Америка Европа Русија Свет

Трамп покушава да преотме европско гасно тржиште од Русије!

Доналд Трамп ових дана покушава да убеди земље централне и источне Европе да купују скупи амерички течни природни гас и одрекну се рентабилних руских гасовода, иако САД једноставно немају капацитете да замене Русију у улози снабдевача Европе овим важним енергентом.

Бела кућа је саопштила да ће Доналд Трамп на састанку у Варшави покушати да охрабри куповину америчког течног природног гаса у централној и источној Европи, што су тржишта на којима Русија не само да остварује економску добит већ и политички утицај као земља која је досад била највећи снабдевач енергентима. Најаве америчког преузимања тржишта гаса у руском „гасном дворишту” стигла је само неколико дана пре сусрета Доналда Трампа и Владимира Путина на самиту Групе 20 у Немачкој, који је заказан за петак. Шеф Беле куће намерава да, како је сазнао Ројтерс, помогне америчким произвођачима да се пробију у Европи. Трамп је обећао да ће максимално олакшати производњу, извоз и транспорт гаса и да ће пробати да убеди прекоокеанске савезнике да им је ово прилика да се ослободе зависности од руских енергената, на коју се они годинама жале, посебно од избијања сукоба у Украјини. Требало би да амерички лидер изложи план представницима земаља које се у највећој мери ослањају на руски гас: Чешке, Словачке, Хрватске, Словеније, Пољске, Аустрије, Мађарске, Румуније, Бугарске, Естоније, Литваније и Летоније. Дан касније одлази у Хамбург где ће га сачекати и шеф Кремља са којим би требало да се први пут сусретне.

Изглед танкера за транспорт течног гаса.

Међутим, проста математика показује да се овде ради о замајавању европских земаља нереалним плановима који једино треба да послуже америчком интересу изоловања Европе од Русије. Наиме, европско тржиште годишње захтева испоруку око 400 милијарди кубних метара гаса, док просечан танкер који преноси течни гас може да понесе око 850 милиона кубних метара гаса. То би значило да је за снабдевање Европе искључиво америчким течним гасом неопходно да у Европу пристигне најмање један овакав танкер сваког дана. Ово је готово немогуће не само због тога што читава светска флота броји свега 400 оваквих бродова (при чему би према овом плану сви они морали да буду ангажовани искључиво у транспорту америчког гаса у Европу), него и због непостојања адекватне инфраструктуре у виду лука и гасних терминала за њихов пријем у Европи. Евентуална изградња потребне инфраструктуре и адекватних танкера била би веома дуготрајна и бесмислено скупа у поређењу са изградњом руских гасовода. Ово је јасно свим европским државама, а немачка канцеларка Ангела Меркел је чак изјавила да ,,Вашингтон не треба ништа да се пита у вези са европским снабдевањем гасом“. Можда најбоље објашњење ове иницијативе дао је управо амерички лист Форбс који ју је окарактерисао као ,,политичко позирање и прављење буке“. ,,САД нису сада нити ће у блиској будућности моћи да буду кључни добављач гаса потребног Европи“, закључио је Форбс.

Извор: Говори Србија, Политика, Печат

Оставите коментар