Wikipedia
Политика Србија

Ана Брнабић: Подршка родитељима на три начина

Мере за подстицање рађања подразумевају три ствари – финансијску подршку, пројекат е-беба којим се уклањају административне препреке за родитеље, и усклађивање рада и родитељства, рекла је за РТС премијерка Ана Брнабић.

Премијерка Ана Брнабић сматра да је јучерашње обраћање председника Србије Александра Вучића о популационој политици и мерама за подстицање рађања било најзначајније до сада.

Објављени су НЕВЕРОВАТНИ подаци о томе како је гласала руска војска

„То је апсолутно тема од националног значаја. Драго ми је што је на њу председник скренуо пажњу на тај начин. Влада је усвојила Стратегију за подстицање рађања у петак, а сада радимо на много конкретнијем акционом плану, и то ћемо радити заједно“, рекла је премијерка гостујући у Дневнику РТС-а.

Та подршка, истиче, подразумева три ствари: Прва је финансијска подршка, друга је пројекат е-беба којим се уклањају административне препреке за родитеље где је то могуће, и треба до краја септембра да заживи у свим породилиштима, а трећа је усклађивање рада и родитељства.

„Наш закон о раду је доста либералан, али је проблем у примени“, истакла је премијерка.

Ана Брнабић је рекла да јој је драго што је апел председника био и на компаније – како да се односе према женама које су на трудничком или породиљском боловању.

ПОСЛЕДЊА ФОТКА ПРЕ ТРАГЕДИЈЕ: Уживали су у кафићу, па свратили до Острога, а онда се догодила СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА

„Важно је да смо разговарали са Привредном комором Србије и САНУ, да установимо награду за компанију која најбоље усклађује рад и родитељство, како бисмо свим осталима показали пример како се то ради“, рекла је Брнабићева.

На питање зашто није присуствовала јучерашњој конференцији председника, Брнабићева је рекла да за тим није било потребе и да је било важно да се председник обрати јавности.

„Било је јако важно да се председник обрати јер то није политичко питање, већ питање од националног значаја и мислим да је и требало председник да да такав значај тој теми“, рекла је премијерка и подсетила да је Вучић, док је био премијер, „гурао“ Савет за популациону политику који и даље функционише у влади.

Брнабићева је додала да је то питање којим и треба да се бави председник и да даје темпо том процесу и да скреће пажњу на стратешка питања.

Следећи састанак са ММФ-ом од 20. до 22. априла

Говорећи о састанку са делегацијом ММФ-а и новом аранжману, тзв. „чуваркући“, Брнабићева је рекла да он подразумева углавном савете, а мање контролу.

„Добро је да имамо ту врсту контролног механизма, у смислу да даје доста добар правац и инвеститорима“, рекла је премијерка.

На састанку су договорени главни циљеви новог програма – већи привредни раст и већа примања за грађане.

Следећи састанак са ММФ-ом биће од 20. до 22. априла у Вашингтону, а тамо ће делегацију Србије предводити министар финансија Душан Вујовић и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, најавила је премијерка.

„Онда ће поново они доћи у Београд средином маја, како бисмо у јулу ишли на одбор ММФ-а и, надам се, потписали аранжман на две или три године. Ја сам више за три године, али договорићемо се средином маја“, навела је председница Владе Србије.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ТРАГЕДИЈА У ЦИРКУСУ! Члан „Цирqуе ду Солеил“ умро после пада током представе

Сматра да је реално да дође до раста плата и пензија ове године, јер су, каже, показатељи одлични.

„БДП је у јануару био 4,2, а сада очекујем податке за фебруар. Имамо суфицит у буџету, јавни дуг и даље пада, сада је мало виши од 57 одсто, очекујемо до краја године и уплату за концесију за Аеродром ‘Никола Тесла’. Очекујем доста повољну слику БДП-а због станоградње за безбедносне структуре, где имамо доста добар помак, одређене су локације“, истакла је премијерка.

Када је у питању привредни раст, премијерка каже да је конзервативна. „Надам се да ће се постићи привредни раст који је планиран од 3,5 одсто, ако буде више – тим боље, али циљ је да у будућности буде четири одсто и виши годишње“, рекла је Брнабићева.

Истиче да са оптимизмом гледа на наредну недељу.

(ВИДЕО) АМЕРИКАНАЦ НОКАУТИРАО ХРВАТА: Општа туча кошаркаша Сплита и Задра

„Испред нас је важна недеља. Двадесетог марта отвара се прва дигитална фарма у региону, Србија ће у томе бити лидер, као што сам и говорила. Очекујем потписивање са концесионаром за Аеродром ‘Никола Тесла’ и почетак решавања питања за ‘Магнохром’ у Краљеву“, закључила је Ана Брнабић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Путин већ у првом говору најавио промене у Влади

УБИСТВО КОД ВРАЊА: Усмртио комшију на сеоском путу па побегао са места злочина

ЗАТВОРЕНА БИРАЛИШТА У РУСИЈИ: Према првим резултатима, Путин разбио противнике! Ево колико гласова је освојио!

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri