Руско-српски хуманитарни центар у Нишу, извор: Спутњик
Друштво Русија Србија

Америчка инспекција у Руско-српском хуманитарном центру у Нишу

Представници америчке амбасаде посетиће у среду, 12. јула, Руско-српски хуманитарни центар у Нишу, открива за Спутњик Вјачеслав Власенко, кодиректор Центра. Он прецизира да ће доћи два службеника Амбасаде САД, али не и сам амбасадор Кајл Скот.

Биће то први пут да неко из те амбасаде долази у Центар, подсећа Власенко, а на питање шта ће им показати одговара: „Све“.

„Биће то обичан програм, таквих је посета код нас много, практично сваке недеље неко долази. Нема ничег посебног, и ово ће бити обична радна посета. Планирамо да им покажемо читав Центар. Наш центар је увек отворен за све“, истиче Власенко.

На питање Спутњика на чију иницијативу ће америчке дипломате посетити Центар, Власенко објашњава да се са њима упознао пре неколико месеци, на једном пријему у Београду.

„Рекли смо им да је наш центар отворен, да нико од Американаца досад није био и да, ако желе, могу да дођу. И пре нешто више од месец дана добили смо молбу од њих да посете наш центар 12. јула. Рекли смо им — може, нема ограничења“, наводи Вјачеслав Власенко.

На истом задатку: руски и српски спасилац у нишком центру, извор: Спутњик

Подсетимо, у последњих пет година, откако је Центар основан, не престају покушаји представника САД да се он прогласи шпијунском и војном базом. Амерички притисак није се смањио ни када је Центар одиграо важну улогу, ону због које је основан, током поплава и пожара у БиХ, Србији и Македонији.

Интересантно је да до посете представника америчке амбасаде долази у тренутку када највиши званичници Србије говоре о томе да би радници Српско-руског хуманитарног центра у Нишу можда коначно могли да добију дипломатски статус, али и оштре изјаве високог званичника Стејт департмента задуженог за Европу и Евроазију.

Наиме, Хојт Брајан Ји је изјавио да га брине „такозвани хуманитарни центар“, због онога што би могао да постане ако Србија испуни оно што је Русија тражила и пружи имунитет његовом особљу.

Подсећамо, премијерка Ана Брнабић је у недавном интервјуу за Спутњик изјавила да је статус један од приоритета, док је први човек Србије Александар Вучић, такође у разговору за Спутњик, рекао да сви знају да нисмо у лакој ситуацији и да ће Влада донети одлуку о том питању.

Извор: Спутњик

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun