Извор: wikipedia.org
Економија Србија

Амерички течни гас преко Грчке до Србије – ПОТПУНО НЕРЕАЛНО

Америка нема довољно течног природног гаса који би танкерима допремила до Европе па је питање коме се исплати да гради скупе терминале, ако сировине нема.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић

Вест да би Србија преко Грчке могла да реши питање снабдевања гасом, тако што би имали петину удела у градњи терминала за течни природни гас у луци Александрополис, звучи лепо, али је тешко изводљива. Из једног јединог разлога што Американци који су претенденти да овај течни природни гас довезу танкерима до Европе, немају довољно овог енергента. Односно, све количине су унапред распродате, каже Војислав Вулетић, председник Удружења за гас Србије.

– Посебно је питање ко ће дати новац за градњу терминала, ако нема гаса. Пример су Пољска и Литванија које су саградиле нове терминале вредне по више милијарди долара и до сада им је стигао по један танкер из Америке са 750 милиона кубика гаса. И чему онда цела тако скупа инвестиција – пита он.

Како „Новости” пишу, Србији је понуђено да учествује у изградњи и буде власник дела будућег терминала, удаљеног око 30 километара од границе с Турском. Гас би се транспортовао 17,6 километара до новог терминала где би се преводио у гасовито стање. Предвиђа се да капацитет складишта буде око 170.000 кубика годишње.

Течни природни гас је нуђен Србији и преко Крка. На исти начин, да Србија и Хрватска имају удео у градњи терминала и да се снабдевају америчким гасом, па то више нико не помиње, каже Вулетић.

Упућени у недавни састанак у Александрополису, где је прошле недеље одржан први нафтно-гасни форум у организацији Грчке асоцијације за енергетску економику и Америчко-грчке привредне коморе, кажу да је, осим што прича звучи интересантно, прерано за било какву оцену исплативости целог пројекта. Србија сада нема никакве податке о овом послу, нити постоји студија изводљивости.

Извор упућен у гасне прилике у Србији истиче да је све на дугом штапу, јер осим што не постоји терминал у Грчкој, не постоји ни интерконекција Грчка–Бугарска, нити Бугарска–Србија, па је питање како допремити тај гас.

Према неким проценама градња терминала кошта од једне до десет милијарди долара у зависности од капацитета терминала.

Оно што је још важније, иако се нигде не наводи одакле би стизао овај гас до Егеја, САД немају довољно течног природног гаса. А и да имају, ограничене су техничке могућности транспорта кроз Бугарску. Овај гас осим САД, Европи могу да понуде још Катар, који тренутно има проблем, и Руси.

Што је најважније у Националном плану развоја енергетике за Србију нема наговештаја оваквом пројекту. Уместо тога, Србија треба да се окрене проширењу складишта гаса „Банатски Двор”, што је реалан пројекат. Студија би о овој другој фази градње требало да буде готова до марта 2018. године.

Иначе, на састанку у Александрополису био је и српски министар енергетике Александар Антић, који је изјавио да је за нашу земљу интерконекција гасовода са Бугарском кључни пројекат, али да се све озбиљније разматра и веза са Румунијом.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Трампов план: Истерати Русе са Балкана

НАТО У СТРАХУ: Војна вежба Русије – припрема за велики рат

Рашки историчари траже државни празник за Немањиће

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
19°
Sun
19°
Mon
12°
Tue
10°
Wed