Извор: pixabay.com
Америка Аналитика Свет

Америка није спремна за рат на Корејском полуострву, али да ли ће је то спречити да га отпочне?

Ако су громогласне речи о ,,ватри и бесу" биле обична тактика вербалног застрашивања - оне неће испунити своју сврху. Ако си биле исказане озбиљно - свет има разлога за велику забринутост.

Аутор: Виктор Вуловић

Уколико желите да знате зашто су стрепње од изненадног рата САД и Северне Кореје данас оправданије него било када раније у скорашњој историји, потребно је да размотрите три изјаве:

,,Решићемо Северну Кореју. Бићемо у стању да решимо Северну Кореју. То ће бити решено. Ми све решимо.“ – Доналд Трамп, 31. јула 2017.

,,Председник је био веома јасан о овоме. Рекао је да неће толерисати да Северна Кореја буде у стању да прети Америци. Уколико они поседују нуклеарно оружје које може да угрози САД – то је неприхватљиво из перспективе председника. Према томе, наравно да морамо да размотримо све опције да решимо то. А то укључује и војну опцију.“ – Генерал Херберт Рејмонд Мекмастер, 5. август 2017.

,,Боље да Северна Кореја више не упути ни једну једину претњу Америци јер ће се суочити са ватром и бесом какве свет никада није видео.“ – Доналд Трамп, 8. август 2017.

Извор: pixabay.com

Умирујуће речи државног секретара Рекса Тилерсона о томе како ,,САД нису непријатељ Северне Кореје“ и како ,,Вашингтон не тражи смену режима у Северној Кореји“ (1. август), као и да ,,војна опција није постала извеснија“ (9. август) не би требало третирати претерано озбиљно, делом зато што њега нико не третира претерано озбиљно у америчкој спољној политици ових дана, а делом зато што се у овој администрацији, више него иначе, рачуна само став председника. Али те речи свакако додају збрку и ионако већ хаотичну администрацију председника Трампа.

Прва наведена изјава рефлектује Трампово помпезно самопоуздање да нема тог проблема који Америка под његовим вођством не може да реши, у шта можда просечни Американци нису склони да олако поверују након 6 месеци неуспеха на домаћој законодавној сцени. Друга изјава је значајнија и показује да је администрација дефинисала саму чињеницу поседовања интерконтиненталних нуклеарних балистичких ракета од стране Пјонгјанга, а не доказе о плановима за њихову употребу, као неприхватљиву. У истом интервјуу, генерал Мекмастер је говорио о ,,превентивном рату“ – прорачунатом нападу с предумишљајем који је битно другачији од превентивног напада који се предузима у условима када постоји непосредна опасност од напада друге стране. Коначно, трећа изјава потврђује да би рат могле да испровоцирају ,,претње“, дакле речи, а не дела Северне Кореје.

Могуће је да је све ово блеф. Уколико јесте, Трамп ће начинити озбиљну штету америчкој спољној политици јер ће се испоставити да су његове претње празне. Уколико су громогласне речи о ,,ватри и бесу“ биле обична тактика вербалног застрашивања – оне неће испунити своју сврху јер Севернокореанци имају сваки разлог да истрају на путу развоја нуклеарног програма и до сада су показали импресивну отпорност на спољне притиске, чак и када долазе од њиховог главног савезника и трговинског партнера – Кине. Уколико све то међутим није блеф, амерички државни врх управо разматра када да отпочне Други корејски рат.

Доналд Трамп са саветницима за националну безбедност, извор: wikipedia.org

Северна Кореја са нуклеарним арсеналом је за Американце застрашујућа ствар, много гора од совјетског или кинеског остваривања статуса нуклеарних сила педесетих и шездесетих година прошлог века из читавог низа разлога. Пјонгјанг се већ доказао као вољан да своја нуклеарно-технолошка достигнућа подели са другим антиамеричким режимима у свету, није нарочито спреман да се упушта у преговоре, нити је подложан уценама, а готово је у потпуности независан од спољног света. Северна Кореја није само политички или економски изолована, већ и психолошки, што је чини подложном грешкама у процени. Грешкама које би могле да имају апокалиптичне последице.

Пентагон би могао да ризикује са војном опцијом у којој би настојао да муњевитом акцијом разори севернокорејски нуклеарни програм, али мало ко верује да би америчка оружана сила била у стању да неутралише читав севернокорејски нуклеарни капацитет једним брзим ударцем. Они смелији у Пентагону сматрају да САД ни не морају да униште сваку севернокорејску нуклеарну ракету или лансирну рампу – довољно је да ударе први и да ударе толико силовито да буду у стању да застраше Пјонгјанг да се не усуди да покрене осветничке нападе против Јужне Кореје, Јапана или Америке. Слушајући овакве предлоге, човек се запита да ли су деца разумнија од појединаца који их износе.

Много је извесније да би било каква америчка војна акција против Северне Кореје изазвала жесток ратни расплет који би на крају вероватно резултовао падом севернокорејског режима, али по цени од више стотина хиљада, можда и милиона изгубљених живота, и то не само у североисточној Азији, него врло вероватно и на територији САД. А онда севернокорејски режим не би био једини режим који би скончао.

Ким Џонг Ун надгледа лансирање балистичких ракета, извор: kcna.kp

Јужнокорејска престоница Сеул, која се већ деценијама налази на нишану артиљеријско-ракетних јединица свог северног суседа, би била практично збрисана са лица земље у року од сат времена. Иако би се ово можда допало појединим америчким корпоративним гигантима који у Јужној Кореји виде иритантну конкуренцију, чињеница да би иста судбина задесила и десетине хиљада америчких војника који се налазе у Јужној Кореји чини је не тако привлачном за Вашингтон.

Коначно, нема гаранција да се у евентуалну нуклеарну размену не би умешала и Кина на страни свог кочоперног севернокорејског штићеника, што би свет дефинитивно увело у нуклеарни армагедон. Кина би могла да се умеша и у случају конфликта који не би укључивао нуклеарно оружје уколико примети да Вашингтон настоји да уједини Корејско полуострво под условима који угрожавају кинеске интересе.

Поврх свега тога, рат на Корејском полуострву би потпуно фиксирао пажњу Вашингтона и капацитете (ионако већ развучених) америчких оружаних снага, што би отворило простор за америчке противнике широм света. Русија, Кина, Иран и други, максимално би искористили празан простор који би се отворио уплитањем Америке у тежак и непредвидив рат који би врло вероватно прерастао у нуклеарну трагедију. Питање је и шта би се десило на унутрашњој америчкој сцени, у условима када се готово половина америчког становништва оштро противи Трампу и сумња у његову способност да води нацију.

Извор: pixabay.com

Све ово говори да САД једноставно нису спремне за рат са Северном Корејом, односно рат који би вероватно био бруталнији од било чега што је ова земља до сада искусила, укључујући и Други светски рат. Ипак, остаје питање да ли ће то одвратити Америку која пати од синдрома ,,империје у опадању“ да у њега уђе. Трампов однос према Северној Кореји многи већ пореде са Никсоновом ,,теоријом лудака“ у којој је покушавао да увери своје противнике да је спреман на све јер је луд. Тако се Трамп већ нашао у клопци сопствених речи и потеза према којој ће или морати да докаже да је спреман на све или морати да покаже да у ствари није спреман ни на шта. А то је одличан рецепт да се оствари предизборно упозорење Хилари Клинтон о томе да ће Доналд Трамп отпочети нуклеарни рат.

Колики домет имају севернокорејске ракете можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Зашто све више цивила гине у ваздушним нападима америчке анти-ИСИС коалиције?

Да ли америчка војска прави генетско оружје против Руса?

ЗАБОРАВИТЕ на денуклеаризацију Северне Кореје

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat