kurir.rs
Друштво Србија

АЛАРМАНТНО! КРИМИНАЛЦИ ВРБУЈУ МАЛОЛЕТНИКЕ: Деца продају деци дрогу! Прво купе другару поклончић, па га замоле да нешто однесе и после је касно…

На сплавовима, журкама, у кафићима и близини школа тинејџери масовно продају дрогу другим малолетницима!

ОПЕТ КАЖЊАВАЈУ СРБЕ: ФИФА покренула поступак против Кокезе!

На ово упозоравају саговорници Курира и истичу да криминалци врбују малолетнике јер они не подлежу кривичној одговорности, односно казне су сувише благе у виду васпитних мера. Смрт Јована Пауновића из Београда, који се предозирао екстазијем уочи свог 18. рођендана на сплаву, и смрт девојчице М. М. (16) из Крагујевца, за коју се верује да је такође жртва наркотика, поново су покренуле ову страшну тему.

– Дилери ангажују малолетнике за растурање наркотика, а то се обично ради по дискотекама, кафићима, сплавовима. То је масовна појава баш због тога што они не подлежу оној кривичној одговорности којој подлежу пунолетни – објашњава за Курир адвокат Небојша Милосављевић.

ЛАЗАНСКИ: Да ли амерички метеоролошки сателити крију ласерске борбене системе

Он додаје да деца до 14 година нису кривично одговорна, а да се малолетницима од 14 до 16 година изричу углавном васпитне мере.
– Малолетницима од 16 до 18 година може бити изречена казна малолетничког затвора због продаје дроге. Међутим, у пракси се за ово дело најчешће изричу васпитне мере баш због њихових година. Сматрам да је то грешка, дрога је велика опасност за друштво – истиче Милосављевић.

Криминолог Златко Николић наводи да дилери најчешће врбују рањиву децу која имају неки проблем.

– Диловање по клубовима је масовна појава и то је забрињавајуће. У последње време много је дроге на улици, цена је веома ниска и зато је лако доступна деци. Њих штити закон, све остало долази после 16 година. Старијим малолетницима од 16 до 18 година изричу се васпитно-поправне мере, може их задесити и казна малолетничког затвора, али тешко да ће их затворити јер са собом имају мале количине дроге. Одавно сам критиковао те врсте васпитних мера које нису функционалне, а још мање су ефикасне. Сматрам да је грешка што се и старијим и млађим малолетницима изричу само васпитне мере – наглашава Николић.

Бивши оперативац Државне безбедности Божа Спасић каже да се старији малолетници упућују у казнено-поправне домове уколико понове кривично дело, а казна је од шест месеци до пет година затвора.

(ФОТО) ДОНЕТА МРТВА НА НАСИП Трагови Јеленине крви открили где је оружје, ОВИМ је Јелена УБИЈЕНА!

– Поступак је веома прост, дилер приђе детету, купи му неки поклончић како би га придобио. Друга фаза је да од детета тражи да му буде курир и потрчко. Потом добије неки новац за одрађен посао, онда то полако прелази у диловање. Наравно, те суме новца коју деца добијају су минималне, али постају зависни од те лаке зараде – објашњава Спасић и додаје да у скоро свим школама има младих дилера, а да у Београду има око стотине дечака који се тиме баве.

Главна стецишта
Дилује се у свим школама

Наш извор из полиције открива да се деца млађа од 14 година све чешће хапсе у близини школа због диловања. Према његовим речима, полиција позове децу тих родитеља на разговор.
– Родитељи не прихватају чињеницу да им дете ради нешто лоше, не схватају да су им деца у великом проблему – каже наш извор.
Да су школска дворишта главна стецишта за размену дроге, потврдио је и Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа:
– Диловање дроге почиње већ у основној школи, од шестог, седмог разреда. У средњим школама то толико узима маха, продаје се све сем кокаина и хероина. Нема средње школе у чијем се дворишту бар једном нису размењивали наркотици. Потребно је да полиција појача контроле, да се пооштре казне и да се ради на едукацији.

(ФОТО)/(ВИДЕО) Убили дечака (15), па послали поруку његовој породици: Извините, није он био мета !

Казне за малолетнике
– деца до 14 година нису кривично одговорна
– млађим малолетницима (од 14 до 16 година) могу се изрећи само васпитне мере
– старијим малолетницима (од 16 до 18 година) могу се изрећи васпитне мере, а изузетно може се изрећи казна малолетничког затвора
– казне малолетничког затвора најчешће се изричу ако малолетник понови дело

Како да приметите да вам дете дилује
– необјашњив прилив новца, гардеробе, скупих телефона
– необјашњиви и нагли изласци, посебно током ноћи
– негативне промене у понашању
– тајанственост
– повећана комуникација са непознатим особама

ДОДИК: Британци прислушкују и Вучића и мене!

Како дилери врбују децу
– прво их поткупе неким поклоном
– дете прво постане потрчко, односно курир
– касније постаје дилер по кафићима и у школи

Која су деца на мети
– она која имају утицаја у друштву
– сиромашнија деца

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТРИЈУМФ ВЕЋ У ПРВОМ КРУГУ: Ердоган остаје на челу Турске, у парламент ушли и Курди!

Вучић из Брисела: Сви проблеми морају да се решавају у миру, поготово Срба на КиМ!

ЧИЛИЋ „УКРАО“ ТРОФЕЈ ЂОКОВИЋУ! Новак пропустио меч лопту, па изгубио финале Квинса!

ПОЗИЦИЈЕ И ДАЉЕ ЗНАЧАЈНО УДАЉЕНЕ! Дачић поручио из Брисела: Тешки разговори!

ОПСЕДАЈУ НАС ВЕЛИКЕ СТРАНЕ КОМПАНИЈЕ Србија лежи на НЕВЕРОВАТНОМ БЛАГУ, ево колико ћемо имати користи од тога

ОТЕЋЕ НАМ И МАНАСТИРЕ НА КОСОВУ Запад неће да саслуша Србију јер их подсећамо какве су ГРЕШКЕ НАПРАВИЛИ!

Извор: kurir.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
25°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri