Амерички војници у Авганистану, извор: wikipedia.org
Америка Свет

Америку ратови од 2001. коштали више од четири билиона долара

Прекоокеaнски ратови су САД до сада коштали преко 4,3 билиона долара а до краја 2018. године тај износ би могао да достигне и читавих 5,6 билиона долара наводи се у извештају "Трошкови рата" који је објављен у уторак, преноси амерички "Хил".

„До краја септембра 2017. Америку су ратови у Ираку, Авганистану, Пакистану и Сирији, као и додатни трошкови за националну безбедност, министартво одбране и ветеране, коштали 4,3 билиона долара“, наводи се у извештају који преноси портал Хил.

У анализи, коју једном годишње објављује Институт Вотсон при Унивезитету Брaун, пише да од те суме 1,9 билиона долара потиче из Фонда за хитне ратне интервенције (ОЦО). Додатних 879 милијарди дошло је из министарства одбране а 783 милијарде из одсека за националну безбедност и превенцију од тероризма. Из фондова ветерана обезбеђено је 277 милијарди а 534 милијарде дошле су из кредита који је обезбедио ОЦО.

Аутор анализе Нета Крафорт примећује да су комбиноване војне интервенције од 2001. године „у значајном броју плаћане из позајмица, што је део разлога због кога су САД прешле из буџетског суфицита у дефицит после 2001. године“.

Амерички војници у Багдаду 2003. године, извор: wikipedia.org

Ти трошкови би до 2056. године могли да нарасту до осам билиона долара „уколико САД не промене начин на који плаћају своје ратове“, наводи Крафортова.

Члан сенатског тела задуженог за наоружање Џек Рид је у уторак новинарима, такође, рекао да „морамо да признамо да у последњих 16 година позајмљујемо за војне операције“.

„Ово је први пут у историји да смо за тако велике конфликте позајмљивали уместо да смо тражили од грађана да учествују у националној одбрани, што нас је довело до тога да имамо тако велики фискални дефицит“, рекао је Рид.

Крафордова је у анализи навела да ће трошкови прекоокеанских операција расти посебно након што је председник Трамп недавно одлучио да повећа америчке снаге у Авганистану.

САД тренутно у тој земљи имају 11.000 војника а још 3.000 већ је упућено у Авганистан.

„Америчком војном присуству не назире се крај“, наводи се у извештају који преноси амерички Хил.

Извор: РТС, Хил

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Викиликс: Хакери ЦИА направили код који ,,имитира“ Касперски анти-вирус

Мађарска неће џамије

У Сарајеву прекопавају гробове Срба

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun