потрајао само неколико милисекунди и откривен је на око 580 МХз. Ово је било велико откриће, јер је уобичајено да се такви сигнали детектују на између 1000 и 1500 МХз.

ШОКАНТНА ОДЛУКА: Председник Србије напушта СНС и политику – ВУЧИЋ СЕ ПОВЛАЧИ!

Да ствар буде још занимљивија, научници су набасали на још ниже фреквенције, али још нису објавили своја открића. Овакви сигнали путују небом, али их је врло тешко открити у стварном времену јер се телескопи најчешће фокусирају на звездану куполу. Током десетак година открили су мање од 40 оваквих чудних звукова, но надају се како ће на готово дневној бази уз помоћ телескопа  CHIME откривати нове сигнале.

Још су 2016. године извештавали о низу понављања сличних звукова што је изазвало велики интерес јавности. Почетком ове године, научници су до тада најбољи примерак открили у Аустралији уз помоћ телескопа Паркс обсерватори који ипак није толико снажан да би могао да открије више од пет или шест сигнала годишње.

КУМ ГОЦЕ ТРЖАН УБИЈЕН ЗБОГ 300.000 ЕВРА: Откривамо детаље истраге убиства КОЈЕ ЈЕ ПОТРЕСЛО МИРНО МЕСТО ЂУРЂЕВО!

CHIME посматра 200 квадратних степени у исто време, што је далеко више од већине телескопа. „CHIME је осетљив и омогућава преглед велике површине што га чини савршеним у потрази за таквим сигналима“, написала је Емили Петроф, астрофизичарка са Холандског института за радио астрономију. Но исто тако, додала је, телескоп ‘види’ мање од један посто неба.

Свако ново откриће нови је траг у необјашњивој мистерији порекла оваквих звукова, а овај телескоп, чини се, помоћи ће научницима на путу откривања шта се то тамо горе, далеко од нас догађа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) РУСИ СРАВНИЛИ СА ЗЕМЉОМ ЏИХАДИСТЕ ЗБОГ НАПАДА НА БАЗУ ХМЕИМИМ: Могућа и копнена операцији против ИСИС!

Алијини следбеници хоће опет да МЕЊАЈУ ИМЕ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ!

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ СИНА УБИЈЕНОГ АДВОКАТА ДРАГОСЛАВА ОГЊАНОВИЋА: Убио ми је оца, држао ме на нишану, па побегао

ТЕРОРИСТИ ДРОНОВИМА НАПАЛИ РУСКУ БАЗУ ХМЕЈМИМ У СИРИЈИ: ПВО их оборила пре него су стигли!

Kurir.rs/Express.hr

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
28°
Thu
29°
Fri
29°
Sat
24°
Sun