Pixabay
Занимљивости

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ Ево како настају „звезде падалице“

Метеороид је чврст комад материје (прашине, камења, леда или метала) малих димензија који кружи око Сунца и који се не може регистровати оптичким путем у слободном космичком простору.

Оног тренутка кад Земља, крећући се око Сунца, пресече путању метеороида, он улази у њену атмосферу, бурно сагорева и притом емитује светлост, а појава светлог трага у атмосфери назива се метеор односно, „звезда падалица“.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) МУЧНИ ДЕТАЉИ ЗЛОСТАВЉАЊА СРБА судији недовољни за притвор Дудаковића?!

Ако је метеороид био довољно велики, па није у потпуности сагорео у Земљиној атмосфери, он пада на тло. Такво небеско тело назива се метеорит.

Већина људи је видела да преко ноћног неба прелети нешто што изгледа као звезда која пада. Рекло би се да се једна звезда отргла од осталих и сручила на Земљу. Али то што видимо у ствари је метеор. Мада се издалека може учинити да су метеори и звезде слични, они се заправо веома разликују. Звезде су огромне сјајне лопте гаса, које изгледају мале јер су веома удаљене. Али метеороиди, који тако блиставо пламте пресецајући небо, састоје се од чврстог материјала. Они су обично комади стене и метала или леда, често не већи од зрна пасуља, који су се одломили од комете или астероида.

НОВИНАР ПОБЕСНЕО: Не могу српски медији да извештавају о држави Косово!

Слично комадићима глине разбацаним око довршене скулптуре, астероиди су део каменог крша који је преостао после образовања планета ближих Сунцу.

Једна велика група астероида облеће око Сунца крећући се у простору између Марса и Јупитера. Кад се астероиди сударе, што се дешава већ милијардама година, комади камења лете на све стране. Ти комади, који се зову метеороиди, настављају да се крећу, јер у свемирској празнини нема трења које би их успорило.

РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ МИЛО: Тражио да НАТО бомбардује децу у Муринама!

Величина метеороида може бити у распону од честице прашине до деведесет метара у пречнику. Кад се крећу кроз свемирску хладноћу, они пролете поред Земље, тамни и невидљиви. Али при проласку метеороида поред Земље, понекад их ухвати Земљина гравитација. Неки од њих улете у Земљину атмосферу брзином од 30.000 до 220.000 километара на сат.

Док се типичан камени метеороид пробија кроз ваздух, камен и метал од којих се састоји све више се загревају. Топлота се развија због трења (код спејс-шатла, посебне плоче штитиле се брод и посаду од топлоте).

(ВИДЕО) ЦРНО УПОЗОРЕЊЕ СТИЖЕ ИЗ НЕМАЧКЕ: Џаба стежемо каиш, долази криза због које ћемо и гаће на добош!

Мали метеороиди, којих има највише, сагоре падајући с неба. Они у лету накратко заблистају, а затим се, кад сагоре и од њих остане само шљака, угасе као свећа.

Међутим, већи метеороиди могу да преживе пролазак кроз атмосферу и тада с неба пада киша камења (годишње на Земљу падне око 20.000 тона метеороидног материјала, али највећим делом у виду фине прашине која се не види голим оком).

ПЉУШТЕ КАЗНЕ ЗБОГ ПРЕКОРАЧЕЊА БРЗИНЕ: Ни трик са паузом више не помаже!

Судећи према врсти стена које су нађене у неким метеоритима, нису баш сви они одломци астероида и комета. Неки од њих су комади Месеца или делови Марса. Бар осам каменова са Месеца појавило се на Јужном полу (то камење је готово истоветно оном које су са Месеца донијели астронаути свемирског брода „Аполо”).

(ВИДЕО) ЗАШТО ЈЕ КИМОВА ПОНУДА ЗЛАТА ВРЕДНА: Нови подаци шокирали јавност о стању севернокорејских нуклеарних постројења!

У далекој прошлости, астероиди су разбијали стене на Месецу у које су ударали, и разбацивали их унаоколо по свемиру. Због слабе Месечеве гравитације, то стење је наставило да се креће, па је један део стигао и до Земље. На сличан начин су и делови Марса завршили на Земљи као метеорити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ САЧЕКУШЕ У ПАНЧЕВУ! Марадона изрешетан испред вртића, једва допузао да се сакрије иза паркираних кола! Сумња се да је упуцан због ДУГА!

ИГРАО ИГРИЦУ, ЗАБОРАВИО НА МЕЧ, ЈУРИО КАО МАНИЈАК, УДЕС….Невероватна прича Игора Ракочевића!

УЖАС У ОБРЕНОВЦУ Пронађено тело младића у Сави

СУКОБИ У АТИНИ: Анархисти гасним бомбама и каменицама напали полицију!

ЏОНСОН НЕ ЛАЖЕ ПРВИ ПУТ ОКО “НОВИЧОКА”: Ево зашто је отпуштен из Телграфа!

(ФОТО) ОВО ПИТАЊЕ ЈЕ БИЛО НА МАЛОЈ МАТУРИ: Нико није знао да га реши, а гарант су и одрасли ЛУПАЛИ ГЛАВОМ! Пробајте ви да дате тачан одговор

Извор: alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri