Фото: Спутник
Свет

Америка удара на Русију и гасом, а Србија жртва

Под притиском Америке и њених сателита из Источне Европе, Европска комисија се спрема да блокира "Гаспромов" пројекат "Северни ток 2".

Због разногласја у новој немачкој влади, чије се формирање очекује до Нове године, грлати противници тог гасовода, на челу са Пољском, већ су почели да ликују. Председавајући Европског савета Доналд Туск обратио се лидерима ЕУ тражећи да што пре донесу одлуку којом би забранили градњу другог крака „Северног тока“, који би такође требало да буде постављен на дну Балтика.

СВЕТСКИ МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Кинези успешно пресадили људску главу!

Очекивало се да ће Немачка бити главни лобиста градње „Северног тока 2“, јер би њене компаније од тога имале велику корист. И канцеларка Ангела Меркел се више пута изјашњавала за градњу тог гасовода. Међутим, нова немачка влада у настајању почела је да се колеба, па су, како би шахисти рекли, противници гасовода „добили на темпу“. Иначе, главни лобиста „Гаспрома“ у Европи је бивши немачки канцелар и Путинов пријатељ Герхард Шредер.

Председник аустријске компаније ОМВ Рајнер Зеле јавно је позвао немачку владу да подржи градњу тог гасовода.

– Од њега ће највећу корист имати Немци и Аустријанци – подвукао је Зеле.

У будућој немачкој коалиционој влади нема јединственог става о новом гасоводу. Зелени су оштро против њега, а разлог није екологија, већ су то нерешени украјински проблем.

У Европској комисији тврде како Европи није потребан „Северни ток 2“, чији би капацитет био 55 милијарди кубика годишње, јер ће се у будућности смањити употреба плавог горива на Старом континенту. Међутим, експерти тврде да су све то само политичке игре, јер Европа не може без руског гаса.

Еврокомисија планира да промени правне документе који се односе на Трећи енергетски пакет. Предлаже се да сви главни гасоводи буду доступни и другим операторима. Засада је главни акционар „Северног тока 2“ компанија „Гаспром“, која је и власник гаса. До сада су се о условима у вези са „Северним током 1“, изграђеним 2012, Руси договарали само са Немцима, до којих је под морем био постављен цевовод.

(ВИДЕО) УКРАЈИНСКА ДОКТОРКА ИСПРИЧАЛА ШТА ЈЕ ВИДЕЛА ДОК ЈЕ БИЛА МРТВА: Запрепастила свет стравичним визијама пакла!

У Еврокомисији тврде да се допуна Трећег енергопакета не односи само на руске гасоводе, већ и на оне који транспортују плаво гориво из Норвешке, Алжира, Либије, Туниса и Марока. Што се тиче руског гаса, Еврокомисија и даље подржава предлог да се он транспортује украјинским цевоводима у Европу. Украјина и Пољска не желе да изгубе новац који зарађују на транзиту руског гаса, па су зато најагилнији противници „Северног тока 2“.

– Ако Руси не продуже уговор о транзиту гаса кроз Украјину, Кијев ће престати да на томе зарађује око три милијарде долара годишње – каже председник украјинског „Нафтогаза“ Андреј Кобољев.

Садашњи уговор о украјинском транзиту истиче 2019. године. Иначе, без 800 милиона долара од транзита остаће и Словачка.

Тешко је поверовати да ће Немачкој бити јефтинији туркменистанки или азербејџански, а камоли амерички гас од оног који јој нуди Русија. Све садашње приче о ширењу корисне конкуренције су заправо политичка манипулација. До сада су за градњу гасовода „Северни ток 2“, поред Немачке, биле Француска, Аустрија и Холандија, јер је требало да њихове компаније буду партнери „Гаспрома“. Донедавно је и Данска била за градњу тог гасовода, али се ситуација у њеном парламенту променила, па се може догодити да „Северни ток 2“ мора да мења маршруту како не би ушао у данске територијалне воде.

– Еврокомисија жели да наметне норме свог Трећег енергопакета и на део гасовода који иде по дну Балтика. То је у супротности с међународним правом – истиче руски амбасадор при ЕУ Владимир Чижов.

Компаније које намеравају да учествују заједно са „Гаспромом“ у градњи „Северног тока 2“ добиле су писмо у којем их Министарство финансија САД упозорава на то да су предвиђене санкције за оне које улажу у градњу руских гасовода. У том писму се истиче да ће САД и даље бити против градње „Северног тока 2“. Председник Трамп је потписао закон којим су пооштрене санкције Русији, па ће сви пројекти у којима су руске компаније под санкцијама власници више од 33 одсто акција бити под посебном контролом и њихови партнери ће бити кажњени. Једноставније речено, оне западне компаније које су спремне да уложе у руске гасоводе више од пет милиона долара годишње, или милион долара у једној транши, Американци ће казнити.

У „Гаспрому“ су свесни тога да је увођење нових санкција Русији повећало ризик не само за „Северни ток 2“, него и за „Турски ток“. Наравно, указују аналитичари у Москви, да сада Трамп не може да нареди Ердогану да заустави полагање цеви којим ће руски гас стизати до Турске. Али под великим је знаком питања идеја да се из турских складишта тај гас транспортује до земаља на Балкану.

– Да би гас стигао у Србију, он мора да прође кроз Грчку, која је чланица ЕУ, као и Македонију, која жели да постане њена чланица – подсећају руски аналитичари. – Руководство у Атини и, поготово, руководство у Скопљу немају снаге да кажу Американцима да им је руски гас потребан и да ће зато ући у тај посао са „Гаспромом“.

(ВИДЕО) УКРАЈИНА У ШОКУ: Италијани објавили снимке са признањима снајпериста који су пуцали у људе на Мајдану

Указује се и да би превише наивна била игра да тај руски гас Турци продају као свој. Друга је ствар ако би Русија тим земљама дала повољне кредите да оне формирају своје компаније за транспорт гаса на својим територијама.

Што се тиче Бугарске, она је већ показала колики је степен њене самосталности када је у последњи час одустала од реализације „Јужног тока“.

ДУЖИНА 1.250 КИЛОМЕТАРА

* „Северни ток 2“ је дугачак 1.250 километара и протеже се од руског Виборга до немачког Грајфсвалда. Тај пројекат предвиђа градњу два цевовода капацитета 55 милиона кубика годишње до 2019. године.

* За реализацију пројекта формирана је у Швајцарској компанија „Северни ток 2 АГ“, чији је власник „Гаспром“. Вредност пројекта је девет и по милијарди евра.

* У априлу 2017. пет великих европских компанија потписало је договор о финансирању 50 одсто пројекта. Свака од њих ће уплатити 950 милиона евра.

„ПРИТИСКАО“ И РЕГАН

Вашингтон упорно плаши Европу тиме да ће бити исувише зависна од руског гаса. Да америчке претње већ имају ефекат, доказ је и једна од највећих италијанских банака која је заинтересована да учествује у финансирању градње гасовода, али само под условом да нема никаквих ризика од америчких санкција.

Сличне притиске Американци су правили и у време председника Регана, кад се правио гасовод Уренгој – Помари – Ужгород. Тада је била забрањена продаја Совјетима гасних технологија. На крају је победила логика здравог бизниса, јер је Немцима био потребан совјетски гас.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Приштина покренула процедуру за формирање „Војске Косова“

Шок у Лондону: Британске џентлмене згрозили злочини усташа, и то у Сребреници

Једанаест нових изборних програма у гимназијама

Извор: Новости

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat