Блиски исток Свет

Анкара: Завршена куповина С-400

Турска куповина руског ракетног система земља-ваздух С-400 је завршена, али Анкара разматра даље договоре са европским конзорцијумом, који би требало да јој омогући да развија сопствени систем одбране, саопштио је министар одбране Нуретин Чаникли.

„Завршено је, С-400 је купљен. Остали су само детаљи“, рекао је турски министар одбране Нуретин Чаникли.

Виши командант НАТО-а је прошле недеље изјавио за Ројтерс да ће Алијанса наставити да „притиска“ Анкару да купи оружје које би могло да ради заједно са системима НАТО-а.

Турски министар одбране није задовољан само договором о С-400.

„Такође правимо прелиминарне уговоре са ЕУРОСАМ конзорцијумом да имамо ову технологију, развијамо је и користимо наше сопствене изворе за системе ваздушне одбране“, рекао је Чаникли мислећи на заједнички одбрамбени пројекат Француза и Италијана.

Турска је раније потписала писмо о намерама са Француском и Италијом у циљу јачања сарадње на пољу заједничких одбрамбених пројеката, укључујући ваздушне и ракетне системе одбране, наводе извори у турском Министарству одбране.

Као први корак, француско-италијански конзорцијум ЕУРОСАМ и турске компаније размотриће систем заснован на ракетном систему САМП-Т који је произвео ЕУРОСАМ и утврдиће заједничке потребе три земље, преноси Ројтерс позивајући се на исте, неименоване изворе.

Извори у Министарству одбране Турске кажу да ће Турска, Француска и Италија ојачати сарадњу на пољу заједничке производње војних електронских система, софтвера и симулационих система и ратне опреме, као и ваздушних и ракетних одбрамбених система.

Писмо о намерама потписано је у Бриселу, где је Чаникли учествовао на састанку министара одбране НАТО-а.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МИСТЕРИОЗНА НЕМАН ИЗ ДУНАВА СЕЈЕ СТРАХ СРБИЈОМ: Угрожен је свако ко пипне воду! Намами жртве у вир, а онда их стигне страшна смрт

ДОДИК: Прислушкиван сам јер нема аргумента за кривичну одговорност

Смртоносна дрога нам прети, сад је на граници са Србијом: „Блов“ личи на марихуану, али животе односи у секунди!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
31°
Sat