Блиски исток Свет

Америчка војска оптужује Иран да снабдева јеменске побуњенике ракетама

Иран је више пута порекао умешаност у снабдевање јеменских Хута оружјем, међутим симпатије Техерана за ову шиитску групу су нескривене.

Командант за југозападну Азију при америчком ратном ваздухопловству генерал Џефри Хариган је изјавио да је Иран снабдео јеменске Хуте балистичком ракетном технологијом којом врше осветничке нападе на Саудијску Арабију.

Ракетни напад Хута

Ова изјава долази готово недељу дана након што је Саудијска Арабија пресрела ракету коју су Хути лансирали на Ријад у знак одмазде за агресију коју ова земља врши против Јемена од 2015. Саудијска Арабија је ово назвала ,,актом објаве рата“, али не од Хута са којим је ионако у рату већ годинама – него од Техерана.

Оптужбама на рачун Ирана се придружило и неколико америчких званичника, међу којима је и председник Доналд Трамп, док је представница САД у Уједињеним нацијама Ники Хејли изјавила да њена земља сматра Иран одговорним јер је ракета коју су Хути користили иранске производње, и то типа Киам.

Ракета ,,Киам“

Иран је ове оптужбе оценио као ,,супротне реалности“.

У најновијем саопштењу иранског председника Хасана Руханија ракетни напад Хута се објашњава као ,,реакција на агресију“ Саудијске Арабије и додаје се да је ,,уверење Ријада да му је Техеран непријатељ стратешка грешка“.

Ирански председник Хасан Рухани, извор: sputnik.com

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

За сада без одвојеног састанка Путина и Трампа у Вијетнаму

СНС доноси одлуку о изборима

Јункер: Очекујем Србију у ЕУ пре 2025.

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat