Илустрација, Фото: АП
Друштво Србија

АМЕРИЧКА ВОЈСКА ДАЛА 10 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА ИЗУМ СРПСКИХ НАУЧНИКА: Корист од овог открића имаће сви који употребљавају било које уређаје повезане на интернет!

Двоје наших научника дошло је до револуционарног открића које ће померити границе савремене технологије.

Њихов изум требало би да постане саставни део свих будућих генерација паметних телефона и компјутера, уопште уређаја повезаних на Интернет, а колико је проналазак важан говори и податак да је цео пројекат финансирала агенција Министарства одбране САД са невероватних 9,4 милиона долара.

ВЕЛИКА АНКЕТА о статусу Косова и Метохије

Аленка Зајић (41) је ванредни професор електротехнике, а Милош Првуловић (45) редовни професор рачунарске технике на Универзитету за технологију у америчкој држави Џорџија.

Упознали су 1995. године у истраживачкој станици „Петница“ и обоје су одувек знали да у животу желе да се баве научним истраживањима.

ОСВЕТА БЕОГРАДСКИХ ТАКСИСТА! Жена је свако јутро улазила у ТАКСИ са 5.000 динара тврдећи да нема СИТНО, а онда су се сви УДРУЖИЛИ против ње – више јој овако нешто неће пасти НА ПАМЕТ

Зато одлазе у Америку – Првуловић 1998, а Зајићева му се придружује четири године касније. У Београду су завршили Електротехнички факултет (ЕТФ), а после дошколовавања у Америци, обоје добијају посао на Универзитету за технологију у Џорџији. Тако, осим што су били партнери у животу, постају и у послу, и то, испоставиће се, веома успешни.

Пројекат вредан невероватних 9,4 милиона долара

Да су на прагу нечег великог, препознала је и ДАРПА, агенција Министарства одбране САД одговорна за развој нових технологија за америчку војску, а чија је тренутна мисија – да направи кључна улагања у напредне технологије за националну сигурност.

ИСТРАЖИВАО СЛУЧАЈЕВЕ НЕСТАЛИХ БЕБА, ПА ДОБИО ПОЛИЦИЈСКУ ЗАШТИТУ: Павловић открио да је у крађу деце умешан бивши ДБ! И сад му стално прете смрћу!

ДАРПА је иначе учествовала у развоју технологија које су умногоме промениле свет, укључујући рачунарске мреже (АРПАНЕТ, који је прерастао у Интернет), основе Глобалног позиционог система (ГПС), развој вештачке интелигенције и многе друге.

ДАРПА тако, на основу ранијих истраживања ова два наша научника, пре две године одлучује да има да 9,4 милиона долара (обично за се пројекте овог типа издваја око 2,5 милиона долара) да раде на програму који треба да стане на пут, једноставно и лаички речено, свим опасним светским хакерима и ојача рањиве уређање – паметне телефоне и компујтере, заправо све уређаје који се могу накачити на интернет, такозване „Интернет ствари“ (Интернет Ствари – ИоТ) од злонамерних упада, скидања податка, али и новца.

МИНИСТАР БЕЗБЕДНОСТИ БиХ ОГРЕЗАО У КРИМИНАЛ: Драган Мектић продаје оружје и муницију, а са овом државом блиско сарађује

Фото: Shutterstock

До решења и долазе, а суштину свега, као да простије не може бити, Зајићева описује кроз једну реченицу: „Само смо додали мало више електронике“.

(ВИДЕО) БАХАТО! Возач аутобуса у Руми УГРОЗИО ЖИВОТЕ СВИХ ОКО СЕБЕ

Ипак, како је све то изгледало и шта је заправо њихово откриће, стучно нам објашњава:

– Требало је да посматрамо сигнале које емитује електроника када извршава неки програм. Ти сигнали могу да се појаве као звучни, електромагнетски, оптички, или да се уоче кроз мерење потрошње струје на рачунару. Пошто електроника није дизајнирана да шаље те сигнале, већ су они последица транзистора који раде у електроници док извршавају неки програм, они се зову „сиде-цханнелс“ – на српском их преводимо као ненамерни или непланирани сигнали. А они носе информацију шта електроника ради и могу да се користити у нападачке и одбрамбене сврхе – стручно објашнајва Зајићева и додаје:

РУСИЈА И КИНА УЛАЗЕ У КОСОВСКУ ПРИЧУ! Десничари преузимају ЕУ, мењају се правила игре!

– Наш пројекат се бави развијањем технологија која ће да прати како се програм извршава кроз те непланиране сигнале са идејом да једноставнија електроника као што су микроконтролери, термостати, телевизори, итд… који су сви накачени на интернет (или ће бити) могу да се заштите од нападача преко мреже. Проблем са једноставнијим уређајима је да немају довољно меморије и процесорке снаге да извршавају нормалну активност и извршавају антивирус скенирање. Наш начин одбране је да се дода још мало електронике која ће независно да посматра рад термостата и утврди да ли га је неко напао преко мреже, односно убацио неки вирус”.

Користи ће имати милиони

Ако вам је ово превише компликовано, довољно је да знате да ће директну корист од овог открића имати сви који користе било које уређеје повезане на интернет, дакле милиони људи широм планете.

40.000 ВОЈНИКА НА ГРАНИЦИ СА РУСИЈОМ Немачка ће предводити НАЈВЕЋЕ војне вежбе НАТО од хладног рата и то у овој земљи

– Било ко ко користи рачунаре и повезан је на интернет, или користи банкомат, онлине банкинг, аппле паy, бежично плаћање и слично директно има корист од тога што смо нашли слабост у заштитном систему и отклонили је. На дуже стазе, произвођачи ће користећи наша открића моћи да направе електронику која мање емитује критичне информације о раду машине – прича Зајићева.

Осим тога, наша научница додаје да су непланирани сигнали највише главобоље задавали банкама због банкомата, јер су све банковне трансакције заштићене тако сто шу подаци енкриптовани.

Фото: Shutterstock

А, ако неко може да сазна који је кључ којим се кодирање извршило, лако могу да дођу до корисничких података и новца. Ти исти кодови се користе за било коју интернет трансакцију укључујући имејл, вебсајтове… Ако неко зна тај кључ, лако може да се представља као нека друга особа – објашњава она.

Оно што су они открили, говори у прилог томе да је нападе и те како лако спровести, чак лакше него што се мислило. Како додаје Зајићева, они представљају озбиљну сигурносну слабост о којој дизајнери електронике морају да воде рачуна.

(ФОТО) ОН ЈЕ МОЈ МУЖ, А НЕ ТАТА: Девојка (25) се удала за 34 године старијег професора, открила какав је у кревету, а онда се суочила са његовом породицом…

Стоп и за „хакере из кафића“

– Оно што смо сада нашли је и да енкрипција (зове се РСА) која се обично користи да би се заштитили уређаји, има слабост и може лако да се украде кључ који је потребан да се дешифрују подаци. Раније се веровало да такви напади нису баш практични јер треба да снимиш исти кључ велики број пута да би могао да погодиш „бите“. Оно што смо ми показали јесте да је довољно снимити кључ само једном и да сви „бити“ могу да се открију. Онда смо предложили како да се енкрипција промени да такви напади не би били могући – прича нам Зајићева.

Осим овог открића, Зајић и Првуловић радили су на још једном пројекту – како стати на пут „хакерима из кафића“, који податке са вашег лаптопа или паметног телефона могу да покраду чак и када нисте прикачени не мрежу.

Следеће генерације телефона имаће њихов „потпис“

На лаичко питање шта је овде све заправо револуционарно, она објашњава:

– Ово са енкрипцијом је револуционарно јер показује да је таква врста напада врло реалистична и да програми за енкрипцију морају пажљиво да се пишу да не би цуриле информације. Заштита коју смо предложили већ је усвојена и следеће генерације телефона ће је користити. Други део (да користимо споредне канале за заштиту) је револуционаран јер сви ИоТ уређаји су све више накачени на мрежу и треба им јака заштита – објашњава нучница.

ИоТ уређањи („Интернет оф Тхингс“ – „Интернет ствари“) су сви уређаји који се могу повезати на Интернет – паметни телефони, дронови, електране, банкомати, веш машине, фрижидери, кафе апарати, аутомоблиски софтвери…). Према неким истраживањима консултантских агенција у западним земљама, до 2020. године биће у употреби око 26 милијарди уређаја повезаних на Интернет, а неки тврде да ће их бити и више.

А како се осећа научник када му се „упали лампица“ и дође до оног „еурека“ момента?

„То је тешко објаснити јер ми смо ово заправо отркили пре годину и по дана. Од када се „упали лампица“ до када се прикупе резулати, напише рад, објави рад, каже свима шта се урадило… прође толико времена да заборавиш какав је осећај био“, кажа нам Аленка Зајић.

Оно у шта смо сигурни то је да ће ова два имена наших научника остати добро упамћена, јер ће се будућност савремене технологије заснивати управо на ономе што су они открили.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЦРНА ГОРА НЕ ИСКЉУЧУЈЕ РАТ У РЕГИОНУ: Обелодањен предлог стратегије националне безбедности

СКАНДАЛ: Прослава Клинтоновог рођендана у Приштини – ПОСЛАЋЕ МУ И АЛБАНСКУ НОШЊУ СА БЕЛОМ КАПОМ

ДОДИК ОТКРИВА СЛЕДЕЋИ ПОТЕЗ БАЊАЛУКЕ: Српска ће тражити независну комисију о Сребреници

БИЗАРНЕ ЖЕЉЕ СРПСКИХ ТРУДНИЦА: Хоћу царски рез, да родим као елита! И темпирајте ми порођај, да дете има овај хороскопски знак!

Руска војска добија најбоље — ловце Су-57

ЖИВЕО НА ВИСОКОЈ НОЗИ, НОСИО САТ ОД 100.000 ЕВРА: У Француској ухапшен Србин осумњичен за превару јужнокорејског бизнисмена

Кurir.rs/Blic.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
30°
Thu