Pixabay
Аналитика

„Ако се Балкан затресе, трешће се и Европа“

Хрватски европарламентарац Тонино Пицула упозорио је да мир, стабилност и будућност Европе зависе од ситуације на западном Балкану, те поручио да је Балкан веома осетљив и крхк, а ако се затесе, трешће се и Европа

(ФОТО) ДРАМАТИЧНО! ШИПТАРСКИ ОКУПАТОРИ ЗАУЗИМАЈУ СЕВЕР КОСОВА!

Хрватски европарламентарац Тонино Пицула упозорио је да мир, стабилност и будућност Европе зависе од ситуације на западном Балкану, те поручио да је Балкан веома осетљив и крхк, а ако се затесе, трешће се и Европа.

 Пицула у ауторском тексту за Јуропијен вестерн Балкан (EWB) указује да се не сме догодити да Балкан постане предмет бриге за европске политичаре.

После финансијске и мигрантске кризе, ЕУ не треба нова невоља на југоистоку, која ће претоварити крхку ахритектуру њених унутрашњих веза, навео је хрватски европарламентарац и додао:

(ФОТО) РАСТЕ НАПЕТОСТ НА КиМ! СРБИ СЕ ОКУПЉАЈУ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ЗБОГ ШИПТАРСКОГ ПОКУШАЈА ДА ОКУПИРАЈУ СЕВЕР!

„Балкан је веома осетљив и крхк, а ако се затресе, трешће се и Европа“.

Усвајањем стратегије Европске уније за западни Балкан потврђена је европска будућност региона, ова перспектива истиче приоритете и поља на којима би требало појачати сарадњу и специфичне изазове са којима се суочавају државе на том подручју, сматра Пицула.

Пицула каже да ЕУ истовремено треба да се припреми за нове чланове у финансијском и институционалном контексту.

„Морамо да будемо јачи, чвршћи и ефикаснији пре него што постанемо већи“, наводи Пицула.

ХАОС НА КИМ! ШИПТАРСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ УХАПСИЛИ МАРКА ЂУРИЋА!

Он прича о „кризи без преседана“ на спољним границама ЕУ, као и о проблемима о интерном функционисању блока.

„У овим условима ЕУ су потребни докази да је способна да решава велике проблеме нашег континента у 21. веку, као што је била способна у другој половини 20. века. Све што доприноси таквој слици ЕУ ће морати да подржи Брисел“, пише Пицула.

Подсетивши да је Бугарска у јануару преузела председништво над ЕУ, наглашава да та држава жели да са сваком земљом региона формира јасан план акције са конкретним корацима, који ће убрзати приступ ЕУ.

(ЕКСКЛУЗИВНИ ВИДЕО) СА ДУГИМ ЦЕВИМА Доказ да су јединице РОСУ на северу Косова

„Без давања лажних нада Бугарска ће се фокусирати на јачање регионалне сарадње и добрих односа са комшијама, као и на проблеме као што су сарадња у развој транспортне и енергентске инфраструктуре, комуникација и образовање“, наводи Пицула, додајући да би Бугарска могла да буде „вредан посредник“ у преговорима земаља западног Балкана са ЕУ.

Пише како ће Бугарска бити посвећена западном Балкану и политици ширења и интеграције.

„Софија је нагласила подршку индивидуалном проступу, што значи да ће напредак сваке државе зависити од тога колико испуњава услове за чланство. Пре него што постану део ЕУ породице, мораће да уведу реформе, сузбију корупцију и успоставе владавину права. Софија се нада да ће специфични договори у јачању транспортних, енергетских и дигиталних веза између држава региона и ЕУ бити постигнути на предстојећем самиту западног Балкана и ЕУ у мају“, пише Пицула.

Према његовим речима, стагнација на Балкану производи проблеме, а не стабилност и утиче на политичке конфликте унутар држава, што даље утиче на односе земаља.

ВУЛИН поводом ЗАБРАНЕ УЛАСКА НА КИМ: Мисле да могу да нам забране да се сећамо злочина?! НЕ ДАМ!
„Постоје многе групе које се позивају на своје право на вето и не желе промене, поготово по питању прихватања европских стандарда. Не желе да се истакну и постану друштво са малим нивоом корупције. Не желе да постану државе где побеђује слобода медија и изражавања, где је правда функционална и где постоји јак парламентарни систем. Западни Балкан није постигао ништа од тога“, наводи Пицула.

Наводи да је ситуација у Босни и Херцеговини значајно другачија, због веома напетих односа између три конститутивна народа и доводи у питање спремност БиХ да спроведе све неопходне реформе.

Доводи у питање и саме жеље представника, нагласивши да је тешко постићи консензус сва три представника народа, а да политичко руководство гледа да задржи статус кво.

Како каже, позивајући се на ситуацију на Косову, битно је да ЕУ одговори и покуша да спречи такве трагичне догађаје у региону.

(ФОТО) ШИПТАРИ БАЦАЛИ ШОК БОМБЕ НА СРБЕ! ИМА ПОВРЕЂЕНИХ!

Оцењује да је Црна Гoра највише постигла по питању чланства у ЕУ на западном Балкану, али да мора да реши своје унутрашње проблеме.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

И Хрватска протерује руског дипломату

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
22°
Wed
21°
Thu
20°
Fri
23°
Sat