Свет

АЛАРМАНТНО! Насилници на интернету чешће девојчице него дечаци

Вршњачко насиље је у порасту и данас га највише има на друштвенио мрежама, а у сајбер простору насилници су чешће девојчице него дечаци.

Члан кооординационог тела за спречавање насиља у школама у Новом Саду Биљана Кикић Грујић каже да су последице вршњачког насиља на друштвеним мрежама далекосежне и да деца обично нису свесна тих последица.

ОЖИВЕЛА: Бака Радојка је била мртва 10 сати, ископали јој раку, полепили умрлице, а она у мртвачници опкорачила деду и оживела!

Циљ им је да у виртуелном свету штету коју чине другом детету или групи деце види што већи број људи.

– Актери вршњачког насиља у сајбер простору су чешће девојчице. Оно што је забрињавајуће је да је старосна граница починилаца све нижа тако да деца већ у трећем, четвртом разреду врше насиље над вршњацима – рекла је Кикић Грујић.

Додаје да већина ученика није свесна последица и када им се укаже на њих они обично кажу „ми смо се шалили“.

(ВИДЕО) ОВО НИ ТРИ ГОЛМАНА НЕ БРАНЕ: Гол из ниже лиге Србије прети да постане планетарни хит! Оваква голчина се ретко виђа!

– Морамо да будемо свесни да та врста шале може да има озбиљне последице од повређених осећања детета до покушаја или извршења самоубиства – нагласила је Кикић Грујић за Тањуг након Друге конференције о вршњачком насиљу које је организовало Удружење „Друг није мета“.

Проблем је и то што родитељи тешко прихватају да њихово дете насилник, али и да је њихово дете жртва вршњачког насиља.

„Морамо да будемо свесни да живимо у 21 веку, да виртуелни свет није нестварни свет већ реалан свет. Активности које деца раде у виртуелном свету имају озбиљне последице у стварном свету“, нагласила је она.

(ВИДЕО) СКИНУЛА ЈЕ ПАНТАЛОНЕ УСРЕД РЕСТОРАН: Чучнула и обавила велику нужду, а онда је урадила још нешто ШОКАНТНИЈЕ

Додаје да родитељи не треба да шпијунирају своју децу, али да морају да их прате. Дете које има проблем, појашњава, мора да покаже промене понашања код куће, на улици или школи.

Координаторка Јединице за превенцију насиља при Министарству просвете Биљана Лајовић каже да се сада о вршњачком насиљу много више говори те да је зато утисак да га има више.

Она је нагласила да многе школе у Србији раде добро на превенцији вршњачког насиља и да су резултати евидентни.

(ВИДЕО) КОПАЛИ РУПУ ИЗА КУЋЕ, ПА ОСТАЛИ У ШОКУ: Пар пронашао СЕФ закопан у дворишту, а кад чујете шта је било у њему…

-Школе негују атмосферу у којој је нулта толеранција на насиље. На сваки облик насиља се реагује и када се оно деси примењује се све оно што је прописано. Прави се план заштите и ради се са онима који су трпели насиље и са онима који су вршили насиље, али и са онима који су посматрачи – појаснила је Лајовић.

Дешава се и да неке школе ћуте о насиљу, да се проблем гура под тепих а када се нагомила исплива као озбиљанм проблем.

– Министарство је јасно поставило гран

ицу – недовољно и неадекватно реаговање и необезбеђивање безбедности је услов за спровођење казнених мера у односу на школе.Општа идеја је да јачамо одговорност наставника, али и деце и родитеља – појаснила је она.

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА СРПСКОГ РУКОМЕТАША: Вереница Неђе Јовановића ћерка је музичара Миће Николића, који је преминуо пре месец дана!

Додаје да су поједине школе већ санкционисане због тога, а међу санкцијама било је и смене директора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БУНКЕР У ШВАЈЦАРСКОЈ ЧУВА ОГРОМНО ДИГИТАЛНО БОГАТСТВО: Аргентински бизнисмен У ПЛАНИНИ сакрио 10 милијарди $ у биткоинима

СКАНДАЛ! СКОТ: СРПСКУ ДЕЦУ УБИЈА ПУШЕЊЕ, А НЕ НАТО БОМБЕ

ПОЗАЈМИЛА ОД ДРУГА ЏИП ПА ПОГИНУЛА! Александра (19) возила ауто Предрага Малетића!

БРИСЕЛ НАМ ПОСЛАО СЕДАМ УСЛОВА! Србија мора да изгуби баш све: И Косово, и Републику Српску, и Русију, и границу!

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ЗОВЕМ СЕ ИВАНА И ЈА САМ ЖРТВА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА, ОВО ЈЕ МОЈА ПРИЧА: Потресно сведочење од кога ће вам се следити крв!

Извор: Информеp

Оставите коментар