Друштво Србија

АПЕЛАЦИОНИ СУД: Укинута одлука о рехабилитацији Николе Калабића

Апелациони суд у Београду укинуо је решење о рехабилитацији некадашњег команданта Горске гарде Краљевске војске у отаџбини Никола Калабић и вратио предмет Вишем суду у Ваљеву на поновно одлучивање.

Укинутим решењем у априлу прошле године био је усвојен захтев Калабићеве породице за његову рехабилитацију, на основу којег је требало да се сматрају ништавим све одлуке државне комисије и решења о Среског суда у Мионици којима му је конфискована имовина и одузета грађанска права.

ПОЗНАТИ ПЕВАЧ ХИТНО ПРЕВЕЗЕН У УРГЕНТНИ – Георгиева жена нашла на поду без свести!

Међутим, Апелациони суд у Београду је укинуо то решење, закључивши да је првостепени суд погрешно применио материјално право при одлучивању, па да је због тога и чињенично стање непотпуно утврђено.

„Наиме, из стања из списа предмета следи да је првостепени суд у току поступка ценио правни значај одлука Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача, а то није његов задатак, поготово у овој врсти поступка – ванпарничном поступку“, наводи се у одлуци Апелационог суда објављеној на сајту суда.

(ВИДЕО) ШОК СНИМАК ИЗ НИША! ПИЈАНА медицинска сестра ТЕТУРА СЕ ходником и ГУБИ ЕПРУВЕТЕ?! ДИРЕКТОР: Није први пут!

Апелациони суд је ваљевском Вишем суду наложио да у поновљеном поступку утврди начин страдања Николе Калабића, јер о томе, како је навео, не постоје поуздани историјски подаци, напомињући да је о томе дужан да одлучује као о „претходном питању“.

„Ако је покојни Никола Калабић лишен живота из политичког, верског, националног или идеолошког разлога онда је неопходно утврдити да ли је он извршио или учествовао у извршењу ратног злочина или то није случај. Ово због тога што лице које је извршило или учествовало у извршењу ратних злочина нема право на рехабилитацију по Закону о рехабилитацији“, напоменуо је Апелациони суд.

(ВИДЕО) КЉУЧА НА АРКТИКУ! РУСИ ШАЉУ СУПЕРОСОНИЧНЕ БОМБАРДЕРЕ: Москва ће штитити своје интересе УПРКОС ПРЕТЊАМА САД!

Тај закон, како подсећа суд, прописује могућност доказивања да, супротно одлуци Државне комисије која је неко лице прогласила да је ратни злочинац, односно учесник у ратним злочинима, није извршило ратни злочин нити учествовао у његовом извршењу.

Међутим, у овом случају првостепени суд ту чињеницу није утврђивао, закључио је Апелациони суд.

Ако правите селфи на семафору КАЗНА 10.000 ДИНАРА! ШОК ЗА ВОЗАЧЕ! НЕ СМЕТЕ НИ ДА СЛИКАТЕ КОЛАПС НА ПУТУ!

Захтев за рехабилитацију Калабића поднела је његова унука Весна Калабић, тврдећи да није био оратни злочинац, да није издао Дражу Михаиловића јер је стрељан пре њега, као и да је страдао из политицких, националних, а пре свега идеолошких разлога.

Након пресуде Среског суда у Мионици из септембра 1946. којом је Калабић оглашен за народног непријатеља и конфискована му је имовина.

АМЕРИ ХАПСЕ ДОДИКА?! Запад спрема нову офанзиву на Србе, АКТИВИРА СЕ АФЕРА „ВИЛА“!

Током четворогодишњег поступка по захтеву за рехабилитацију, Више јавно тужилаштво у Ваљеву противило се рехабилитацији, позивајући се на одредбе Закона по којима лица која су одлуком Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата проглашена ратним злочинцима, не могу рехабилитовати.

Калабић је иначе 2011. проглашен умрлим одлуком Основног суда у Ваљеву.

МУЖ БАКА РАДОЈКЕ О ШОКАНТНОМ ИСКУСТВУ: Вратила сам се са оног света жедна!

Медији су пренели да је Калабићева унука суду доставила тим поводом сведочење пензионисаног свештеника Мијаила Даниловића из Горњег Милановца, који је тврдио да су Калабића убили припадници ОЗНЕ 19. јануара на Богојављење 1946. у пећини, у кањону реке Градац, недалеко од Ваљева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ОВАЈ ГРАД ПРОЖДИРЕ ЗЕМЉА: Погледајте како изгеда снимак дроном места под Уралом које нестаје део по део!

ЛЕГИЈА НА СУЂЕЊУ ОТКРИО: Шиптар је имао партнера у влади Зорана Ђинђића!

СПРЕМА ЛИ СЕ НЕКИ НОВИ РАЧАК, ЗЛОЧИНАЦ ВИЛИЈАМ ВОКЕР СТИГАО У УКРАЈИНУ! Руси у Донбасу и Луганску у стању узбуне!

УТВРЂЕН НОВИ САСТАВ ВЛАДЕ РУСИЈЕ: Лавров и Шојгу остају, Рогозин смењен

Београђанин ухватио ћерку (13) како пуши, па је брутално претукао: Шутирао је у главу и стомак док није пала на под

Извор: Танјуг/Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri