Јавно власништво
Регион

Амерички истраживачи: Хрватска је једна од најпроблематичнијих земаља у Европи

Хрватска је једна од најпроблематичнијих земаља у Европи, када је реч о историјском ревизионизму и умањивању злочина почињених у Другом светском рату, наводи се у извештају истраживача са универзитета Јејл и Гринел.

Лавина на Брезовици „пресудила“ заменику „косовског министра“!

У извештају о ревизији Холокауста, у коме се говори о начину на који се поједине државе ЕУ баве наслеђем злочина из Другог светског рата, наводи се да Хрватска има један од најгорих проблема са историјским ревизионизмом и умањивањем злочина.

У извештају, који је објављен у оквиру пројекта „Сећање на Холокауст“ и који се заснива на раду истраживача са универзитета Јејл и Гринел, каже се да је ревизионизам Холокауста најгори када су у питању нове чланице ЕУ у средњој Европи — Хрватска, Мађарска, Литванија и Пољска, пише Балканинсајт.

ДЕТАЉИ ХАПШЕЊА ПРВОГ ЧОВЕКА ГРОЦКЕ Седео је у луксузном ресторану, а онда је видео полицајце и обратио им се. Уместо одговора ДОБИО ЈЕ ЛИСИЦЕ

„Сећање на Холокауст у Хрватској је проблематично“, наводи се у извештају, при чему се указује на континуирану употребу усташког поздрава, на нејасан став хрватске Владе и Католичке цркве према наслеђу Холокауста у овој земљи, контроверзе у вези са логором Јасеновац и објављивање књига које умањују број жртава у њему.

У извештају се наглашава, да Хрватска пати од недостатка консензуса о главном ратном концентрационом логору у Јасеновцу, уз подсећање да су у протекле три године јеврејска, српска и ромска заједница бојкотовале званичну комеморацију у Јасеновцу.

Детаљи трагедије у Борчи: Родитељи пресудили себи на исти начин на који им се син убио

У њему се позивају „земље са проблематичном прошлошћу као што су Хрватска, Бугарска, Пољска и друге“ да следе пример Румуније и да оснују сличне независне комисије, које би проучиле њихову историју Холокауста.

Аутори извештаја потенцирају да су желели „да подрже оне земље које предузимају снажне акције за борбу против ревизионизма Холокауста и укажу на оне које морају учинити много више како би се помириле са својом прошлошћу.

НОВО САМОУБИСТВО У БЕОГРАДУ! Пронађено тело жене у подруму на Вождовцу!

Након што су у Другом светском рату силе Осовине напале Југославију, усташки покрет је 10. априла 1941. прогласио Независну Државу Хрватску (НДХ).

Усташе се, углавном по узору на немачки СС, примењивале нацистичке расне законе, циљајући и убијајући Србе, Јевреје, Роме и антифашисте, пренела је РТРС.

КОНАЧНО ПОЗНАТИ ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ: Ево колико је брзо Тони Цетински возио КОБНОГ ДАНА када је УСМРТИО ПЕШАКА! Лоше му се пише!

(ВИДЕО) РУСКИ ПЛАЋЕНИЦИ СТИГЛИ У ВЕНЕЦУЕЛУ ДА БРАНЕ МАДУРА?! Ројтерс: Група долетела са Кубе! МОСКВА: Немамо такве информације!

(ФОТО) ОВАЈ СРБИН ЈЕДАН ЈЕ ОД НАЈТРАЖЕНИЈИХ БЕГУНАЦА: Учествовао у 200 превара, ојадио људе за 870.000 евра

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ЈЕЗИВИ СНИМАК ПУЦАЊА БРАНЕ: Бујица рушила све пред собом, док су људи панично бежали, за минут све се претворило у ЖИВО БЛАТО!

НАРЕЂЕНА ЈОШ ЈЕДНА ЕВАКУАЦИЈА СЕЛА ЈАСЕНОВИК! Сутра уклањање и друге цистерне са амонијаком!

„ЈЕДНОГ ЈУТРА САМ СЕ ПРОБУДИЛА СКОРО СЛЕПА“ Када је отишла код лекара установили су страшну дијагнозу, а сада се бори са НЕИЗЛЕЧИВОМ БОЛЕШЋУ!

БЕБА ЈЕ ПЛАКАЛА БЕЗ ПРЕСТАНКА Када је мајка погледала сто за повијање умало се није ОНЕСВЕСТИЛА!

(ВИДЕО) МИСТЕРИЈА ЗАЛЕЂЕНОГ ЈЕЗЕРА: Док су клизали чули су чудне и нестварне звуке! Послушајте како ЛЕД ПЕВА!

Ко и због чега трује нашу децу?!

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар