youtube.com
Политика Србија

Амерички сенатор Вучићу: Не дајте статус Руском центру

Амерички сенатор Рон Џонсон изјавио је синоћ да се нада да ће председник Србије Александар Вучић и Србија да се супротставе свим покушајима да се да дипломатски имунитет Српском-руском хуманитарном центру у Нишу, док је Вучић поручио да Србија доноси одлуке у складу са својим интересима.

Након састанка са председником Вучићем, одговарајући на питања новинара како види Хуманитарни центар у Нишу, Џонсон је навео да давање имунитета том центру не би било у најбољем интересу људи у Србији у смислу изградње привреде и страних улагања.

„Да би капитал овде дошао, потребно вам је што мање корупције и владавина права, као и индикације да се држава заиста креће ка тржишном капитализму и стабилности, а, на жалост, председник Русије Владимир Путин демонстрира супротно“, рекао је Џонсон.

Председник Србије је, надовезујући се на Џонсонове речи, поручио да Србија одлуке доноси у складу са својим интересима, истичући да нисмо били изложени никаквој врсти агресије по том питању.

„Доносићемо одлуке у складу са интересима независне и стабилне Србије“, подвукао је Вучић.

Он се захвалио Џонсону на искрености и отворености и додао да је републикански сенатор увек био такав, као што је таква и наша позиција.

Како је рекао, о Косову и Метохији имамо различите ставове, али о томе увек можемо да разговарамо на отворен и поштен начин.

„Ма како то било тешко за нас, то је лековито за наше друштво и и мислим да је добро да наши амерички пријатељи желе да чују наше ставове и мишљење“, назначио је Вучић.

Говорећи о томе како се у Вашингтону гледа на утицај Русије у Србији, Џонсон је рекао да би волео да је Русија „пријатељски ривал“ Сједињених Држава и западне цивилизације, док са друге стране „имамо ситуацију да смо постали неки непријатељи“.

Како је рекао, после распада СССР-а, постојала је јако добра прилика да раде заједно за бенефит свих људи, те да је САД спремна да буде пријатељ, а не ривал Русији, али да је на руском председнику Владимиру Путину да донесе одлуку.

„Ми радимо на томе да очврснемо своју одлучност и да сви у Русији схвате да ћемо се супротставити малтретирању и агресији“, рекао је Џонсон.

Извор: rs-lat.sputniknews.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

САД предлажу резолуцију о Северној Кореји

Јапан и Јужна Кореја траже оштрије резолуције УН према Пјонгјангу

ЧАК 2.000 СРБА У ЗАТВОРИМА ШИРОМ СВЕТА: Најпознатији су Лука Бојовић, Добросав Гаврић и Зоран Јакшић

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri